Reclamă

Sarmale de post umplute cu ciuperci și orez

Dacă te numeri printre iubitorii de sarmale tradiționale, îți oferim o rețetă de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez, perfectă pentru această perioadă.

Publicat: 1 aprilie 2021, 14:45 / Actualizat: 14 martie 2024, 15:00

Dintre preparatele tradiționale adorate de români, sarmalele ocupă un loc fruntaș, chiar și în varianta de post. Chiar dacă nu au carne în compoziție, pot fi mai gustoase și mai sănătoase în această variantă. Există mai multe variante de umplutură pentru sarmalele de post. Nelipsit este orezul care poate fi combinat cu mai multe legume, cu prune uscate, cu stafide, etc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos una dintre variantele de rețete de sarmale de post, alături de lista completă de ingrediente și pașii pe care trebuie să îi urmezi în prepararea lor.

Sarmale umplute cu ciuperci și orez – Ingrediente

  • 1 varză murată
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 500 gr ciuperci champignon
  • 250 orez pentru sarmale
  • 250 gr suc de roșii
  • 1 crenguță de cimbru uscat
  • 1 lujer de mărar uscat, cu floare
  • piper boabe
  • sare și piper măcinat
  • 50 ml ulei

Rețetă de sarmale de post – Mod de preparare

Pentru început, pregătește foile de varză pentru a le umple. Desfă foile de varză și decupează cu un cuțit ascuțit nervura groasă de la capăt. Dacă foile de varză sunt mari, taie-le pe jumătate, pe lângă nervură. Dacă sunt mai mici, taie doar partea capătul cu nervura groasă. Alege doar foile de varză frumoase, fără fisuri. Pe celelalte, tocă-le în fâșii subțiri (franjuri).

Reclamă

Decupajele și nervurile nu se aruncă, se folosesc tocate și așezate printre straturile de sarmale. Acum pune foile de varză murată și decupajele în apă rece și le lăsați acolo până pregătiți umplutura.

Cum se pregătește umplutura de ciuperci si orez

Curăță legumele și toacă ceapa mărunt, iar morcovul dă-l pe răzătoare. Pune uleiul la încins și călește mai întâi ceapa, până devine sticloasă. Presară și puțină sare peste ea pentru a-i intensifica gustul dulce. Adaugă morcovul răzuit și continuă călirea.

Reclamă

Șterge ciupercile cu un prosop de hârtie, umezit cu apă și toacă-le mărunt. Nu este recomandat să speli ciupercile sub jet de apă, pentru a nu intra apa în ele. Adaugă ciupercile peste ingredientele călite și continuă prepararea acestora. Ciupercile vor lăsa lichid în vas, dar acesta se va evapora treptat. Când se evaporă jumătate din lichid, adaugă orezul și amestecă bine toate ingredientele. Lasă orezul să se prepare 1-2 minute, nu mai mult. Apoi presară puțin piper măcinat și lasă ingredientele la răcit.

Cum pregătești sarmale de post umplute cu ciuperci și orez

Pune foaia de varză în mâna stângă și așază o lingură de umplutură la unul dintre capete. Rulează foaia de varză, împachetând-o la un capăt ca pe plic. Marginile de la celălalt capăt le introduci ușor în interior, presându-le cu degetul. Strânge ușor sarmalele în mână, să se mai creeze goluri, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte.

După ce ai umplut toate sarmalele, pregătește o tavă de cuptor încăpătoare. Toacă mărunt nervurile de la foile de varză și foile rupte taie-le frumos în franjuri. Așază o parte din aceste franjuri și nervuri la baza tăvii. Pune și crenguța de cimbru și lujerul de mărar uscat, rupt în bucăți mai mici.

Peste acestea, așază una lângă alta sarmalele. Presară printre ele și piper boabe. Deasupra presară restul de varză tocată și toarnă sucul de roșii. Completează cu puțină apă, atât cât să fie lichid până la jumătatea sarmalelor. Mai poți adăuga și 1-2 linguri de ulei.

Pune tava cu sarmale de post la cuptor, la 170 de grade Celsius și lasă-le acolo aproximativ 3 ore. Pe la jumătatea timpului, mai agită tava puțin pentru a se așeza bine sarmalele în lichidul în care fierb. Dacă observi că se rumenesc prea tare la suprafață, redu intensitatea focului la 160 de grade Celsius.

Sunt delicioase sarmalele de post cu ciuperci și orez, mai ales servite cu mămăliguță și ardei iute!

Sarmale de post în tavă
Sarmale de pot cu ciuperci și orez preparate la cuptor / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care face meditație la apus
Horoscop
Trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului
Lucrurile par să meargă bine pe toate planurile. Ele sunt cele trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului și se pot bucura de abundență. Norocul...
2
Divertisment
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Ce a observat fotbalistul atunci când a atins-o pe Georgina Rodriguez
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Fotbalistul și Georgina Rodriguez au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi s-au bucurat de momente de neuitat pe un iaht...
3
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
4
O femeie îmbrăcată într-o fustă de culoare neagră, pe un deal
Horoscop
3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dedicarea e cheia succesului
Ziua de 7 septembrie aduce schimbări pe toate planurile. Din punct de vedere astrologic, acesta este un moment pentru claritate. 3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dacă...
5
Două bucăți de ciocolată neagră umplută cu ciocolată albă amestecată cu fistic și nuci
Rețete
Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Rețeta de ciocolată Dubai este cea a unui desert deosebit, inspirat din luxul și opulența orașului Dubai. Este cunoscut pentru combinațiile sale inedite de arome și pentru ingredientele de calitate premium. Această ciocolată conține...
PARTENERI
×