Reclamă

Sfogliatella. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană

Sfogliatella este denumirea unui desert delicios, cu aspect spectaculos, din bucătăria italiană. Rețeta își are originea în regiunea Campania și se consideră a fi una dintre cele mai vechi prăjituri din lume, datând de peste 400 de ani.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 aprilie 2024, 6:31

Se povestește că prăjitura a fost creată de călugărițele dintr-o mănăstire de pe Coasta Amalfi. Legenda spune că una dintre călugărițe a combinat niște griș rămas cu lichior de lămâie, zahăr și fructe uscate. A pus acest amestec de ingrediente între două foi de aluat. A rezultat prăjitură denumită Santarosa, care se prepară și acum în Italia. A fost denumită după mănăstirea Santa Rosa, unde au locuit călugărițele. Mai apoi, prin secolul al XIX-lea, Pasquale Pintauro, proprietarul unei patiserii din orașul Napoli, i-a schimbat forma în coadă triunghiulară de homar și așa a rămas.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prăjitura conține foi crocante de aluat și o umplutură din griș cu lapte, amestecat cu brânză ricotta. Forma prăjiturii este una cât se poate de interesantă și arată ca o coadă de homar.

Îți oferim mai jos rețeta detaliată pentru a o prepara și tu și a-ți surprinde familia cu un desert delicios și spectaculos.

Sfogliatella – Ingrediente

Pentru prepararea delicioasei prăjituri, ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru aluat și de alte câteva ingrediente pentru umplutură.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 gr de făină simplă
  • 1 linguriță sare
  • 25 gr de miere
  • 175 ml de apă
  • 100 gr unt moale cu 82% grăsime
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.

Pentru umplutură:

  • 450 ml lapte
  • 100 gr zahăr
  • 1 praf de sare
  • 150 gr griș
  • 500 gr ricotta
  • 1 ou
  • 50 gr coaja de portocală confiată
  • 1/2 păstaie de vanilie, semințele răzuite, sau 1/2 linguriță extract de vanilie
  • 1/4 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Reclamă

Sfogliatella – Mod de preparare

Se începe cu prepararea aluatului, care necesită un timp de amestecare a ingredientelor și de frământare, dar și un timp de relaxare pentru a deveni elastic și ușor de întins.

În intervalul de timp cât aluatul se relaxează, poți prepara umplutura de griș cu ricotta.

Cum prepari aluatul

Trece făina prin sită într-un bol și amestec-o cu sarea. Apoi adaugă mierea și puțin câte puțin din apă, amestecând până când obții un aluat ferm.

Pune aluatul pe masa de lucru și frământă-l timp de câteva minute. Acoperă-l cu folie de prospețime și lasă-l deoparte pentru aproximativ 30 de minute.

După acest interval de timp, împarte aluatul în 4 părți. Ideal ar fi să folosești mașina de făcut paste, dacă deții una. Procesul de prelucrare a aluatului va fi mult mai simplu. Trece aluat prin mașina de paste până când obții o foaie foarte subțire, cu grosimea de aproximativ 1mm. Dacă nu deții mașina respectivă, întinde aluatul cu sucitorul până când obții grosimea recomandată.

Când ai întins foaia de aluat, unge-o cu unt și ruleaz-o. Procedează în același mod cu toate cele patru foi de aluat. Acoperă rulourile de aluat cu unt în folie alimentară și pune-le în frigider pentru 1-2 ore. Descoperă și o rețetă de foi cu miere pentru prăjituri.

Cum prepari umplutura pentru Sfogliatella

Pune laptele la fiert și adaugă zahărul și sarea. Lasă laptele să fiarbă până când atinge punctul de fierbere și adaugă grișul în ploaie, amestecând intens. Continuă să amesteci grișul cu laptele până când se îngroașă și capătă textură de budincă. Transferă-l într-un bol și lasă-l să se răcească.

Când grișul cu lapte este bine răcit, amestecă-l cu ricotta, apoi adaugă oul, scorțișoara și coaja de portocală confiată și tocată mai mărunt.

Cum formezi și coci prăjiturile

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și așază hârtie de copt într-o tavă.

Scoate rulourile de aluat din frigider și cu un cuțit cu lama subțire secționează-le în felii rotunde de 1 cm grosime. Cu ajutorul degetelor aplatizează discurile de aluat împingând din centru către margini dându-le formă de con.

Umple conurile create cu crema răcită și așază-le în tava de copt. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace Sfogliatella timp de 25 de minute sau până când sunt frumos rumenite.

Sfogliatelle în tavă
Prăjiturile se coc la temperatură medie pentru 25 de minute / Shutterstock

Lasă prăjiturile să se răcească, decorează-le cu zahăr pudră, apoi le poți savura.

Patru prăjituri Sfogliatella, una secționată
După răcire prăjiturile se decorează cu zahăr pudră și se pot servi / Shutterstock

Tot din bucătăria italiană îți mai recomandăm să încerci și rețeta de cannoli cu cacao și cremă de mascarpone.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
2
Două tăvi cu cozonaci proaspăt scoși din cuptor
Timp liber
Când se scot cozonacii din tavă. Trucuri de la gospodine pentru un cozonac reușit
Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de sărbătoarea r românilor. Gospodinele se pregătesc din timp pentru a avea pe masă cele mai bune preparate. Dacă îți dorești să ai parte de cozonaci apetisanți și...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă într-un lac pentru a ilustra una dintre acele zodii nefericite a lunii mai 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Astrologii au dezvăluit care este zodia nefericită a lunii mai 2024. Acest nativ se va confrunta cu cele mai multe probleme din cauza stresului de la locul de muncă. Astrele arată o perioadă destul...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și o pereche de mănuși în timp ce ține un deget la gură pentru a ascunde un secret
Horoscop
Zodii care nu pot păstra un secret. Nativii în care nu e recomandat să-ți pui încrederea
Există unele zodii care nu pot păstra un secret. Acești nativi nu pot fi de încredere și este recomandat să eviți discuțiile importante în preajma lor. Dacă ai anumite probleme care îți dorești să...
PARTENERI
×