Reclamă

Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

Pentru un platou cu prăjituri festive, preparate cu ocazia sărbătorilor sau a evenimentelor mai speciale, iți oferim și o rețetă de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 noiembrie 2022, 6:30

Este o rețetă de prăjitură preparată cu foi coapte pe dosul tăvii și umplute cu cremă. Sunt foi din aluat fraged, care se hidratează de la umiditatea cremelor și devin mai moi de la o zi la alta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, contrastul de culori dintre foi și cremă oferă un aspect spectaculos prăjiturilor.

Urmărește mai jos rețeta pentru a te asigura că ai toate ingredientele necesare preparării delicioasei prăjituri.

Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie – Ingrediente

Prăjitura este compusă din trei elemente pe care le vei pregăti separat: aluat fraged pentru foi, cremă de vanilie și glazură de ciocolată.

Reclamă

Pentru aluat fraged:

  • 600 gr de făină
  • 30 gr pudră de cacao
  • 2 ouă de mărime medie
  • 150 gr de zahăr
  • 150 ml de lapte
  • 150 ml de ulei
  • 2 lingurițe cu bicarbonat de amoniu sau bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de oțet sau suc de lămâie
  • un praf de sare.

Pentru crema de vanilie:

  • 5 gălbenușuri
  • 200 gr de zahăr
  • 750 ml de lapte
  • 250 gr de unt cu peste 80% grăsime
  • 1 păstaie de vanilie sau 1 linguriță cu extract
  • 70 gr de făină
  • 1 praf de sare.
Reclamă

Pentru glazură:

  • 100 gr de ciocolată neagră
  • 2 linguri de ulei
  • 50 gr de ciocolată albă
  • 1 lingura de ulei.

Prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie – Mod de preparare

Pentru prepararea prăjiturilor cu foi se începe cu pregătirea aluatului fraged, care necesită un timp de relaxare la rece. În acest interval de timp se prepară crema, iar glazura se va prepara după montarea prăjiturii.

Cum prepari aluat cu cacao pentru foi coapte pe dosul tăvii

Pune într-un bol ouăle cu zaharul și un praf de sare. Amestecă-le cu mixerul sau cu un tel până când nu se mai simt granulele de zahăr. Adaugă laptele si uleiul și omogenizează amestecul.

Stinge bicarbonatul de amoniu sau de sodiu în oțet sau în suc de lămâie. Adaugă-l peste amestecul de ingrediente din bol.

La final, adaugă făina și pudra de cacao trecute prin sită.

Frământă aluatul până când nu mai este lipicios, acoperă-l cu folie și dă-l la rece pentru cel puțin 30 de minute.

După acest interval de timp, împarte aluatul în șase părți aproximativ egale. Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Presară făină pe masa de lucru și întinde pe rând bucățile de aluat în foi dreptunghiulare de aproximativ 30/33 cm. Coace-le pe rând pe dosul unei tăvi cu aceste dimensiuni aproximative, pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade Celsius.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai foilor cu cacao, coapte pe dosul tăvii
Foile cu cacao se coc în strat subțire, dar se vor hidrata după montarea prăjiturii, datorită umidității cremei / Rețetefeldefel.ro

După coacere, așază-le una peste alta pentru a nu se usca și acoperă-le cu un ștergar până când de răcesc. Vezi aici cum se prepară și rețeta de aluat foietaj preparat în casă.

Cum prepari crema pentru prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

Pune laptele într-o oală, la înfierbântat. Într-o cratiță, amestecă gălbenușurile cu zahărul, un praf de sare și vanilia, folosind un tel. Amestecă-le până când se deschid la culoare. Adaugă făina și omogenizează amestecul. Apoi toarnă în fir subțire laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens.

Transferă cratița pe flacăra aragazului și fierbe crema amestecând continuu, până când capătă textura unei smântâni cremoase. Stinge focul, adaugă în cremă untul tăiat în cuburi și amestecă până când acesta este topit și absorbit uniform de cremă.

Împarte crema în cinci părți, pe care le întinzi uniform între foile coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta.

După ce ai montat prăjitura, acoper-o cu o folie de prospețime și așază deasupra ei un tocător sau o carte groasă pentru a presa foile peste cremă. Astfel, acestea se vor hidrata de la umiditatea cremei și se vor frăgezi. Lasă prăjitura la loc răcoros de pe o zi pe alta pentru o frăgezire optimă. Apoi decoreaz-o cu glazura.

Cum prepari glazura pentru prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie

Rupe ciocolata neagră în bucăți cât mai mici și pune-o într-un bol așezat pe baie de aburi. Adaugă două linguri de ulei și amestecă până când ciocolata este topită și compoziția omogenă. Întinde-o în strat uniform peste ultima foaie de la prăjitură.

Procedează în același mod și cu ciocolata albă. După topire, pune ciocolata albă într-un săculeț de decorat torturi și prăjituri, la care atașezi un dui cu vârf subțire. Trasează dungi subțiri din ciocolata albă peste ciocolata neagră de deasupra prăjiturii. Pentru un aspect mai interesant, trasează cu o vârful unei scobitori linii perpendiculare peste cele două glazuri de ciocolată. Trasează liniile dintr-o parte și din cealaltă.

Pune prăjitura la rece până când se întărește glazura de ciocolata pentru a o putea porționa frumos. Și tot pentru platoul cu prăjituri festive, din aceeași categorie de rețete, mai poți prepara și această prăjitură cu foi și cremă de cacao.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×