Reclamă

Cozonac fără frământare. Rețetă simplă și rapid de pregătit

Dacă ți-ai propus să pregătești cozonaci pentru masa de Crăciun, dar te temi că timpul nu-ți va fi prieten bun, îți oferim o rețetă de cozonac fără frământare, mai simplu și mai rapid de pregătit.

Publicat: 20 decembrie 2021, 6:51

Cozonacul este nelipsit de pe masa festivă de sărbători, însă este un desert care necesită atenție deosebită și timp îndelungat de preparare. Cu toate acestea, rezultatul final merită atât efortul, cât și timpul alocate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

La rețetele de cozonac, umplutura aluatului ocupă un loc special, și poate fi realizată în diferite combinații, în funcție de preferințe și gusturi.

Poți folosi nuci, rahat, ciocolată, fructe confiate sau chiar o combinație între toate aceste ingrediente. Umplutura cea mai adorată pentru aluatul de cozonac este cea de nuci cu cacao sau cu ciocolată.

Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu de Crăciun rețeta de cozonac fără frământare.

Cozonac fără frământare – Ingrediente

Sortează ingredientele pe categorii, în funcție de pașii de lucru ai rețetei. Vei avea ingrediente pentru pregătirea aluatului de cozonac, ingrediente pentru umplutura acestuia și ingrediente pentru decor.

Reclamă

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg de făină pentru cozonac
  • 40 gr drojdie proaspătă sau 10 gr drojdie uscată
  • 5 gălbenuşuri de ouă medii
  • 200 gr de zahăr
  • 2 linguri de smântână acră
  • 100 ml ulei + 100 gr unt topit
  • 500 ml lapte cald
  • 1 linguriţă de sare
  • coaja răzuită de la o lămâie și de la o portocală
  • 3-4 lingurițe cu esenţă de rom sau de vanilie.

Ingrediente pentru umplutură:

Reclamă
  • 5 albuşuri
  • 150 gr zahăr
  • 30 gr pudră de cacao
  • 1-2 linguri de pesmet
  • 100 gr nucă măcinată fin
  • 100 gr nuca tăiată grosier
  • 1 vârf de linguriţă cu sare.

Ingrediente pentru decor:

  • 1 gălbenuş
  • 1 linguriţă de lapte.

Cozonac fără frământare – Mod de preparare

Pentru reușita cozonacilor, este ideal să aduci ingredientele la temperatura camerei începe procesul de preparare. Trece făina prin sită de două ori și las-o la temperatura camerei de cu seară pentru a deveni aerată. Poți aduce pe masa de lucru restul ingredientelor pentru aluat cu aproximativ o oră înainte de frământarea acestuia.

Cum pregătești aluatul de cozonac

În primul rând, începe cu pregătirea drojdiei. Într-un bol, amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază ambele ingrediente. Adaugă 100 ml de lapte călduţ, atât cât este suportabil degetului, dar şi o lingură sau două de făină. Omogenizează bine maiaua şi las-o la dezvoltat, la loc cald.

Între timp, amestecă gălbenuşurile cu sarea, pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și amestecă intens până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă untul topit în jumătate din cantitatea de ulei. Omogenizează bine compoziția și adaugă smântâna.

Creează o adâncitură în mijlocul făinii din bol şi se pune acolo maiaua dezvoltată, compoziţia de gălbenuşuri, coaja de lămâie și de portocală și esenţa. Încorporează în acest amestec din făina de pe margini, turnând şi câte puțin lapte cald și uleiul oprit, care trebuie să fie și el călduț. Amestecă ingredientele cu o spatulă sau cu un tel. Poți folosi robotul de bucătărie pentru a-ți ușura munca.

Amestecă aluatul doar până când devine compact, fără a-l frământa ca la rețeta clasică de cozonac. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit, la loc cald, pentru cel puțin o oră.

Cum prepari umplutura pentru aluatul de cozonac

Începe cu amestecarea albuşurilor cu zahărul şi puţină sare, folosind mixerul. Când obții o bezea consistentă, adaugă pudra de cacao şi nuca măcinată fin, amestecată cu pesmet. Pesmetul are rol în textura compoziției de umplutură.

Cum asamblezi cozonac fără frământare pentru coacere

Împarte aluatul de cozonac în patru părţi egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat masa de lucru presărată cu făină. Folosește sucitorul de aluaturi pentru a întinde aluatul uniform. Unge fiecare foaie de aluat cu câte 1/4 din compoziția pentru umplutură. Presară deasupra și nuca tăiată grosier.

Rulează pe rând foile de aluat şi împletește câte două. Așază împletiturile în tăvile unse cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt.

Acoperă tăvile cu aluaturile de cozonac împletite şi lasă-le din nou la dezvoltat pentru 50-60 de minute. Între timp, pornește cuptorul la 170 de grade Celsius. Apoi, unge aluaturile pe deasupra cu gălbenuş de ou diluat cu lapte.

Pune tăvile cu cozonaci fără frământare în cuptorul încălzit şi coace cozonacii la 170 de grade Celsius pentru 50 de minute. După coacere, lasă cozonacii să se tempereze în tăvi, apoi scoate-i pe un grătar de răcire.

Doi cozonaci fără frământare
Cozonacul fără frământare se temperează mai întâi în tavă, apoi se transferă pe un grătar de răcire / Shutterstock

Iar dacă dorești să te aventurezi mai mult în bucătărie preparând cozonaci, îți recomandăm o rețetă mai specială de cozonac Babka cu ciocolată.

Spor şi poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Biscuiți din fulgi de ovăz
Sănătate
Cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. E recomandat să-l consumi și tu
Cu multitudinea de informații despre nutriție pe care o regăsim peste tot, cu siguranță și tu te-ai întrebat care e cel mai hrănitor aliment pentru mic dejun, potrivit specialiștilor. Răspunsul este simplu și are...
2
O femeie care merge pe o potecă de munte
Horoscop
Singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3 octombrie 2024. Nativii care pot vedea luminița de la capătul tunelului
În perioada care urmează astrologia are parte de tranzite cosmice importante, care vor avea un impact mare în zona sentimentelor și emoțiilor. Cu această ocazie, singurătatea se termină pentru aceste trei zodii pe 3...
3
Pastă de sardine în bol și în linguriță, alături de crackers și pătrunjel verde
Rețete
Pastă de sardine. Rețetă de gustare rapidă și hrănitoare
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un platou cu gustări rapide și hrănitoare, poți încerca rețeta de pastă de sardine. Este una dintre acele rețete despre care se spune că sunt, pe...
4
persoană care stă la birou și scrie în chineză pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Nativii primesc un mesaj important din partea astrelor în perioada ce urmează. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care atrag noroc și iubire în luna octombrie 2024 și vezi dacă te numeri printre...
5
Cremă de fistic în bol de sticlă și pe felie de pâine, alături de un borcan cu fistic
Rețete
Cremă de fistic făcută în casă. Rețetă simplă și ușoară
Dacă adori fisticul, rețeta de cremă de fistic te va cuceri atât din punct de vedere al gustului, cât și al texturii și culorii apetisante. Se prepară simplu și ușor din ingrediente puține și...
PARTENERI
×