Reclamă

Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei

Rețeta de tort Bienenstich este o rețetă tradițională germană și se traduce prin ”tort Înțepătura albinei”. Este un desert foarte popular în Germania și se prepară fie sub formă de tort, fie sub formă de prăjitură. Se găsește în majoritatea brutăriilor sau cofetăriilor germane.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 aprilie 2023, 6:47

Rețeta a apărut prin anul 1474, când locuitorii din Andernach s-au apărat de năvălitorii din Linz am Rhein aruncând în ei cu stupi de albine. În acele timpuri stupii de albine se găseau sub formă de cuiburi mai mici care atârnau de crengile copacilor. Năvălitorii au fost înțepați de albine și au abandonat atacul. Pentru a sărbătorii victoria, brutarii din Andernach au preparat acest delicios desert pe care l-au numit Bienestich - Înțepătură de albină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tortul are la bază aluat dospit precum cel de cozonac, dar glazurat la suprafață cu migdale caramelizate cu unt și miere, iar la interior umplut cu cremă de vanilie. Prepară-l și tu urmărind lista de ingrediente de mai jos și modul de preparare pas cu pas.

Tort Bienenstich – Ingrediente

Ai nevoie pentru acest tort de ingrediente pentru blat, ingrediente pentru glazură și ingrediente pentru crema de vanilie.

Pentru blat dospit:

  • 500 gr de făină
  • 20 gr de drojdie
  • 100 gr de zahăr
  • 250 ml de lapte cald
  • 1 ou
  • 100 gr de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat.
Reclamă

Pentru glazură:

  • 200 gr fulgi de migdale
  • 100 ml de smântână pentru frișcă
  • 50 gr de unt
  • 100 gr de zahăr
  • 2 linguri cu miere de albine
  • 1 plic de zahăr vanilat

Glazura este foarte importantă pentru aspectul final al tortului.

Reclamă

Pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr de faina
  • 200 gr de zahăr
  • 750 ml de lapte
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 200 ml de smântână pentru frișcă.

Tort Bienenstich – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului dospit care necesită un timp scurt de frământare și un timp de dospire. Înainte de a-l introduce în cuptor prepari și glazura pe care o vei aplica deasupra aluatului.

Cum prepari aluat dospit pentru tort

Încălzește laptele și dizolvă în el drojdia și zahărul. Lasă drojdia să se activeze 10-12 minute și pregătește celelalte ingrediente. Topește untul și lasă-l la temperat. Amestecă oul cu zahărul vanilat și sarea.

Pune făina într-un bol și creează o adâncătură la mijlocul ei. Adaugă acolo oul, untul topit și temperat și amestecul de lapte cu drojdie și zahăr. Amestecă bine toate aceste ingrediente cu făina din vas și frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Lasă-l la dospit timp de 30 de minute.

Între timp, pregătește glazura și pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune într-o crăticioară smântâna, untul, zahărul și mierea. Pune crăticioara la foc de intensitate mică spre medie și amestecă până când toate ingredientele solide sunt diluate. Stinge focul și adaugă fulgii de migdale.

Transferă aluatul dospit într-o formă de copt cu diametrul de 25-26 cm. Pune hârtie de copt în interiorul ei. nivelează aluatul la suprafață presându-l cu mâinile. Apoi toarnă deasupra lui glazura cu fulgi de migdale.

Coace blatul pentru 35 de minute, la 200 de grade Celsius, sau până când se rumenește bine la suprafață.

Lasă-l să se răcească bine înainte de a-l secționa și prepară crema de vanilie.

Cum prepari crema pentru tort Bienenstich

Pune într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului, gălbenușurile, făina, zahărul și un praf de sare. Amestecă bine aceste ingrediente turnând și puțin lapte rece.

Apoi diluează compoziția rezultată cu restul de lapte fierbinte. Fierbe crema amestecând continuu. După ce se îngroașă și clocotește pe margini stinge focul și adaugă esența de vanilie. Lasă crema să se răcească acoperită cu o folie de plastic.

Bate smântâna pentru frișcă până când capătă consistență și încorporeaz-o treptat în crema răcită.

Secționează blatul de tort în două, după răcire și pune crema la mijloc.

Pune tortul la rece pentru 5-6 ore sau cheia peste noapte. Se va porționa mult mai bine după ce blaturile se hidratează de la umiditatea cremei.

Tort Înțepătura albinei porționat pe platou
Specială la acest tort este glazura din fulgi de migdale caramelizați / Shutterstock
Porție de Tort Bienenstich
Fulgii de migdale se adaugă din belșug deasupra tortului / Shutterstock

Tot din bucătăria germană îți mai oferim și o rețetă de tort de mere Streusel.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×