Reclamă

Sarmale tradiționale românești. Rețetă ca la mama acasă

Se apropie sărbătorile de iarnă și deja îți completezi lista cu preparate culinare pe care dorești să le pregătești? Nu uita să adaugi în meniu și rețeta de sarmale tradiționale românești, preparate ca la mama acasă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 6:32 / Actualizat: 13 decembrie 2021, 17:44

Chiar dacă rețeta necesită mai multă atenție și mai mult timp de preparare, merită să o pregătești în bucătăria ta și să-i cucerești pe cei dragi cu gustul ei. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de sarmale din bucătăria românească.

Rețetă de sarmale ca la mama acasă – Ingrediente

  • 2 verze murate de mărime medie
  • 1 kg carne tocată, amestec vită + porc
  • 300 gr bacon afumat sau costiță
  • 2 buc. ceapă de mărime medie
  • 100 gr orez
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe cu cimbru uscat
  • 1/4 linguriță cu piper măcinat + 8-10 boabe de piper
  • 3 foi de dafin
  • 1 linguriță cu boia de ardei dulce
  • sare, după gust
  • 200 gr pastă sau suc de roșii.

Porții: 50
Timp de preparare: aproximativ 4 ore

Rețetă de sarmale tradiționale românești – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor necesare rețetei de sarmale. Amestecăm cele două tipuri de carne tocată. Ideală ar fi proporția de aproximativ 2/3 carne de porc, împănată cu grăsime și 1/3 carne de vițel. Adaugă puțină sare, puțin cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde aromele.

Reclamă

După acest interval, toacă ceapa solzișori și pune-o la călit în 50 ml de ulei încins, Amestecă intens să nu se ardă timp de 1-2 minute, apoi adaugă orezul clătit în apă rece și bine scurs. Mai amestecă ingredientele pe foc timp de 1-2 minute, după care lasă-le să se răcească și adaugă carnea tocată.

Între timp, pregătește foile de varză. Cu un cuțit cu vârf ascuțit, îndepărtează cotoarele și nervurile groase. Păstrează pentru a forma sarmalele doar partea mai fină din foaia de varză, fără nervuri. Cotoarele, nervurile și restul de varză nefolosită toacă-le fideluță și folosește-le pentru straturile dintre sarmale tradiționale românești.

Cum rulezi sarmalele cu foi de varză

Reclamă

Punem foaia de varză în mâna stângă sau pe un tocător. Ia câte o lingură din compoziția de carne cu orez și așaz-o la mijlocul foii de varză.

Rulează foaia de varză peste carne, împachetând-o la un capăt sub formă de plic. Marginile de la capătul celălalt le introduci ușor în interior, presându-le cu degetul.

Strânge ușor sarmalele în mână, prin închiderea pumnului. Astfel lași loc orezului să se dezvolte, fără a se crăpa foile de varză.

Asamblare sarmale tradiționale românești
Sarmalele se împachetează la un capăt sub formă de plic, iar la celălalt capăt se introduc marginile foii de varză în interior / Shutterstock

Cum așezi delicioasele sarmale tradiționale românești pentru a le fierbe

Ia o cratiță încăpătoare și unge-i baza cu aproximativ 50 ml ulei. Așază la bază un rând de varză tocată. Presară pe deasupra puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți. Pune și puțină pastă de roșii diluată cu puțină apă.

Așază primul rând de sarmale pe marginile vasului, în formă de horă. Printre sarmale și la mijloc, așază felii de bacon, sau de costița afumată. Repetă straturile până când se termină sarmalele. Ultimul strat, va trebui să fie din foi de varză, sau varză tocată și pastă de roșii. Acestea vor proteja ultimul rând de sarmale să nu se ardă.

Adaugă apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite. Acoperă vasul cu capac și pune-l la cuptor, 145-150 grade Celsius pentru aproximativ 3 ore sau până când sarmalele vor fi fierte.

În ultimele 15 minute, înlătură capacul pentru a se rumeni varza și sarmalele frumos.

Servește delicioasele sarmale tradiționale românești calde, cu smântână, mămăliguță și ardei iute, ca la mama acasă.

Pentru perioadele de post îți oferim și rețeta de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer Lopez și Ben Affleck stau unul lângă celălalt și zâmbesc
Divertisment
Momentul stânjenitor în care Ben Affleck o roagă pe Jennifer Lopez să pozeze împreună. Ce i-a răspuns fosta soție
Cei doi foști soți au arătat foarte clar că nu-și poartă pică. Cu toate acestea, momentul stânjenitor în care Ben Affleck o roagă pe Jennifer Lopez să pozeze împreună nu a putut trece neobservat....
2
Celine Dion poartă o rochie albă cu mâneci lungi
Divertisment
Celine Dion, apariție rară alături de fiii ei la concertul lui Paul McCartney din Las Vegas. Care este starea de sănătate a vedetei
Celine Dion a avut o apariție rară alături de fiii ei la concertul lui Paul McCartney din Las Vegas. Vedeta se luptă în continuare cu problemele de sănătate. Cântăreața canadiană în vârstă de 57...
3
Enrique Iglesias la MTV EMA 2014
Divertisment
Enrique Iglesias a postat o fotografie rară cu mama sa, Isabel Preysler. Ce nu s-a spus până acum despre viața artistului
Enrique Iglesias a postat o fotografie rară cu mama sa, Isabel Preysler. Enrique Iglesias are o dragoste aparte pentru mama sa, Isabel Preysler, dar și pentru familia pe care și-a întemeiat-o alături de partenera...
4
fată frumoasă care stă cu capul așezat pe partenerul său
Horoscop
Cum îți recunoști sufletul pereche, în funcție de data nașterii. Ce arată numerologia
Atunci când vă întâlniți, viețile voastră se schimbă pentru totdeauna. Află cum îți recunoști sufletul pereche, în funcție de data nașterii. Ce arată numerologia în rândurile de mai jos și ce spun specialiștii. Atunci...
5
O femeie frumoasă care meditează în fața unei hărți astrale
Horoscop
Cele trei luni de naștere ale persoanelor cu datorii karmice dintr-o viață anterioară. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii vorbesc despre cele trei luni de naștere ale persoanelor cu datorii karmice dintr-o viață anterioară. Viața ta trecută poate avea o influență majoră asupra celei din prezent. Fiecare persoană își aduce propriile puncte...
PARTENERI
×