Reclamă

Prăjitura Katy. Rețetă de prăjitură cu foaie sfărâmată

Dacă îți plac prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii, îți oferim o rețetă de prăjitură cu foaie sfărâmată, cunoscută sub denumirea de Prăjitura Katy.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 4 ianuarie 2023, 6:54

Rețeta este veche, inspirată din bucătăria ungurească, și se prepară cu foi coapte pe dosul tăvii. Una dintre foi se sfărâmă în bucăți mai mici și se amestecă cu crema de umplere. De aici a primit și denumirea de prăjitură cu foaie sfărâmată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o prăjitură delicioasă, spectaculoasă și foarte spornică. Merită preparată și pentru un platou cu prăjituri festive.

Prepar-o și tu inspirându-te din rețeta noastră, pe care ți-o oferim mai jos cu listă completă de ingrediente și pași de urmat.

Prăjitura Katy – Ingrediente

Pentru a prepara această prăjitură ai nevoie de trei elemente. Împarte lista de ingrediente în funcție de acestea pentru a-ți ușura munca.

Reclamă

Pentru 3 foi de aluat coapte pe dosul tăvii:

  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilat
  • 4 linguri smântână cu 12% grăsime
  • 650 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf linguriță cu sare.

Pentru umplutură:

  • 200 gr unt
  • 200 gr ciocolată amăruie
  • 1 foaie sfărâmată
  • 370 gr gem de caise
  • 125 ml lapte
  • 50 gr zahăr
  • 1 vârf linguriță cu sare.
Reclamă

Pentru decor:

  • 4 albușuri
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 50 gr fulgi de ciocolată amăruie

Prăjitura Katy – Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului fraged pentru foile coapte pe dosul tăvii.

Pune într-un bol untul moale, ținut la temperatura camerei. Adaugă peste el gălbenușurile, zahărul și zahărul vanilat și amestecă-le până când obții o compoziție omogenă, iar granulele de zahăr nu se mai simt. Adaugă smântâna, esența, sarea și omogenizează din nou compoziția. La final, adaugă făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul.

Vei obține un aluat compact și ușor moale, pe care îl vei lăsa la rece 30 de minute, acoperit cu folie. După acest interval de timp, împarte aluatul în trei părți egale. Întinde pe rând fiecare parte de aluat în foi de dimensiunea tăvii de copt. Folosește o tavă cu laturile de aproximativ 23/36 cm.

Coace foile pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute fiecare, în cuptorul încălzit, la 180 de grade Celsius. Apoi lasă-le să se răcească.

Descoperă aici și o rețetă de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, perfectă pentru același platou cu prăjituri festive.

Cum prepari umplutura pentru prăjitura Katy

Sfărâmă într-un bol cea mai neuniformă sau mai arsă dintre foi. Lasă și bucăți mai mari din ea, pentru a obține un aspect spectaculos al prăjiturii.

Într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului pune ciocolata ruptă împreună cu untul, laptele, zahărul și un praf de sare. Amestecă intens până la topirea ingredientelor solide și omogenizarea compoziției. Stinge focul și lasă compoziția să se tempereze ușor. Apoi adaugă foaia sfărâmată și gemul de caise și amestecă ușor pentru omogenizare.

Pentru a monta prăjitura cu foaie sfărâmată, așază în tavă una dintre cele două foi. Întinde în strat uniform, crema cu ciocolată, gem de caise și foaie sfărâmată.

Așază deasupra ultima foaie și preseaz-o ușor peste cremă. Pune o folie alimentară peste prăjitură, iar deasupra foliei așază un tocător de lemn sau un dicționar. Pune tava cu prăjitura la rece pentru câteva ore sau de pe o zi pe alta, să se hidrateze bine foile.

Cum prepari decorul pentru prăjitura Katy

Pune cele 4 albușuri în bolul mixerului și adaugă un praf de sare peste ele. Lasă-le la temperatura camerei cel puțin 15 minute, apoi le poți amesteca până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul tos amestecat cu cel vanilat și bate albușurile energic până când obții o bezea foarte fermă.

Întinde bezeaua de albușuri deasupra prăjiturii și presară peste ea ciocolată răzuită sau fulgi de ciocolată.

Prăjitura Katy în tava de copt
Prăjitura Katy se va porționa mai bine a doua zi după montarea în tavă / Rețetefeldefel.ro

Pune din nou prăjitura la rece pentru cel puțin o oră, apoi o poți porționa.

Prăjitura Katy sau prăjitură cu foaie sfărâmată, porționată
Una dintre foile prăjiturii se adaugă în creă, sfărâmată / Rețetefeldefel.ro

Dacă nu agreezi bezeaua de albușuri deasupra prăjiturii, poți prepara o cremă de mascarpone cu frișcă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×