Reclamă

Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem

Prăjitura Pani Walewska sau Doamna Waleaska merită preparată pentru un platou cu prăjituri festive, pentru că este pur și simplu delicioasă. Este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 9 noiembrie 2023, 6:23

Rețeta aparține bucătăriei poloneze și a fost creată în memoria contesei de Ornano, iubita lui Napoleon I. De atunci, a devenit foarte populară în Polonia și a fost rapid preluată de bucătarii din alte țări. Odată cu trecerea timpului a ajuns și la noi, iar acum ne putem bucura de un desert delicios și nu foarte dificil de preparat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, putem adapta prăjitura după propriul gust, folosind gemul care ne place. Pentru un aspect mai spectaculos al prăjiturii, putem adăuga un gem mai colorat.

Rețeta clasică conține gem de coacăze negre, pe care nu toți îl avem în cămară. Prepară și tu delicioasa prăjitură din bucătăria poloneză, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim în rândurile următoare.

Prăjitura Pani Walewska – Ingrediente

Ai nevoie pentru această delicioasă prăjitură de ingrediente pentru aluat fraged pe care îl ungi cu gemul preferat, de ingrediente pentru bezea și de ingrediente pentru cremă de vanilie.

Reclamă

Pentru aluat fraged, copt într-o tavă de 33/42 cm:

  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilat
  • 4 linguri smântână cu 12% grăsime
  • 450 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 750 gr gem de fructe.

Pentru bezea:

  • 6 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 praf de sare
  • 100 gr fulgi de migdale.
Reclamă

Pentru crema de vanilie:

  • 4 gălbenușuri
  • 1 praf de sare
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurițe cu esență
  • 200 gr unt cu 82% grăsime.

Prăjitura Pani Walewska – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul fraged pentru foile prăjiturii. Poți coace o singură foaie în cea mai mare tavă a cuptorului, apoi o secționezi pe jumătate. Dar poți la fel de bine coace două foi, în două tăvi mai mici.

Foile de aluat fraged se coc de la început unse cu gem de fructe și bezea de albușuri.

Cum prepari foile de aluat fraged cu gem și bezea

Pune untul moale într-un bol, împreună cu gălbenușurile și cele două tipuri de zahăr. Amestecă-le până când se dizolvă zahărul și obții o compoziție omogenă. Adaugă smântâna, sarea și omogenizează din nou compoziția. Apoi, poți încorpora făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Frământă aluatul până când devine compact, dar nu foarte ferm. Acoperă-l cu folie de prospețime și pune-l la rece timp de 30 de minute, acoperit cu folie. Între timp, prepară bezeaua de albușuri.

Adaugă un praf de sare peste albușuri și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă puțin câte puțin din zahăr, dar și sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine fermă.

Cum coci și montezi prăjitura Pani Walewska

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tavă.

Scoate aluatul de la frigider și întinde-l uniform la baza tăvii. Unge-l cu gemul de fructe preferat, iar peste gem întinde uniform bezeaua de albușuri. Presară fulgii de migdale peste bezea și introdu tava în cuptorul încălzit.

Coace foaia de aluat fraged cu gem și bezea pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.

În acest interval de timp, poți prepara și crema de vanilie.

Amestecă gălbenușurile cu zahărul, sarea și amidonul într-o crăticioară, apoi adaugă laptele. Amestecă bine până la omogenizare și fierbe crema de vanilie până când capătă textura unei budinci, amestecând continuu. După stingerea focului, adaugă în cremă untul și vanilia.

Acoperă crema de vanilie cu folie de prospețime, pentru a nu se forma crustă la suprafață. Las-o să se răcească, apoi introdu mixerul în ea și amestec-o puțin pentru a deveni mai cremoasă.

Pentru a monta prăjitura Pani Walewska, secționează foaia de aluat fraged cu gem și bezea pe jumătate. Întinde crema de vanilie peste una dintre părți și așază cealaltă parte deasupra.

Femeie montând prăjitura într-o tavă
Blatul prăjiturii se coace într-o tavă mare, apoi se secționează în două / Profimedia Images

Pune prăjitura la loc răcoros timp de 5-6 ore sau de pe o zi pe alta pentru a se frăgezi bine foile și a putea porționa prăjitura perfect.

Patru porții de prăjitura Pani Walewska pe o farfurie
Prăjitura se porționează mai bine a doua zi / Profimedia Images

Tot din categoria prăjiturilor celebre din bucătăria internațională, îți recomandăm să mai prepari și rețeta de prăjitură Valurile Dunării sau Donauwelle. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×