Reclamă

Prăjitura Pani Walewska. Prăjitură cu aluat fraged, bezea și gem

Prăjitura Pani Walewska sau Doamna Waleaska merită preparată pentru un platou cu prăjituri festive, pentru că este pur și simplu delicioasă. Este realizată dintr-o combinație de straturi cu texturi și culori deosebite.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 9 noiembrie 2023, 6:23

Rețeta aparține bucătăriei poloneze și a fost creată în memoria contesei de Ornano, iubita lui Napoleon I. De atunci, a devenit foarte populară în Polonia și a fost rapid preluată de bucătarii din alte țări. Odată cu trecerea timpului a ajuns și la noi, iar acum ne putem bucura de un desert delicios și nu foarte dificil de preparat.

În plus, putem adapta prăjitura după propriul gust, folosind gemul care ne place. Pentru un aspect mai spectaculos al prăjiturii, putem adăuga un gem mai colorat.

Rețeta clasică conține gem de coacăze negre, pe care nu toți îl avem în cămară. Prepară și tu delicioasa prăjitură din bucătăria poloneză, inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim în rândurile următoare.

Prăjitura Pani Walewska – Ingrediente

Ai nevoie pentru această delicioasă prăjitură de ingrediente pentru aluat fraged pe care îl ungi cu gemul preferat, de ingrediente pentru bezea și de ingrediente pentru cremă de vanilie.

Reclamă

Pentru aluat fraged, copt într-o tavă de 33/42 cm:

  • 150 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilat
  • 4 linguri smântână cu 12% grăsime
  • 450 gr făină
  • 5 gr praf de copt
  • 1/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu
  • 1 vârf linguriță cu sare
  • 750 gr gem de fructe.

Pentru bezea:

  • 6 albușuri
  • 150 gr zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 1 praf de sare
  • 100 gr fulgi de migdale.
Reclamă

Pentru crema de vanilie:

  • 4 gălbenușuri
  • 1 praf de sare
  • 100 gr zahăr
  • 50 gr amidon
  • 500 ml lapte
  • 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurițe cu esență
  • 200 gr unt cu 82% grăsime.

Prăjitura Pani Walewska – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul fraged pentru foile prăjiturii. Poți coace o singură foaie în cea mai mare tavă a cuptorului, apoi o secționezi pe jumătate. Dar poți la fel de bine coace două foi, în două tăvi mai mici.

Foile de aluat fraged se coc de la început unse cu gem de fructe și bezea de albușuri.

Cum prepari foile de aluat fraged cu gem și bezea

Pune untul moale într-un bol, împreună cu gălbenușurile și cele două tipuri de zahăr. Amestecă-le până când se dizolvă zahărul și obții o compoziție omogenă. Adaugă smântâna, sarea și omogenizează din nou compoziția. Apoi, poți încorpora făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Frământă aluatul până când devine compact, dar nu foarte ferm. Acoperă-l cu folie de prospețime și pune-l la rece timp de 30 de minute, acoperit cu folie. Între timp, prepară bezeaua de albușuri.

Adaugă un praf de sare peste albușuri și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă puțin câte puțin din zahăr, dar și sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine fermă.

Cum coci și montezi prăjitura Pani Walewska

Mai întâi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt în tavă.

Scoate aluatul de la frigider și întinde-l uniform la baza tăvii. Unge-l cu gemul de fructe preferat, iar peste gem întinde uniform bezeaua de albușuri. Presară fulgii de migdale peste bezea și introdu tava în cuptorul încălzit.

Coace foaia de aluat fraged cu gem și bezea pentru 10-12 minute, la 180 de grade Celsius.

În acest interval de timp, poți prepara și crema de vanilie.

Amestecă gălbenușurile cu zahărul, sarea și amidonul într-o crăticioară, apoi adaugă laptele. Amestecă bine până la omogenizare și fierbe crema de vanilie până când capătă textura unei budinci, amestecând continuu. După stingerea focului, adaugă în cremă untul și vanilia.

Acoperă crema de vanilie cu folie de prospețime, pentru a nu se forma crustă la suprafață. Las-o să se răcească, apoi introdu mixerul în ea și amestec-o puțin pentru a deveni mai cremoasă.

Pentru a monta prăjitura Pani Walewska, secționează foaia de aluat fraged cu gem și bezea pe jumătate. Întinde crema de vanilie peste una dintre părți și așază cealaltă parte deasupra.

Femeie montând prăjitura într-o tavă
Blatul prăjiturii se coace într-o tavă mare, apoi se secționează în două / Profimedia Images

Pune prăjitura la loc răcoros timp de 5-6 ore sau de pe o zi pe alta pentru a se frăgezi bine foile și a putea porționa prăjitura perfect.

Patru porții de prăjitura Pani Walewska pe o farfurie
Prăjitura se porționează mai bine a doua zi / Profimedia Images

Tot din categoria prăjiturilor celebre din bucătăria internațională, îți recomandăm să mai prepari și rețeta de prăjitură Valurile Dunării sau Donauwelle. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Flori și plante care aduc ghinion puse pe o tăblie de lemn
Timp liber
Flori care aduc ghinion. Nu se țin în casă și nu se pun în buchetele pentru evenimente
Felul în care îți decorezi casa poate spune multe despre personalitatea ta. Obiectele de decor trebuie alese cu mare atenție, la fel și plantele. Specialiștii în Feng Shui susțin că există anumite flori care...
2
O femeie frumoasă care stă într-un lac și ține în mâini luna pentru a ilustra ce impact are Luna Plină în Gemeni pe data de 27 noiembrie 2023
Horoscop
Lună Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023. Cum sunt afectate zodiile
Luna Plină în Gemeni pe 27 noiembrie 2023 aduce vești bune pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Totuși, anumiți nativi vor fi afectați în mod negativ și vor avea de înfruntat unele probleme....
3
Patru turte cu ceapă verde într-o tavă
Rețete
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Pentru gustări delicioase și consistente sau pentru a înlocui pâinea la micul dejun, îți oferim o rețetă de turte cu ceapă verde la tigaie. Turtele din aluat de pâine, preparate la tigaie sunt una...
4
Două pahare, unul cu apă plată și unul cu apă minerală cu fructe pentru a ilustra cât de sănătoasă este apa plată în comparație cu apa minerală
Sănătate
Cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Specialiștii au dezvăluit cât de sănătoasă este apa minerală în comparație cu apa plată. Dacă și tu te numeri printre iubitorii de apă carbogazoasă, atunci poate ar fi bine să arunci o privire asupra...
5
O prințesă cu coroniță, zodia norocoasă a lunii decembrie 2023, care ține în frâu un ponei într-o pădure înzăpezită
Horoscop
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023. El este nativul care se afirmă pe toate planurile
Zodia norocoasă a lunii decembrie 2023 este reprezentată de Capricorn. Acest nativ va reuși să se afirme cu ușurință pe toate planurile și se va face remarcat în fața celorlalți. Ultima lună din an...
PARTENERI
×