Reclamă

Sarmale tradiționale românești. Rețetă ca la mama acasă

Se apropie sărbătorile de iarnă și deja îți completezi lista cu preparate culinare pe care dorești să le pregătești? Nu uita să adaugi în meniu și rețeta de sarmale tradiționale românești, preparate ca la mama acasă.

Publicat: 8 decembrie 2021, 6:32 / Actualizat: 13 decembrie 2021, 17:44

Chiar dacă rețeta necesită mai multă atenție și mai mult timp de preparare, merită să o pregătești în bucătăria ta și să-i cucerești pe cei dragi cu gustul ei. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de sarmale din bucătăria românească.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețetă de sarmale ca la mama acasă – Ingrediente

  • 2 verze murate de mărime medie
  • 1 kg carne tocată, amestec vită + porc
  • 300 gr bacon afumat sau costiță
  • 2 buc. ceapă de mărime medie
  • 100 gr orez
  • 100 ml ulei
  • 2 lingurițe cu cimbru uscat
  • 1/4 linguriță cu piper măcinat + 8-10 boabe de piper
  • 3 foi de dafin
  • 1 linguriță cu boia de ardei dulce
  • sare, după gust
  • 200 gr pastă sau suc de roșii.

Porții: 50
Timp de preparare: aproximativ 4 ore

Rețetă de sarmale tradiționale românești – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor necesare rețetei de sarmale. Amestecăm cele două tipuri de carne tocată. Ideală ar fi proporția de aproximativ 2/3 carne de porc, împănată cu grăsime și 1/3 carne de vițel. Adaugă puțină sare, puțin cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat. Omogenizează bine amestecul de ingrediente și pune-l la rece pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde aromele.

Reclamă

După acest interval, toacă ceapa solzișori și pune-o la călit în 50 ml de ulei încins, Amestecă intens să nu se ardă timp de 1-2 minute, apoi adaugă orezul clătit în apă rece și bine scurs. Mai amestecă ingredientele pe foc timp de 1-2 minute, după care lasă-le să se răcească și adaugă carnea tocată.

Între timp, pregătește foile de varză. Cu un cuțit cu vârf ascuțit, îndepărtează cotoarele și nervurile groase. Păstrează pentru a forma sarmalele doar partea mai fină din foaia de varză, fără nervuri. Cotoarele, nervurile și restul de varză nefolosită toacă-le fideluță și folosește-le pentru straturile dintre sarmale tradiționale românești.

Cum rulezi sarmalele cu foi de varză

Reclamă

Punem foaia de varză în mâna stângă sau pe un tocător. Ia câte o lingură din compoziția de carne cu orez și așaz-o la mijlocul foii de varză.

Rulează foaia de varză peste carne, împachetând-o la un capăt sub formă de plic. Marginile de la capătul celălalt le introduci ușor în interior, presându-le cu degetul.

Strânge ușor sarmalele în mână, prin închiderea pumnului. Astfel lași loc orezului să se dezvolte, fără a se crăpa foile de varză.

Asamblare sarmale tradiționale românești
Sarmalele se împachetează la un capăt sub formă de plic, iar la celălalt capăt se introduc marginile foii de varză în interior / Shutterstock

Cum așezi delicioasele sarmale tradiționale românești pentru a le fierbe

Ia o cratiță încăpătoare și unge-i baza cu aproximativ 50 ml ulei. Așază la bază un rând de varză tocată. Presară pe deasupra puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, o foaie de dafin ruptă în bucăți. Pune și puțină pastă de roșii diluată cu puțină apă.

Așază primul rând de sarmale pe marginile vasului, în formă de horă. Printre sarmale și la mijloc, așază felii de bacon, sau de costița afumată. Repetă straturile până când se termină sarmalele. Ultimul strat, va trebui să fie din foi de varză, sau varză tocată și pastă de roșii. Acestea vor proteja ultimul rând de sarmale să nu se ardă.

Adaugă apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite. Acoperă vasul cu capac și pune-l la cuptor, 145-150 grade Celsius pentru aproximativ 3 ore sau până când sarmalele vor fi fierte.

În ultimele 15 minute, înlătură capacul pentru a se rumeni varza și sarmalele frumos.

Servește delicioasele sarmale tradiționale românești calde, cu smântână, mămăliguță și ardei iute, ca la mama acasă.

Pentru perioadele de post îți oferim și rețeta de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fată tânără și frumoasă care stă cu spatele către un apus într-o zi însorită
Horoscop
3 zodii intră într-o perioadă calmă din 4 mai 2025. Vezi ce spun astrele
Oricare ar fi fost traiectoria lor până acum, nativii sunt pregătiți să o schimbe. 3 zodii intră într-o perioadă calmă din 4 mai 2025. Vezi ce arată astrele și dacă te numeri printre ele....
2
trei femei care se bucură și zâmbesc într-o zi însorită pe un fundal deschis
Horoscop
3 zodii trăiesc o viață bună până pe 6 iunie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Venus în Berbec aduce pasiune și optimism. 3 zodii trăiesc o viață bună până pe 6 iunie 2025. Vezi dacă te numeri pentru ele și ce spun astrele. Timp de mai multe săptămâni, atât...
3
Prințesa Charlotte surprinsă la încoronarea Regelui Charles
Familia Regală
Prințesa Charlotte a împlinit 10 ani. Portretul oficial pentru aniversarea ei a fost publicat
Prințesa Charlotte a împlinit 10 ani. Aniversarea ei a fost sărbătorită cu un portret oficial care a fost publicat pentru admiratorii Familii Regale Britanice. Fiica Prințului William și a Prințesei Kate Middleton și-a petrecut...
4
Khloe Kardashian în timpul unui interviu suprinsă în prim-plan
Divertisment
Transformarea lui Khloe Kardashian ridică noi semne de întrebare. Ce au observat fanii după ce diva s-a pozat în costum de baie
Transformarea lui Khloe Kardashian ridică noi semne de întrebare. Fanii au observat faptul că silueta divei este diferită. Khloe a postat recent mai mule fotogafii cu ea în costum de baie. Vedeta s-a aflat...
5
actori pe platourile de filmare pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Procesul dintre Blake Lively și Justin Baldoni ridică noi tensiuni. Reprezentanții actorului lansează 14 alte acuzații
Procesul dintre Blake Lively și Justin Baldoni ridică noi tensiuni. Avocații actorului lansează alte 14 noi plângeri împotriva fostei sale consiliere, Stephanie Jones. Printre acestea se numără defăimarea și frauda. Este acuzată de faptul...
PARTENERI
×