Reclamă

Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei

Rețeta de tort Bienenstich este o rețetă tradițională germană și se traduce prin ”tort Înțepătura albinei”. Este un desert foarte popular în Germania și se prepară fie sub formă de tort, fie sub formă de prăjitură. Se găsește în majoritatea brutăriilor sau cofetăriilor germane.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 aprilie 2023, 6:47

Rețeta a apărut prin anul 1474, când locuitorii din Andernach s-au apărat de năvălitorii din Linz am Rhein aruncând în ei cu stupi de albine. În acele timpuri stupii de albine se găseau sub formă de cuiburi mai mici care atârnau de crengile copacilor. Năvălitorii au fost înțepați de albine și au abandonat atacul. Pentru a sărbătorii victoria, brutarii din Andernach au preparat acest delicios desert pe care l-au numit Bienestich - Înțepătură de albină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tortul are la bază aluat dospit precum cel de cozonac, dar glazurat la suprafață cu migdale caramelizate cu unt și miere, iar la interior umplut cu cremă de vanilie. Prepară-l și tu urmărind lista de ingrediente de mai jos și modul de preparare pas cu pas.

Tort Bienenstich – Ingrediente

Ai nevoie pentru acest tort de ingrediente pentru blat, ingrediente pentru glazură și ingrediente pentru crema de vanilie.

Pentru blat dospit:

  • 500 gr de făină
  • 20 gr de drojdie
  • 100 gr de zahăr
  • 250 ml de lapte cald
  • 1 ou
  • 100 gr de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat.
Reclamă

Pentru glazură:

  • 200 gr fulgi de migdale
  • 100 ml de smântână pentru frișcă
  • 50 gr de unt
  • 100 gr de zahăr
  • 2 linguri cu miere de albine
  • 1 plic de zahăr vanilat

Glazura este foarte importantă pentru aspectul final al tortului.

Reclamă

Pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr de faina
  • 200 gr de zahăr
  • 750 ml de lapte
  • 1 praf de sare
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 200 ml de smântână pentru frișcă.

Tort Bienenstich – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului dospit care necesită un timp scurt de frământare și un timp de dospire. Înainte de a-l introduce în cuptor prepari și glazura pe care o vei aplica deasupra aluatului.

Cum prepari aluat dospit pentru tort

Încălzește laptele și dizolvă în el drojdia și zahărul. Lasă drojdia să se activeze 10-12 minute și pregătește celelalte ingrediente. Topește untul și lasă-l la temperat. Amestecă oul cu zahărul vanilat și sarea.

Pune făina într-un bol și creează o adâncătură la mijlocul ei. Adaugă acolo oul, untul topit și temperat și amestecul de lapte cu drojdie și zahăr. Amestecă bine toate aceste ingrediente cu făina din vas și frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Lasă-l la dospit timp de 30 de minute.

Între timp, pregătește glazura și pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Pune într-o crăticioară smântâna, untul, zahărul și mierea. Pune crăticioara la foc de intensitate mică spre medie și amestecă până când toate ingredientele solide sunt diluate. Stinge focul și adaugă fulgii de migdale.

Transferă aluatul dospit într-o formă de copt cu diametrul de 25-26 cm. Pune hârtie de copt în interiorul ei. nivelează aluatul la suprafață presându-l cu mâinile. Apoi toarnă deasupra lui glazura cu fulgi de migdale.

Coace blatul pentru 35 de minute, la 200 de grade Celsius, sau până când se rumenește bine la suprafață.

Lasă-l să se răcească bine înainte de a-l secționa și prepară crema de vanilie.

Cum prepari crema pentru tort Bienenstich

Pune într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului, gălbenușurile, făina, zahărul și un praf de sare. Amestecă bine aceste ingrediente turnând și puțin lapte rece.

Apoi diluează compoziția rezultată cu restul de lapte fierbinte. Fierbe crema amestecând continuu. După ce se îngroașă și clocotește pe margini stinge focul și adaugă esența de vanilie. Lasă crema să se răcească acoperită cu o folie de plastic.

Bate smântâna pentru frișcă până când capătă consistență și încorporeaz-o treptat în crema răcită.

Secționează blatul de tort în două, după răcire și pune crema la mijloc.

Pune tortul la rece pentru 5-6 ore sau cheia peste noapte. Se va porționa mult mai bine după ce blaturile se hidratează de la umiditatea cremei.

Tort Înțepătura albinei porționat pe platou
Specială la acest tort este glazura din fulgi de migdale caramelizați / Shutterstock
Porție de Tort Bienenstich
Fulgii de migdale se adaugă din belșug deasupra tortului / Shutterstock

Tot din bucătăria germană îți mai oferim și o rețetă de tort de mere Streusel.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×