Reclamă

Foi cu miere pentru prăjituri. Rețetă de foi coapte pe dosul tăvii

Prăjiturile cu foi fragede, coapte pe dosul tăvii, sunt cele mai apreciate de pe platourile cu prăjituri festive. Sunt delicioase, sunt delicate și elegante, dar sunt și spornice. Dacă nu ai testat încă o astfel de prăjitură, încearcă rețeta de foi cu miere pentru prăjituri, coapte pe dosul tăvii, iar crema o poți prepara după propriul gust.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 ianuarie 2024, 5:11

Foile cu miere ies gustoase și aromate, dar și frumos colorate. Mierea adăugată în compoziție are rolul de a oferi aluaturilor gust, textură și culoare. Poți prepara foile pe tăvi clasice, dreptunghiulare, dar și pe tăvi rotunde, pentru torturi. Cremele le poți prepara după preferințe. Dar, cu cât folosești un contrast de culori între foi și creme, cu atât prăjiturile vor fi mai spectaculoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cea mai populară rețetă de prăjitură în care se folosesc foile cu miere este rețeta de prăjitură Albinița, specifică bucătăriei românești.

Urmărește mai jos rețeta detaliată de foi cu miere coapte pe dosul tăvii, pentru care poți prepara crema preferată.

Foi cu miere pentru prăjituri – Ingrediente

  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 3 ouă medii
  • 100 ml lapte rece
  • 1200 gr de făină albă
  • 225 gr zahăr tos
  • 225 gr miere
  • 1 linguriță cu scorțișoară
  • 1 lingură cu bicarbonat de sodiu sau de amoniu
  • 1 lingură de oțet
  • 1 praf de sare.
Reclamă

Rețeta foilor coapte pe dosul tăvii – Mod de preparare

Primul pas este să aduci pe masa de lucru ingredientele și ustensilele necesare preparării foilor.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru pregătirea aluatului, pregătește tava de copt și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Aluatul cu miere pentru foile de prăjituri se poate modela imediat după frământare. Nu necesită un timp de relaxare la rece, precum aluatul clasic pentru foi coapte pe dosul tăvii.

Reclamă

Cum prepari aluat de foi cu miere pentru prăjituri

Pune într-o crăticioară mierea, scorțișoara și zahărul. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și amestecă intens ingredientele, folosind o spatulă, până când rezultă un sos consistent. Lasă compoziția să se răcească și pregătește celelalte ingrediente.

Amestecă într-un bol ouăle cu un praf de sare, până la omogenizare. Într-un pahar sau un recipient mai mic, amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțetul.

Într-un bol mai mare adaugă făina trecută prin sită. Formează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo sosul de miere, ouăle amestecate și bicarbonatul stins în oțet. Cu mixerul sau cu ajutorul unui tel, amestecă bine ingredientele, încorporând treptat și făina din bol. Potrivește textura aluatului adăugând și puțin lapte rece.

Cum coci foile pe dosul tăvii

Pentru a coace foi cu miere pentru prăjituri, sub formă rotundă, împarte aluatul în 6-7 părți egale. Dacă dorești să le coci sub formă dreptunghiulară, împarte aluatul în 4-5 părți.

Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie circulară cu diametrul de 28 cm.

Femeie întinzând o foaie rotundă de aluat, cu sucitorul
Foile se pot întinde atât în formă rotundă cât și dreptunghiulară / Shutterstock

Poți lăsa foaia mai neuniformă și o decupezi cu inelul unei forme de tort. Nu îndepărta decupajele, le coci împreună cu foile și le folosești după coacere la decorul prăjiturii.

Femeie decupând o foaie rotundă de aluat
Marginile decupate se coc odată cu foaia și se folosesc la decorul prăjiturilor / Shutterstock

Înainte de a introduce foile de aluat în cuptor, înțeapă-le din loc în loc cu o furculiță. Acest procedeu este util pentru a nu se deforma foile în timpul coacerii.

Coace pe rând foile de aluat pe dosul tăvii pentru 4-5 minute, la 180 de grade Celsius. Poți coace 2-3 foi pe tava mare a cuptorului.

Foile vor fi casante după coacere, dar se frăgezesc după umplerea cu creme. Descoperă și o rețetă de cremă cu aromă de lămâie, perfectă pentru umplerea foilor cu miere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×