Reclamă

Foi cu miere pentru prăjituri. Rețetă de foi coapte pe dosul tăvii

Prăjiturile cu foi fragede, coapte pe dosul tăvii, sunt cele mai apreciate de pe platourile cu prăjituri festive. Sunt delicioase, sunt delicate și elegante, dar sunt și spornice. Dacă nu ai testat încă o astfel de prăjitură, încearcă rețeta de foi cu miere pentru prăjituri, coapte pe dosul tăvii, iar crema o poți prepara după propriul gust.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 ianuarie 2024, 5:11

Foile cu miere ies gustoase și aromate, dar și frumos colorate. Mierea adăugată în compoziție are rolul de a oferi aluaturilor gust, textură și culoare. Poți prepara foile pe tăvi clasice, dreptunghiulare, dar și pe tăvi rotunde, pentru torturi. Cremele le poți prepara după preferințe. Dar, cu cât folosești un contrast de culori între foi și creme, cu atât prăjiturile vor fi mai spectaculoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cea mai populară rețetă de prăjitură în care se folosesc foile cu miere este rețeta de prăjitură Albinița, specifică bucătăriei românești.

Urmărește mai jos rețeta detaliată de foi cu miere coapte pe dosul tăvii, pentru care poți prepara crema preferată.

Foi cu miere pentru prăjituri – Ingrediente

  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 3 ouă medii
  • 100 ml lapte rece
  • 1200 gr de făină albă
  • 225 gr zahăr tos
  • 225 gr miere
  • 1 linguriță cu scorțișoară
  • 1 lingură cu bicarbonat de sodiu sau de amoniu
  • 1 lingură de oțet
  • 1 praf de sare.
Reclamă

Rețeta foilor coapte pe dosul tăvii – Mod de preparare

Primul pas este să aduci pe masa de lucru ingredientele și ustensilele necesare preparării foilor.

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru pregătirea aluatului, pregătește tava de copt și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Aluatul cu miere pentru foile de prăjituri se poate modela imediat după frământare. Nu necesită un timp de relaxare la rece, precum aluatul clasic pentru foi coapte pe dosul tăvii.

Reclamă

Cum prepari aluat de foi cu miere pentru prăjituri

Pune într-o crăticioară mierea, scorțișoara și zahărul. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și amestecă intens ingredientele, folosind o spatulă, până când rezultă un sos consistent. Lasă compoziția să se răcească și pregătește celelalte ingrediente.

Amestecă într-un bol ouăle cu un praf de sare, până la omogenizare. Într-un pahar sau un recipient mai mic, amestecă bicarbonatul de sodiu cu oțetul.

Într-un bol mai mare adaugă făina trecută prin sită. Formează un loc adânc la mijlocul făinii și adaugă acolo sosul de miere, ouăle amestecate și bicarbonatul stins în oțet. Cu mixerul sau cu ajutorul unui tel, amestecă bine ingredientele, încorporând treptat și făina din bol. Potrivește textura aluatului adăugând și puțin lapte rece.

Cum coci foile pe dosul tăvii

Pentru a coace foi cu miere pentru prăjituri, sub formă rotundă, împarte aluatul în 6-7 părți egale. Dacă dorești să le coci sub formă dreptunghiulară, împarte aluatul în 4-5 părți.

Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde fiecare bucată de aluat într-o foaie circulară cu diametrul de 28 cm.

Femeie întinzând o foaie rotundă de aluat, cu sucitorul
Foile se pot întinde atât în formă rotundă cât și dreptunghiulară / Shutterstock

Poți lăsa foaia mai neuniformă și o decupezi cu inelul unei forme de tort. Nu îndepărta decupajele, le coci împreună cu foile și le folosești după coacere la decorul prăjiturii.

Femeie decupând o foaie rotundă de aluat
Marginile decupate se coc odată cu foaia și se folosesc la decorul prăjiturilor / Shutterstock

Înainte de a introduce foile de aluat în cuptor, înțeapă-le din loc în loc cu o furculiță. Acest procedeu este util pentru a nu se deforma foile în timpul coacerii.

Coace pe rând foile de aluat pe dosul tăvii pentru 4-5 minute, la 180 de grade Celsius. Poți coace 2-3 foi pe tava mare a cuptorului.

Foile vor fi casante după coacere, dar se frăgezesc după umplerea cu creme. Descoperă și o rețetă de cremă cu aromă de lămâie, perfectă pentru umplerea foilor cu miere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×