Reclamă

Tort Duo chocolat cu caise. Rețeta unui desert delicios și elegant

Nu rata sezonul caiselor coapte fără a profita de savoarea lor în rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop rețeta unui tort Duo chocolat cu caise, absolut delicios și spectaculos.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 15 iulie 2024, 6:03

Tortul cucerește atât papilele gustative, cât și privirile datorită contrastului dintre texturi și culori. Blatul ușor umed cu gust intens de ciocolată se combină armonios cu crema de mascarpone și ciocolată albă. Jeleul de caise cu bucăți de fruct în interior desăvârșește gustul tortului și oferă un contrast spectaculos de culori.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu asemenea combinație de straturi, tortul merită preparat și pentru weekenduri petrecute în familie, dar și pentru mese festive. Dacă dorești și o cremă mai densă și mai aromată, poți opta pentru crema de mascarpone cu nucă de cocos.

Urmărește în continuare rețeta detaliată, pentru a prepara și tu acest tort interesant.

Tort Duo chocolat cu caise – Ingrediente

Chiar dacă tortul se compune din trei elemente, acestea nu se prepară anevoios, iar ingredientele nu sunt complexe. Descoperă-le mai jos separate, în funcție de elementele ce compun tortul.

Reclamă

Pentru blat de tort cu diametrul de 25 cm:

  • 200 gr ciocolată amăruie (55% cacao)
  • 200 gr unt
  • 50 ml lapte
  • 300 gr făină
  • 7 ouă
  • 175 gr zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță praf de copt.

Pentru crema de ciocolată albă:

  • 400 gr ciocolată albă
  • 250 ml smântână pentru frișcă
  • 1 praf de sare.
Reclamă

Pentru jeleul de caise:

  • 1 kg caise mai coapte
  • 200 gr de zahăr
  • 450 ml de apă
  • 1 plic pulbere tort gelee transparent.

Pentru glazura de ciocolată neagră și decor:

  • 100 gr ciocolată amăruie
  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 25 gr de zahăr
  • fulgi de migdale.

Rețetă de tort Duo chocolat cu caise – Mod de preparare

Pentru început, vei prepara blatul de tort umed cu ciocolată. Ideal ar fi ca acesta să fie preparat cu o zi înainte. Blatul de tort necesită un timp de răcire și relaxare pentru a se porționa frumos.

Și crema se poate prepara din timp pentru că și aceasta necesită un timp de răcire la frigider, iar jeleul de caise îl poți prepara chiar înainte de a monta tortul.

Cum prepari blatul umed cu ciocolată

Amestecă făina cu praful de copt și bicarbonatul și trece amestecul prin sită. Separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. Adaugă peste albușuri un praf de sare și lasă-le pe masa de lucru pentru a se mai încălzi.

Rupe ciocolata în bucăți mici și amestec-o într-o crăticioară cu untul tăiat în bucăți și laptele. Pune crăticioara pe flacăra aragazului și amestecă ingredientele, până când sunt topite și omogenizate. Stinge focul și lasă compoziția de ciocolată la răcit. Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a avea timp să se încălzească.

Mixează albușurile până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul, în timp ce mixezi energic. Vei obține o bezea fermă.

Încorporează gălbenușurile în compoziția de ciocolată, după răcire. Apoi, amestecă ușor și treptat cele două compoziții, folosind o spatulă și mișcări circulare.

La final, cu aceleași mișcări circulare, încorporează tot treptat și amestecul de făină cu praf de copt și bicarbonat.

Tapetează baza formei de copt cu hârtie, iar pereții laterali unge-i cu ulei și presară-i cu făină. Pune aluatul pentru blat de tort în forma de copt și nivelează-i uniform suprafața. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace blatul pentru 35-40 de minute.

După coacere, răstoarnă-l invers pe un grătar de răcire sau un platou și lasă-l să se răcească. Descoperă și o rețetă de blat de tort cu cacao si amidon.

Cum prepari jeleul de caise

Pune la fiert 200 ml de apă cu zahărul într-o crăticioară. Fierbe siropul până când devine mai consistent. Apoi adaugă caisele tăiate în bucăți mai mici și fierbe-le în sirop pentru 10 minute. Transferă bucățile de caise într-o sită, iar în siropul rămas adaugă pulberea de tort gelee diluată în 250 ml de apă.

Fierbe jeleul amestecând continuu pentru uniformizare. Când devine mai gros, adaugă caisele și stinge focul. Lasă jeleul de caise deoparte până când montezi tortul.

Cum prepari crema și montezi tortul Duo chocolat cu caise

Pune smântâna pentru frișcă la încălzit și las-o până aproape de punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă ciocolata mărunțită, esența și un praf de sare. Amestecă intens până când ciocolata este topită și crema omogenizată.

Apoi, împarte crema de ciocolată albă în două.

Pentru a monta tortul, mai întâi secționează blatul în două părți egale. Așază partea de deasupra pe platou pentru că este mai neuniformă. Poți decupa din ea stratul neuniform de deasupra.

Așază inelul metalic de la forma de copt în jurul blatului de pe platou și strânge-l. Apoi, întinde peste blat jumătate din crema de ciocolată albă.

Pune platoul cu tortul la rece până când crema devine fermă. Peste crema întărită întinde jeleul de caise și pune din nou tortul la rece până când și jeleul devine ferm.

Femeie adăugând jeleul de caise la tort
Jeleul de caise va arăta spectaculos cu bucăți de caise în interior / Profimedia Images

Încălzește ușor pe baie de aburi cealaltă parte de ciocolată albă, pentru a deveni mai cursivă. Întinde-o ușor caldă peste jeleul de caise devenit ferm.

Așază cea de-a doua parte de blat de tort deasupra cremei de ciocolată și pune din nou tortul la rece pentru 4-5 ore sau de pe o zi pe alta.

Cum prepari glazura pentru tort Duo chocolat cu caise

Pentru a prepara glazura, încălzește smântâna împreună cu zahărul, apoi adaugă ciocolata mărunțită. Amestecă intens până când ciocolata se topește și compoziția este omogenă.

Întinde glazura ușor fierbinte deasupra tortului. Presară fulgi de migdale peste ea și pune din nou tortul la rece până când se întărește glazura.

Tort Duo chocolat cu caise pe un platou alb
Tortul se montează în mai multe etape /Profimedia Images

Tortul se va porționa mult mai bine după ce va sta un timp mai îndelungat la rece.

Tort Duo chocolat cu caise secționat pe platou, alături de caise proaspete
Tortul cucerește atât gustativ cât și vizual / Profimedia Images

Și tot din categoria torturilor cu multe straturi delicioase și frumos colorate, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de tort cu mure și zmeură.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta Pământ văzută din spațiu
Horoscop
Universul are un mesaj special pentru aceste zodii pe 25 august 2024. Nativii care își pot recăpăta încrederea în sine
După ce Soarele a intrat în Fecioară perfecțiunea se răsfrânge asupra noastră. Astrologia ne oferă vești bune despre perioada care urmează. Universul are un mesaj special pentru aceste zodii pe 25 august 2024. În...
2
Porție de ardei copți cu smântână în bol, decorați cu pătrunjel verde și bucăți mari de ardei
Rețete
Ardei copți cu smântână. O rețetă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă
Rețeta de ardei copți cu smântână este o rețetă tradițională românească, simplă și ușor de preparat, dar foarte delicioasă. Delicioasa mâncare pune în valoare dulceața ardeilor copți combinată cu textura cremoasă a smântânii. Această...
3
Ben Affleck în timp ce coboară dintr-un avion privat
Divertisment
Jennifer Garner „l-a consolat” pe Ben Affleck în ziua în care JLo a depus actele de divorț. Cum au fost surprinși foștii soți
Jennifer Garner „l-a consolat” pe Ben Affleck în ziua în care JLo a depus actele de divorț. Garner și fostul ei soț au fost fotografiați de paparazzi în timp ce coborau dintr-un avion privat....
4
O femeie cu o tabletă în mână, în haine business, în fața unei clădiri de birouri
Horoscop
Zodii predestinate să aibă succes în carieră de-a lungul vieții, potrivit astrologilor
Conform astrologiei, fiecare semn zodiacal are trăsăturile sale de personalitate. Aceste trăsături se manifestă ca defecte și calități specifice care fac anumite lucruri să fie mai ușor de realizat sau obținut pentru unele zodii...
5
Femeie în rochie verde, cu o bufniță în mână, într-o pădure, toamna
Horoscop
Cumpănă mare pentru o zodie în octombrie 2024. Ce aduce horoscopul toamnei 2024 pentru nativi
Anotimpul următor aduce cu el motivație și o mulțime de oportunități pentru zodii. Vor exista șanse de creștere și dezvoltare personală. Cheia este modul în care le folosești pentru a face față tuturor schimbărilor...
PARTENERI
×