Reclamă

Prăjitura Televizor, delicioasă și foarte spornică

Pentru o aniversare sau un eveniment deosebit, petrecut alături de cei dragi, îți propunem să prepari prăjitura Televizor. Acest desert este delicios și ne amintește multora dintre noi de zilele de sărbătoare din copilărie, atunci când mama petrecea ore bune în bucătărie, pentru a pregăti cele mai alese preparate.

Publicat: 10 februarie 2022, 6:40 / Actualizat: 25 ianuarie 2024, 12:35

Rețeta este mai complexă, necesită timp și răbdare, însă prăjitura va fi extrem de gustoasă și foarte spornică. În plus, va avea un aspect plăcut și va fi vedetă pe un platou cu prăjituri festive.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prăjitura Televizor se compune din două foi cu pudră de cacao, coapte pe dosul tăvii și o foaie de pandișpan. Elementele de legătură dintre foi sunt o delicioasă cremă de vanilie și un borcan din gemul preferat.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari preparării uneia dintre cele mai adorate prăjituri din caietul mamei sau al bunicii.

Prăjitura Televizor – Ingrediente

Separă de la început ingredientele pentru fiecare element în parte, care intră în componența prăjiturii. Sunt necesare ingrediente pentru foi cu pudră de cacao, pentru pandișpnan și pentru crema de vanilie.

Reclamă

Pentru foi cu pudră de cacao:

  • 2 ouă medii
  • 550 gr făină
  • 50 gr pudră de cacao
  • 150 ml lapte rece
  • 100 ml ulei
  • 150 gr zahăr
  • 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 5 gr praf de copt
  • 8 ml esență de rom
  • un vârf de cuțit cu sare.

Pentru foaie de pandișpan:

  • 6 ouă medii
  • 150 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilat
  • 50 ml de ulei
  • 150 gr făină
  • un praf sare
  • 8 ml esență de vanilie
  • sucul și coaja de la 1/2 lămâie
  • un vârf de cuțit cu sare.
Reclamă

Pentru crema:

  • 1 l lapte
  • 150 gr zahăr
  • 30 gr zahăr vanilat
  • 250 gr unt, cu 82% grăsime
  • 200 gr făină
  • 8 ml esență de vanilie
  • un vârf de cuțit cu sare.

Pentru glazura de ciocolată:

  • 200 g ciocolata amăruie
  • 100 ml smântână pentru frișcă.

În plus:

  • 400 g gem de caise acrișor.

Număr de porții: 40
Timp total de preparare: 60 minute
Dimensiune tavă: 28/40 cm

Prăjitura Televizor – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului pentru foile cu pudră de cacao, coapte pe dosul tăvii.

Sparge ouăle într-un bol, adaugă sarea și zahărul și amestecă-le până când obții o compoziție spumoasă. Dizolvă bicarbonatul în sucul de lămâie și adaugă-l în bol. Amestecă făina cu pudra de cacao și praful de copt și trece amestecul prin sită.

Peste spuma de ouă, adaugă pe rând uleiul, laptele și esența de rom. Omogenizează compoziția după fiecare ingredient adăugat. Apoi, adaugă amestecul de făină, pudră de cacao și praf de copt și amestecă bine aluatul.

Vei obține un aluat compact, dar nu foarte ferm ca și aluatul clasic de pâine. Acoper-l cu folie alimentară și lasă-l la odihnit 10-15 minute, la loc răcoros. Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

După expirarea celor 10 minute, împarte aluatul în două părți egale. Cu ajutorul sucitorului, întinde pe rând fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie de dimensiunea tăvii. Coace pe rând cele două foi pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute, la 180 de grade Celsius. Transferă foile pentru prăjitura Televizor pe un grătar de răcire, curăță tava și treci la prepararea foii de pandișpan clasic.

Cum prepari foaia de pandișpan

Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Presară puțină sare peste gălbenușuri, adaugă și coaja de lămâie răzuită fin și amestecă-le pentru a li se intensifica culoarea. Culoarea pandișpanului va fi de un galben intens, dacă folosești ouă de la găini de curte.

Presară puțină sare și peste albușuri și amestecă-le cu mixerul până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul și puțin suc de lămâie și amestecă-le intens până când obții o bezea fermă. Sucul de lămâie ajută bezeaua să devină mai fermă. Înlocuiește mixerul cu o spatulă de silicon.

Adăugăm gălbenușurile și încorporează-le ușor în bezea, cu mișcări circulare, de jos în sus. Apoi adaugă uleiul, esența de vanilie și făina. Omogenizează compoziția și întinde-o uniform în tava tapetată cu hârtie de copt.

Coace foaia de pandișpan pentru 35 de minute, la 180 de grade. Las-o să se tempereze în tavă pentru 10 minute, apoi transfer-o pe un grătar de răcire.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!

Foi cu pudră de cacao coapte pe dosul tăvii
Pudra de cacao adăugată în aluat oferă un contrast plăcut prăjiturii / Rețetefeldefel.ro

Cum prepari crema de vanilie pentru prăjitura Televizor

Amestecă într-un vas făina cu puțin lapte rece. Restul de lapte pune-l la fiert cu un praf de sare și zahărul.

Când laptele atinge punctul de fierbere, adaugă amestecul de făină cu lapte rece. Amestecă intens pentru omogenizarea compoziției. Fierbe crema până când se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu cu o spatulă.

Ridică vasul de pe foc, adaugă esența de vanilie în cremă și așază o folie de prospețime peste ea, pentru a nu prinde crustă. Lasă crema de vanilie să se răcească.

Scoate untul din frigider și lasă-l la temperatura camerei pentru. Când este moale, adaugă zahărul vanilinat peste el și mixează până când devine cremos. Adaugă puțin câte puțin din crema rece, peste untul cremos și amestecă intens până când crema devine omogenă.

Cum asamblezi prăjitura Televizor

Curăță tava și așază în ea prima foaie cu pudră de cacao. Peste aceasta întinde uniform jumătate din gemul de caise. Peste stratul de gem, întinde jumătate din crema de vanilie. Așază peste cremă foaia de pandișpan și preseaz-o ușor.

Întinde deasupra acesteia restul de gem, iar peste el restul de cremă. Așază deasupra cealaltă foaie cu pudră de cacao.

Acoperă prăjitura cu hârtie de copt sau folie și așază peste ea o greutate, un dicționar sau un tocător de lemn.

Pune prăjitura la rece pentru cel puțin 6 ore sau de pe o zi pe alta, pentru a se hidrata bine foile și a se putea porționa frumos.

A doua zi, prepară glazura de ciocolată. Pune smântâna lichidă într-un vas, la încălzit, și adaugă în ea ciocolata ruptă. Amestecă intens până când se topește ciocolata și compoziția este omogenă. Întinde-o fierbinte peste prăjitură și niveleaz-o cu lama unui cuțit sau cu spatula de tort. Lasă glazura de ciocolată să se răcească și să se întărească, apoi poți porționa prăjitura Televizor.

Spor la preparat și poftă bună la savurat!

Prăjitura Televizor secționată în tava de coacere
Prăjitura Televizor se va porționa perfect a doua zi / Rețetepentrutoategusturile.ro
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×