Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi. Uite ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi? Specialiștii vin să lămurească dacă există un pericol asupra sănătății organismului. Există o mulțime de concepții greșite privind consumul de ouă.

Publicat: 19 februarie 2023, 6:10
O farfurie frumoasă pe care se afl două ouă ochiuri pentru a ilustra ce se întâmplă în corpul tu dacă mănânci zilnic ouă
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi? Specialiștii vin să lămurească dacă există un pericol asupra sănătății organismului / Shutterstock

Probabil și tu ai auzit că nu este bine să consumi foarte multe ouă. Acest avertizment este legat de teama oamenilor de a nu crește nivelul colesterolului. Se spune că ouăle cresc rapid nivelul colesterolului. Însă cele mai recente studii vin să demonteze miturile legate de consumul de ouă.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă în fiecare zi

Când vine vorba de consumul de ouă, există o mulțime de teorii care spun că acestea ar fi periculoase pentru sănătate. În anul 1968 Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii a recomandat limitarea consumului de ouă la cel mult trei ouă pe săptămână.

Specialiștii se temeau că ouăle pot crește rapid colesterolul și astfel să contribuie la apariția bolilor de inimă. Potrivit unei recenzii din 2015, ouăle nu ar avea o legătură directă cu apariția bolilor de inimă. Cele mai recente studii au renunțat la restricția impusă în 1968. Hai să aflăm împreună dacă este sănătos să consumi ouă în fiecare zi.

Beneficiile consumului de ouă

Specialiștii spun că ouăle sunt o sursă minunată de proteine. Potrivit USDA, United States Department of Agriculture, un ou curd mare are următoarele valori:

Reclamă
  • 6.30 g proteine
  • 147 miligrame de colină
  • 0.35 miligrame de vitamina E
  • 2,05 micrograme de vitamina D
  • 0,02 miligrame de acid folic

Acești nutrienți joacă propriul rol în sănătatea organismului. Proteinele ajută la formarea și recuperarea celulelor din organism. Colina este un nutrient esențial care ajută memoria, dar și la controlul muscular. Vitamina E protejează celulele de deteriorare, în timp ce vitamina D ajută la îmbunătățirea sănătății sistemului osos. Acidul folic este și el la fel de important fiind responsabil pentru producerea de celule roșii din sânge.

Ouăle conțin colesterol, dar nu unul periculos

Reclamă

Potrivit USDA, ouăle au un nivel mai mare de colesterol alimentar decât alte produse pe care le consumi în mod obișnuit.

Colesterolul este o substanță din sânge produsă în ficat și se împarte în două tipuri. Specialiștii spun că ceea ce crește nivelul colesterolului rău este reprezentat de consumul de alimente bogate în grăsimi saturate.

Grăsimile saturate se găsesc în produse precum untul, laptele, înghețata, bârnza și carnea. Un alt lucru de luat în considerare este raportul dintre colesterolul LDL și nivelul colesterolului HDL. LDL este considerat colesterol „rău”, în timp ce HDL este considerat colesterol „bun”, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Acest raport trebuie menținut sub control cu ajutorul unei alimentații sănătoase.

Află mai multe despre beneficiile consumului de ouă.

Consumul de ouă nu a fost asociat cu bolile de inimă

Unul dintre miturile legate de consumul de ouă spune că acestea sunt asociate cu apariția bolilor de inimă. Un studiu din 2018 sugera că persoanele care consumă ouă zilnică un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Cele mai recente studii nu au reușit să găsească o legătură clară între consumul de ouă zilnic și bolile de inimă. Potrivit studiului, ouăle pot avea chiar un efect protector.

Persoanele care au raportat că mănâncă până la un ou pe zi au avut un risc cu 11% mai mic de a dezvolta boli de inimă – și un risc cu 18% mai mic de a muri din cauza acesteia – decât cei care nu au mâncat ouă. Însă la fel ca multe alte alimente, ouăle trebuie consumate cu măsură. Chiar dacă sună minunat să le consumi zilnic, încearcă să ai o dietă cât mai variată și mai echilibrată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×