Chiar dacă rețeta necesită mai multă atenție și mai mult timp de preparare, merită să o pregătești în bucătăria ta și să-i cucerești pe cei dragi cu gustul ei. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de sarmale din bucătăria românească.
Rețetă de sarmale ca la mama acasă – Ingrediente
- 2 verze murate de mărime medie
- 1 kg carne tocată, amestec vită + porc
- 300 gr bacon afumat sau costiță
- 2 buc. ceapă de mărime medie
- 100 gr orez
- 100 ml ulei
- 2 lingurițe cu cimbru uscat
- 1/4 linguriță cu piper măcinat + 8-10 boabe de piper
- 3 foi de dafin
- 1 linguriță cu boia de ardei dulce
- sare, după gust
- 200 gr pastă sau suc de roșii.
Porții: 50
Timp de preparare: aproximativ 4 ore
Rețetă de sarmale tradiționale românești – Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor necesare rețetei de sarmale. Amestecăm cele două tipuri de carne tocată. Ideală ar fi proporția de aproximativ 2/3 carne de porc, împănată cu grăsime și 1/3 carne de vițel. Adaugă puțină sare, puțin cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde aromele.
După acest interval, toacă ceapa solzișori și pune-o la călit în 50 ml de ulei încins, Amestecă intens să nu se ardă timp de 1-2 minute, apoi adaugă orezul clătit în apă rece și bine scurs. Mai amestecă ingredientele pe foc timp de 1-2 minute, după care lasă-le să se răcească și adaugă carnea tocată.
Între timp, pregătește foile de varză. Cu un cuțit cu vârf ascuțit, îndepărtează cotoarele și nervurile groase. Păstrează pentru a forma sarmalele doar partea mai fină din foaia de varză, fără nervuri. Cotoarele, nervurile și restul de varză nefolosită toacă-le fideluță și folosește-le pentru straturile dintre sarmale tradiționale românești.