Reclamă

Cozonac tradițional cu nucă și rahat

Cea mai populară rețetă de cozonac, pregătită cu ocazia sărbătorilor de iarna, este rețeta de cozonac tradițional cu nucă și rahat. Acest preparat delicios nu poate să lipsească de pe masa de Crăciun.

Publicat: 23 decembrie 2021, 7:22

Rețeta de cozonac tradițional cu nucă și rahat este cea clasică de la mama sau bunica, transmisă din generație în generație. Și pentru că sunt persoane care adoră umplutura de rahat, iar altele adoră umplutura de nucă, combinația între acestea împacă toate gusturile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a frământa aluatul de cozonac, poți apela cu încredere la robotul de bucătărie. Astfel îți vei ușura munca și vei profita de timp pentru a face și alte bunătăți.

Reușita cozonacului este influențată de calitatea ingredientelor și folosirea lor doar atunci când ajung la temperatura camerei. Făina rece sau ouăle reci adăugate în compoziția aluatului vor prelungi perioada de dospire, ceea ce nu este de dorit.

Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a realiza și tu un cozonac tradițional, pufos și extrem de gustos.

Cozonac tradițional cu nucă și rahat – Ingrediente

Pentru a pregăti aluatul pentru cozonac sau umplutura nu ai nevoie de ingrediente complexe. Te sfătuim să le împarți pe categorii, înainte de a le aduce pe masa de lucru. Ai nevoie de ingrediente pentru aluat, umplutură și decor.

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 450 gr făină de cozonac
  • 20 gr drojdie proaspătă
  • 150 ml lapte
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 gr unt cu 82% grăsime
  • 3 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr
  • coajă rasă de lămâie
  • coajă rasă de portocală
  • 1 linguriță esență de rom
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • ¼ linguriță cu sare.

Ingrediente pentru umplutură:

Reclamă
  • 3 albușuri
  • 100 gr zahăr
  • 100 gr rahat multicolor
  • 100 gr nucă
  • un praf sare
  • 20 gr pudră de cacao.

Ingrediente pentru decor:

  • 1 ou
  • un praf sare
  • puțin zahăr tos.

Cozonac tradițional cu nucă și rahat – Mod de preparare

Începe prin a trece făina prin sită, chiar și de două ori, și pune-o în vasul în care vei frământa cozonacul. Apoi pregătește maiaua.

Pune într-un bol, drojdia mărunțită, adaugă o lingură de zahăr și amestecă-le cu o spatulă până când se lichefiază. Adaugă apoi 60-70 ml de lapte cald și o lingură de făină. Omogenizează amestecul și pune-l la loc cald, acoperit, până când maiaua își va dubla volumul.

Cum prepari aluatul de cozonac

Pune laptele la încălzit, dar ai grijă să nu atingă punctul de fierbere. Pune untul la topit în uleiul încălzit.

Amestecă gălbenușurile cu sarea pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și toate mirodeniile și amestecă bine până când zahărul se diluează și obții o compoziție spumoasă.

Creează o adâncitură la mijlocul făinii din vas și pune acolo maiaua dospită.

Adaugă compoziția de gălbenușuri și începe să amesteci, turnând treptat din laptele cald, încorporând și făina din vas.

Amestecăm gălbenușurile cu maiaua, adunând la mijloc și din făina de pe margini. La final, încorporează în aluat și amestecul de unt cu ulei cald. Frământă bine aluatul până când grăsimea este bine încorporată.

Transferă aluatul pe masa presărată cu puțină făină. Mai frământă-l și pe masă până când nu se mai lipește de mâini.

Aluatul pentru cozonac nu va fi unul ferm ca aluatul pentru pâine. Este mai moale, dar nelipicios datorită grăsimii adăugate.

Pune aluatul înapoi în vas și acoperă-l cu ștergare de bucătărie. Lasă-l la dospit, la loc cald, timp de o oră.

Cum pregătești umplutura pentru cozonac tradițional cu nucă și rahat

Taie rahatul multicolor în cuburi mai mari și trece-le prin zahăr pudră pentru ca bucățile să nu se lipească unele de altele.

Mixează albușurile spumă cu un praf de sare, apoi adaugă zahărul și mixează până obții o bezea fermă. Adaugă pudra de cacao și 50 de grame de nucă măcinată fin. Taie restul de nucă în bucăți mai mari.

Cum asamblezi și coci cozonacul tradițional

Împarte aluatul în două părți aproximativ egale. Întinde-le pe masa unsă cu ulei în câte o foaie de dreptunghiulară de 4-5 mm grosime. Peste foi, întinde compoziția de albușuri cu nuci și pudră de cacao. Presară pe deasupra bucățile de rahat și pe cele de nuci.

Rulează foile de aluat cu umplutura în interior, apoi împletește-le uniform.  Unge o tavă mare de cozonac cu unt topit și așază hârtie de copt în ea. Pune cozonacul împletit în interior, acoperă-l cu ștergare și lasă-l la dospit timp de 40 de minute. Cu 10 minute înainte, pornește cuptorul la 165 de grade Celsius.

Unge cozonacul cu ou amestecat cu puțină sare și pune-l la copt la 165 de grade pentru 45-50 de minute. În ultimele 5 minute, scoate cozonacul, mai unge-l odată cu ou și presară zahăr tos.

Lasă cozonacul copt să se tempereze mai întâi în tavă, apoi pe un blat de răcire.

Vezi mai multe imagini în galeria foto!

Cozonac tradițional cu nucă și rahat, împletit
Cozonacul se temperează mai întâi în tavă, apoi pe un suport de răcire / Shutterstock

Dacă ai timp și vrei să te aventurezi mai mult în bucătărie, îți oferim și o rețetă de cozonac Babka cu ciocolată, un preparat deosebit, diferit de cozonacul clasic.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×