Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Rețeta de tort Malakoff poate fi alegerea potrivită pentru un eveniment deosebit în familie sau pur și simplu pentru a-i impresiona pe cei dragi. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 septembrie 2024, 5:47
Tort este delicat, pe bază de pișcoturi și o cremă bogată de unt, ideal pentru ocazii speciale și sărbători / Profimedia Images

Tortul Malakoff este un desert clasic, al cărui nume este inspirat de Bătălia de la Malakoff, o luptă importantă din timpul Războiului Crimeii (1853-1856). Se spune că tortul a fost creat în onoarea generalului francez Aimable Pélissier, duce de Malakoff. Acesta a condus atacul final asupra fortăreței Malakoff, decisivă pentru victoria francezilor în acest război.

Tortul a fost creat fie de patiserii francezi în cinstea generalului, fie de cei austrieci, unde a devenit popular în secolul al XIX-lea. Este un desert elegant, asemănător tortului tiramisu, dar folosind în special crema de unt și pișcoturi îmbibate în lichior sau cafea.

Tortul a câștigat rapid popularitate în saloanele de patiserie europene, devenind un simbol al eleganței și rafinamentului. De-a lungul anilor, rețeta a cunoscut numeroase adaptări, dar esența sa a rămas aceeași: un tort delicat, cu pișcoturi și o cremă bogată de unt, ideal pentru ocazii speciale și sărbători.

Descoperă aici și rețeta de tort Tiramisu cu fistic, un desert rafinat și aromat. Acesta combină textura cremoasă și ușoară a mascarpone-ului cu gustul inconfundabil al fisticului. 

Reclamă

Mai jos, descoperă rețeta detaliată pentru a prepara tortul Malakoff.

Tort Malakoff – Ingrediente

Ca pentru oricare altă rețetă de tort și pentru tortul Malakoff vei împărți lista de ingrediente în funcție de elementele ce compun tortul. Ai nevoie de ingrediente pentru baza tortului, pentru cremă și pentru decor, după com vei constata mai jos.

Pentru baza tortului:

  • 250 g pișcoturi de șampanie (savoiardi)
  • 100 ml cafea tare
  • 1 linguriță lichior de migdale.
Reclamă

Pentru crema de unt:

  • 250 g unt cu peste 80 % grăsime
  • 150 g zahăr pudră
  • 150 g migdale măcinate fin
  • 4 gălbenușuri
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 1 praf de sare.

Pentru decor:

  • puțină cremă de unt
  • câteva pișcoturi glazurate cu ciocolată.

Tort Malakoff – Mod de preparare

Vei începe cu prepararea cafelei, care necesită răcire înainte de a siropa pișcoturile cu ea. Prepară cafeaua după propriul gust, la filtru, la espressor sau la ibric. Apoi las-o să se răcească și adaugă lichiorul.

În intervalul de timp în care cafeaua se răcește, poți prepara crema. Descoperă aici și o rețetă de cremă din mascarpone cu nucă de cocos.

Cum prepari crema de unt

Amestecă într-un bol untul moale cu zahărul pudră până când obții o compoziție spumoasă și arerată. Adaugă treptat gălbenușurile și esența de vanilie, continuând să mixezi intens.

Dacă dorești să adaugi migdale măcinate, încorporează-le acum, pentru a obține o cremă cu o textură ușor crocantă.

Separat, bate frișca lichidă până obții o textură fermă. Apoi încorporeaz-o ușor în crema de unt, cu mișcări delicate, pentru a păstra compoziția aerată.

Cum montezi deliciosul tort Malakoff

Pregătește o formă de tort rotundă cu pereți detașabili, având diametrul de 24-25 cm. Înmoaie rapid pișcoturile în cafea cu lichior de migdale, dar nu prea mult, ca să nu se înmoaie excesiv. Așază un strat de pișcoturi la baza tăvii, dar și un rând de pișcoturi de jur împrejur, lipite de lateralele tăvii.

Întinde un strat generos de cremă de unt peste pișcoturile de la bază.

Continuă cu un alt strat de pișcoturi înmuiate și încă un strat de cremă peste ele. Repetă straturile până la terminarea ingredientelor. De obicei, tortul Malakoff are 2-3 straturi de pișcoturi și cremă.

Pune tortul la rece pentru 5-6 ore pentru ca straturile sale să se așeze. Înainte de servire, decorează tortul cu cremă și cu pișcoturi glazurate cu ciocolată. Descoperă și o rețetă de glazură de ciocolată pentru tort, eclere sau alte prăjituri. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
un bărbat și o femeie stau îmbrățișați și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025
Nativii își regăsesc energia și încrederea în sine. 3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Viața...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Amy Schumer după slăbire
Divertisment
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie: „Este o despărțire amiabilă”
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie. Deși au avut o relație departe de ochii presei, despărțirea lor e acum pe primele pagini ale tabloidelor internaționale. Actrița în vârstă de...
4
fasole din conservă pusă într-un recipient închis la culoare lângă roșii
Sănătate
Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată nutriționiștii
Experții au precizat că această practică nu afectează în rest valoarea nutrițională a fasolei din conservă. Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×