Home // Lifestyle // Rețete // Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Rețeta de tort Bienenstich este o rețetă tradițională germană și se traduce prin ”tort Înțepătura albinei”. Este un desert foarte popular în Germania și se prepară fie sub formă de tort, fie sub formă de prăjitură. Se găsește în majoritatea brutăriilor sau cofetăriilor germane.
Tortul se porționează mult mai bine a doua zi / Shutterstock
Rețeta a apărut prin anul 1474, când locuitorii din Andernach s-au apărat de năvălitorii din Linz am Rhein aruncând în ei cu stupi de albine. În acele timpuri stupii de albine se găseau sub formă de cuiburi mai mici care atârnau de crengile copacilor. Năvălitorii au fost înțepați de albine și au abandonat atacul. Pentru a sărbătorii victoria, brutarii din Andernach au preparat acest delicios desert pe care l-au numit Bienestich - Înțepătură de albină.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Tortul are la bază aluat dospit precum cel de cozonac, dar glazurat la suprafață cu migdale caramelizate cu unt și miere, iar la interior umplut cu cremă de vanilie. Prepară-l și tu urmărind lista de ingrediente de mai jos și modul de preparare pas cu pas.
Tort Bienenstich – Ingrediente
Ai nevoie pentru acest tort de ingrediente pentru blat, ingrediente pentru glazură și ingrediente pentru crema de vanilie.
Glazura este foarte importantă pentru aspectul final al tortului.
Reclamă
Pentru cremă:
4 gălbenușuri
150 gr de faina
200 gr de zahăr
750 ml de lapte
1 praf de sare
2 lingurițe cu esență de vanilie
200 ml de smântână pentru frișcă.
Tort Bienenstich – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului dospit care necesită un timp scurt de frământare și un timp de dospire. Înainte de a-l introduce în cuptor prepari și glazura pe care o vei aplica deasupra aluatului.
Încălzește laptele și dizolvă în el drojdia și zahărul. Lasă drojdia să se activeze 10-12 minute și pregătește celelalte ingrediente. Topește untul și lasă-l la temperat. Amestecă oul cu zahărul vanilat și sarea.
Pune făina într-un bol și creează o adâncătură la mijlocul ei. Adaugă acolo oul, untul topit și temperat și amestecul de lapte cu drojdie și zahăr. Amestecă bine toate aceste ingrediente cu făina din vas și frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Lasă-l la dospit timp de 30 de minute.
Între timp, pregătește glazura și pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Pune într-o crăticioară smântâna, untul, zahărul și mierea. Pune crăticioara la foc de intensitate mică spre medie și amestecă până când toate ingredientele solide sunt diluate. Stinge focul și adaugă fulgii de migdale.
Transferă aluatul dospit într-o formă de copt cu diametrul de 25-26 cm. Pune hârtie de copt în interiorul ei. nivelează aluatul la suprafață presându-l cu mâinile. Apoi toarnă deasupra lui glazura cu fulgi de migdale.
Coace blatul pentru 35 de minute, la 200 de grade Celsius, sau până când se rumenește bine la suprafață.
Pune într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului, gălbenușurile, făina, zahărul și un praf de sare. Amestecă bine aceste ingrediente turnând și puțin lapte rece.
Apoi diluează compoziția rezultată cu restul de lapte fierbinte. Fierbe crema amestecând continuu. După ce se îngroașă și clocotește pe margini stinge focul și adaugă esența de vanilie. Lasă crema să se răcească acoperită cu o folie de plastic.
Bate smântâna pentru frișcă până când capătă consistență și încorporeaz-o treptat în crema răcită.
Secționează blatul de tort în două, după răcire și pune crema la mijloc.
Pune tortul la rece pentru 5-6 ore sau cheia peste noapte. Se va porționa mult mai bine după ce blaturile se hidratează de la umiditatea cremei.