Se povestește că prăjitura a fost creată de călugărițele dintr-o mănăstire de pe Coasta Amalfi. Legenda spune că una dintre călugărițe a combinat niște griș rămas cu lichior de lămâie, zahăr și fructe uscate. A pus acest amestec de ingrediente între două foi de aluat. A rezultat prăjitură denumită Santarosa, care se prepară și acum în Italia. A fost denumită după mănăstirea Santa Rosa, unde au locuit călugărițele. Mai apoi, prin secolul al XIX-lea, Pasquale Pintauro, proprietarul unei patiserii din orașul Napoli, i-a schimbat forma în coadă triunghiulară de homar și așa a rămas.
Prăjitura conține foi crocante de aluat și o umplutură din griș cu lapte, amestecat cu brânză ricotta. Forma prăjiturii este una cât se poate de interesantă și arată ca o coadă de homar.
Îți oferim mai jos rețeta detaliată pentru a o prepara și tu și a-ți surprinde familia cu un desert delicios și spectaculos.
Sfogliatella – Ingrediente
Pentru prepararea delicioasei prăjituri, ai nevoie de câteva ingrediente simple pentru aluat și de alte câteva ingrediente pentru umplutură.
Pentru aluat:
- 500 gr de făină simplă
- 1 linguriță sare
- 25 gr de miere
- 175 ml de apă
- 100 gr unt moale cu 82% grăsime
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Pentru umplutură:
- 450 ml lapte
- 100 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 150 gr griș
- 500 gr ricotta
- 1 ou
- 50 gr coaja de portocală confiată
- 1/2 păstaie de vanilie, semințele răzuite, sau 1/2 linguriță extract de vanilie
- 1/4 linguriță cu pudră de scorțișoară.