Reclamă

Chocoflan. Rețetă de prăjitură cu cremă de zahăr ars și ciocolată

Dacă adori crema de zahăr ars și obișnuiești să o prepari din când în când, cu siguranță și această rețetă de prăjitură Chocoflan va fi pe placul tău.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 8 ianuarie 2024, 5:51

Chocoflan este o prăjitură care în timpul coacerii se separă singură în două straturi, ceea ce unora li s-ar părea imposibil. Acesta este motivul pentru care americanii o numesc ”Impossible cake” sau ”Magic cake”. În realitate, nu este deloc o prăjitură imposibilă, este chiar foarte simplu de preparat. Însă pentru reușita sigură a rețetei, trebuie să respecți etapele de preparare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Te vei bucura de o prăjitură delicioasă și spectaculoasă cu blat dens și gust intens de cacao, însiropat cu siropul caramel și înnobilat de gustul cremei fine și delicate de zahăr ars.

Descoperă aici și rețeta clasică pentru crema de zahăr ars, iar în continuare vezi rețeta detaliată pentru prăjitura cu cremă de zahăr ars și ciocolată.

Rețeta de prăjitură Chocoflan – Ingrediente

Chiar dacă ai nevoie de o listă mai lungă de ingrediente, acestea nu sunt complexe, sunt foarte accesibile și comune oricărei rețete de prăjitură.

Reclamă

Pentru caramel:

  • 150 gr zahăr

Pentru blat cu cacao:

  • 100 gr unt
  • 100 gr zahăr
  • 2 ouă
  • 75 ml lapte
  • 100 gr făină
  • 50 gr cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare.
Reclamă

Pentru crema de zahăr ars:

  • 4 ouă
  • 397 gr lapte condensat îndulcit
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură de amidon
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 1 praf de sare.

Rețeta de prăjitură Chocoflan – Mod de preparare

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru prepararea prăjiturii, pregătește un vas rotund de 22-24 cm, dar cu pereții nedetașabili. Recomandat este să folosești o cratiță emailată, pentru a carameliza zahărul direct în ea.

Pe lângă această cratiță mi pregătește și o tavă cu pereții înalți, în care să încapă cratița. În această tavă vei pune apă, apoi cratița cu compozițiile pentru prăjitură.

După ce ai pregătit aceste vase, caramelizează cele 150 gr de zahăr direct în cratița pregătită. Amestecă zahărul cu o spatulă pentru a nu se arde. Când obții siropul de zahăr ars, stinge focul și împrăștie siropul la baza cratiței și pe laterale, înclinând cratița într-o parte și în cealaltă. Lasă zahărul caramelizat la răcit.

Cum prepari blatul cu cacao

Pune untul moale în bolul mixerului, adaugă zahărul și amestecă-le până când capătă textură cremoasă. Adaugă pe rând ouăle, omogenizând bine după fiecare. Apoi toarnă laptele, puțin câte puțin, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Trece prin sită, direct peste compoziția obținută, făină amestecată cu pudra de cacao, praful de copt și un praf de sare. Omogenizează bine compoziția, apoi întinde-o uniform peste caramelul întărit din cratiță. Pune cratița deoparte și pregătește compoziția pentru cremă.

Cum prepari crema pentru Chocoflan

Sparge ouăle într-un bol, presară un praf de sare peste ele și amestecă-le până când își dublează volumul. Adaugă pe rând laptele condensat, amidonul diluat cu puțin lapte rece, restul de lapte și esența de vanilie. Amestecă energic după fiecare ingredient adăugat.

Toarnă compoziția obținută în cratiță peste compoziția pentru blat cu cacao.

Pune cratița în tava pregătită și toarnă apă în tavă atât cât să ajungă până la aproximativ jumătate din înălțimea cratiței. Introdu tava în cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius, cu funcția de ventilație setată. Coace delicioasa prăjitură Chocoflan pentru 40-50 de minute, atât cât să se rumenească ușor deasupra.

După coacere, scoate cratița din cuptor, lasă prăjitura să se răcească, apoi pune-o în frigider pentru câteva ore sau peste noapte. Trece cu lama unui cuțit de jur împrejurul cratiței, pentru a se desface prăjitura. Așază un platou peste cratiță și răstoarnă prăjitura în el.

Prăjitura Chocoflan pe platou
Prăjitura se răstoarnă pe platou după ce va sat câteva ore la rece / Shutterstock

Pune platoul cu prăjitura la frigider și mai las-o atât cât să se scurgă siropul de pe cremă și să însiropeze blatul. Apoi o poți porționa. O poți servi simplă, cu o cupă de frișcă sau una de cremă de vanilie.

Porție de chocoflan decorată cu cremă de vanilie
Prăjitura poate fi servită simplă, cu cremă de vanilie sau cu frișcă / Shutterstock

Tot din categoria rețetelor cu cremă de zahăr ars, îți recomandăm să prepari și rețeta de tort cu mere întregi și cremă de zahăr ars. Este o rețetă veche, nelipsită de pe mesele festive.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×