Reclamă

Sarmale de post umplute cu ciuperci și orez

Dacă te numeri printre iubitorii de sarmale tradiționale, îți oferim o rețetă de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez, perfectă pentru această perioadă.

Publicat: 1 aprilie 2021, 14:45 / Actualizat: 14 martie 2024, 15:00

Dintre preparatele tradiționale adorate de români, sarmalele ocupă un loc fruntaș, chiar și în varianta de post. Chiar dacă nu au carne în compoziție, pot fi mai gustoase și mai sănătoase în această variantă. Există mai multe variante de umplutură pentru sarmalele de post. Nelipsit este orezul care poate fi combinat cu mai multe legume, cu prune uscate, cu stafide, etc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos una dintre variantele de rețete de sarmale de post, alături de lista completă de ingrediente și pașii pe care trebuie să îi urmezi în prepararea lor.

Sarmale umplute cu ciuperci și orez – Ingrediente

  • 1 varză murată
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 500 gr ciuperci champignon
  • 250 orez pentru sarmale
  • 250 gr suc de roșii
  • 1 crenguță de cimbru uscat
  • 1 lujer de mărar uscat, cu floare
  • piper boabe
  • sare și piper măcinat
  • 50 ml ulei

Rețetă de sarmale de post – Mod de preparare

Pentru început, pregătește foile de varză pentru a le umple. Desfă foile de varză și decupează cu un cuțit ascuțit nervura groasă de la capăt. Dacă foile de varză sunt mari, taie-le pe jumătate, pe lângă nervură. Dacă sunt mai mici, taie doar partea capătul cu nervura groasă. Alege doar foile de varză frumoase, fără fisuri. Pe celelalte, tocă-le în fâșii subțiri (franjuri).

Reclamă

Decupajele și nervurile nu se aruncă, se folosesc tocate și așezate printre straturile de sarmale. Acum pune foile de varză murată și decupajele în apă rece și le lăsați acolo până pregătiți umplutura.

Cum se pregătește umplutura de ciuperci si orez

Curăță legumele și toacă ceapa mărunt, iar morcovul dă-l pe răzătoare. Pune uleiul la încins și călește mai întâi ceapa, până devine sticloasă. Presară și puțină sare peste ea pentru a-i intensifica gustul dulce. Adaugă morcovul răzuit și continuă călirea.

Reclamă

Șterge ciupercile cu un prosop de hârtie, umezit cu apă și toacă-le mărunt. Nu este recomandat să speli ciupercile sub jet de apă, pentru a nu intra apa în ele. Adaugă ciupercile peste ingredientele călite și continuă prepararea acestora. Ciupercile vor lăsa lichid în vas, dar acesta se va evapora treptat. Când se evaporă jumătate din lichid, adaugă orezul și amestecă bine toate ingredientele. Lasă orezul să se prepare 1-2 minute, nu mai mult. Apoi presară puțin piper măcinat și lasă ingredientele la răcit.

Cum pregătești sarmale de post umplute cu ciuperci și orez

Pune foaia de varză în mâna stângă și așază o lingură de umplutură la unul dintre capete. Rulează foaia de varză, împachetând-o la un capăt ca pe plic. Marginile de la celălalt capăt le introduci ușor în interior, presându-le cu degetul. Strânge ușor sarmalele în mână, să se mai creeze goluri, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte.

După ce ai umplut toate sarmalele, pregătește o tavă de cuptor încăpătoare. Toacă mărunt nervurile de la foile de varză și foile rupte taie-le frumos în franjuri. Așază o parte din aceste franjuri și nervuri la baza tăvii. Pune și crenguța de cimbru și lujerul de mărar uscat, rupt în bucăți mai mici.

Peste acestea, așază una lângă alta sarmalele. Presară printre ele și piper boabe. Deasupra presară restul de varză tocată și toarnă sucul de roșii. Completează cu puțină apă, atât cât să fie lichid până la jumătatea sarmalelor. Mai poți adăuga și 1-2 linguri de ulei.

Pune tava cu sarmale de post la cuptor, la 170 de grade Celsius și lasă-le acolo aproximativ 3 ore. Pe la jumătatea timpului, mai agită tava puțin pentru a se așeza bine sarmalele în lichidul în care fierb. Dacă observi că se rumenesc prea tare la suprafață, redu intensitatea focului la 160 de grade Celsius.

Sunt delicioase sarmalele de post cu ciuperci și orez, mai ales servite cu mămăliguță și ardei iute!

Sarmale de post în tavă
Sarmale de pot cu ciuperci și orez preparate la cuptor / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×