Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem

Prăjitura Pani Walewska sau Doamna Waleaska merită preparată pentru un platou cu prăjituri festive, pentru că este pur și simplu delicioasă. Este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 9 noiembrie 2023, 6:23
Patru porții de prăjitura Pani Walewska pe o farfurie și o porție pe altă farfurie, alături de furculițe și o latieră albă
Migdalele de deasupra bezelei oferă prăjiturii și un plus de aspect și gust crocant / Profimedia

Rețeta aparține bucătăriei poloneze și a fost creată în memoria contesei de Ornano, iubita lui Napoleon I. De atunci, a devenit foarte populară în Polonia și a fost rapid preluată de bucătarii din alte țări. Odată cu trecerea timpului a ajuns și la noi, iar acum ne putem bucura de un desert delicios și nu foarte dificil de preparat.

În plus, putem adapta prăjitura după propriul gust, folosind gemul care ne place. Pentru un aspect mai spectaculos al prăjiturii, putem adăuga un gem mai colorat.

Rețeta clasică conține gem de coacăze negre, pe care nu toți îl avem în cămară. Prepară și tu delicioasa prăjitură din bucătăria poloneză, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim în rândurile următoare.

Prăjitura Pani Walewska – Ingrediente

Ai nevoie pentru această delicioasă prăjitură de ingrediente pentru aluat fraged pe care îl ungi cu gemul preferat, de ingrediente pentru bezea și de ingrediente pentru cremă de vanilie.

Reclamă

Pentru aluat fraged, copt într-o tavă de 33/42 cm:

  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilat
  • 4 linguri smântână cu 12% grăsime
  • 450 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 750 gr gem de fructe.

Pentru bezea:

  • 6 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 praf de sare
  • 100 gr fulgi de migdale.
Reclamă

Pentru crema de vanilie:

  • 4 gălbenușuri
  • 1 praf de sare
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurițe cu esență
  • 200 gr unt cu 82% grăsime.

Prăjitura Pani Walewska – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul fraged pentru foile prăjiturii. Poți coace o singură foaie în cea mai mare tavă a cuptorului, apoi o secționezi pe jumătate. Dar poți la fel de bine coace două foi, în două tăvi mai mici.

Foile de aluat fraged se coc de la început unse cu gem de fructe și bezea de albușuri.

Cum prepari foile de aluat fraged cu gem și bezea

Pune untul moale într-un bol, împreună cu gălbenușurile și cele două tipuri de zahăr. Amestecă-le până când se dizolvă zahărul și obții o compoziție omogenă. Adaugă smântâna, sarea și omogenizează din nou compoziția. Apoi, poți încorpora făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Frământă aluatul până când devine compact, dar nu foarte ferm. Acoperă-l cu folie de prospețime și pune-l la rece timp de 30 de minute, acoperit cu folie. Între timp, prepară bezeaua de albușuri.

Adaugă un praf de sare peste albușuri și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă puțin câte puțin din zahăr, dar și sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine fermă.

Cum coci și montezi prăjitura Pani Walewska

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tavă.

Scoate aluatul de la frigider și întinde-l uniform la baza tăvii. Unge-l cu gemul de fructe preferat, iar peste gem întinde uniform bezeaua de albușuri. Presară fulgii de migdale peste bezea și introdu tava în cuptorul încălzit.

Coace foaia de aluat fraged cu gem și bezea pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.

În acest interval de timp, poți prepara și crema de vanilie.

Amestecă gălbenușurile cu zahărul, sarea și amidonul într-o crăticioară, apoi adaugă laptele. Amestecă bine până la omogenizare și fierbe crema de vanilie până când capătă textura unei budinci, amestecând continuu. După stingerea focului, adaugă în cremă untul și vanilia.

Acoperă crema de vanilie cu folie de prospețime, pentru a nu se forma crustă la suprafață. Las-o să se răcească, apoi introdu mixerul în ea și amestec-o puțin pentru a deveni mai cremoasă.

Pentru a monta prăjitura Pani Walewska, secționează foaia de aluat fraged cu gem și bezea pe jumătate. Întinde crema de vanilie peste una dintre părți și așază cealaltă parte deasupra.

Femeie montând prăjitura într-o tavă
Blatul prăjiturii se coace într-o tavă mare, apoi se secționează în două / Profimedia Images

Pune prăjitura la loc răcoros timp de 5-6 ore sau de pe o zi pe alta pentru a se frăgezi bine foile și a putea porționa prăjitura perfect.

Patru porții de prăjitura Pani Walewska pe o farfurie
Prăjitura se porționează mai bine a doua zi / Profimedia Images

Tot din categoria prăjiturilor celebre din bucătăria internațională, îți recomandăm să mai prepari și rețeta de prăjitură Valurile Dunării sau Donauwelle. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
un bărbat și o femeie stau îmbrățișați și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025
Nativii își regăsesc energia și încrederea în sine. 3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Viața...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Amy Schumer după slăbire
Divertisment
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie: „Este o despărțire amiabilă”
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie. Deși au avut o relație departe de ochii presei, despărțirea lor e acum pe primele pagini ale tabloidelor internaționale. Actrița în vârstă de...
4
fasole din conservă pusă într-un recipient închis la culoare lângă roșii
Sănătate
Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată nutriționiștii
Experții au precizat că această practică nu afectează în rest valoarea nutrițională a fasolei din conservă. Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×