Reclamă

Cozonac Babka cu ciocolată: o rețetă perfectă pentru masa de Crăciun

Dacă dorești să prepari pentru masa de Crăciun un cozonac deosebit, diferit de cel clasic, îți oferim rețeta de cozonac Babka cu ciocolată.

Publicat: 14 decembrie 2021, 6:55

Babka este un fel de cozonac ce se prepară în bucătăriile Europei de Est, mai precis în Polonia și chiar în Israel. Textura cozonacului mai puțin pufoasă decât a celui clasic, însă este compusă din straturi peste straturi de ciocolată. Este mai moale decât un cozonac clasic, iar gustul este pur și simplu divin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu cu ocazia sărbătorilor de iarnă, acest desert minunat cu multă ciocolată.

Cozonac Babka cu ciocolată – Ingrediente

Ca și în cazul rețetei de cozonac clasic și pentru această rețetă ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 – 550 gr făină pentru cozonac
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie uscată
  • 200 ml lapte cald
  • 100 gr zahăr tos
  • 30 gr zahăr vanilat
  • 2 ouă + 1 gălbenuș
  • 150 gr unt moale
  • 1/2 linguriță cu sare
  • coaja răzuită de la o lămâie.
Reclamă

Ingrediente pentru umplutură:

  • 200 gr unt
  • 200 gr zahăr
  • 175 gr ciocolată neagra  cu 70% cacao
  • 75 gr pudră de cacao.

Rețetă de cozonac Babka cu ciocolată – Mod de preparare

Reclamă

Delicios și foarte aromat, cozonacul Babka are un timp de dospire mai îndelungat decât în cazul rețetei de cozonac clasic. În plus, aluatul de cozonac va dospi la rece, ceea ce îl va face mai elastic și mai ușor de modelat. Începe mai întâi cu umplutura cozonacului, care necesită un timp de preparare și un alt timp de răcire.

Cum prepari compoziția de ciocolată pentru cozonacul Babka

Pune untul, zahărul și ciocolata într-o crăticioară, la foc mic. Amestecă ingredientele până când se topesc și obții o compoziție omogenă. Stinge focul, adaugă pudra de cacao în compoziție și amestecă intens până când aceasta este perfect încorporată în compoziție. Acoperă crăticioara cu folie de prospețime și pune-o la loc răcoros.

Cum prepari aluatul aluatul pentru cozonacul Babka

Trece făina prin sită, într-un bol încăpător. Încălzește laptele într-un ibric până când temperatura acestuia ajunge suportabilă la deget. Adaugă drojdia peste lapte și o lingură de zahăr.

Lasă drojida să se activeze la loc cald, pentru 10 minute. În făina din bol crează o adâncitură, la mijlocul acesteia. Adaugă acolo drojdia dospită, restul de zahăr, ouăle și gălbenușul, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Amestecă bine aceste ingrediente până când zahărul este topit. Presară sarea peste făină și începe să încorporezi făina în compoziție de la mijlocul ei.

Poți folosi un robot de bucătărie pentru a frământa aluatul

Frământă aluatul pentru 15-20 de minute până când devine elastic. Adaugă peste el câte un cub din untul moale și omogenizează.

Nu adăuga un alt cub de unt până când cubul anterior nu a fost absorbit de aluat. După frământare, acoperă aluatul și pune-l la frigider pentru 4-5 ore. Ideal ar fi să frâmânți aluatul seara și să-l lași la rece până a doua zi.

A doua zi, scoate aluatul de la rece și îl frământa-l timp de 1-2 minute pentru a scoate aerul format. Din acest aluat poți împleti doi cozonaci mai micuți sau un cozonac mai mare.

Cum împletești și coci deliciosul cozonac Babka cu ciocolată

Pornește cuptorul la 160 grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o formă dreptunghiulară. Unge toată suprafața foii de aluat cu cremă de ciocolată, lăsând o porțiune mică din margini neunsă.

Rulează strâns aluatul pe lungime. Pune ruloul la frigider pentru 30 de minute, acoperit cu folie.

După ce a expirat timpul, scoate ruloul de aluat de la frigider și cu ajutorul unui cuțit taie-l in două pe lungime. Vei obține două fâșii de aluat frumos marmorate pe care le împletești cât mai repede pentru ca umplutura să nu curgă.

Împletește cele două fâșii de aluat astfel încât partea cu ciocolată să vină deasupra. Transferă cozonacul Babka cu ciocolată în tava unsă cu unt din belșug sau tapetată cu hârtie de copt.

Colaj de poze cu pașii de asamblare a cozonacului Babka
Cozonacul Babkka se împletește cu sectiunile deasupra / Shutterstock

Acoperă tava cu folie alimentară și mai lasă cozonacul să se dezvolte pentru 40 de minute. Dați tava cu Babka la cuptorul încins la 160 grade Celsius pentru 40-50 de minute sau până când este bine rumenit la suprafață. Lasă-l să se tempereze mai întâi în tavă, pentru a nu curge ciocolata, apoi îl puteți transfera pe un grătar de răcire, sau pe platoul pe care îl vei porționa.

Dacă te tentează, în Postul Crăciunul, poți să testezi și rețeta de cozonac de post cu nucă, stafide și cacao.

Cozonac Babka cu ciocolată porționat
Miezul cozonacului Babka este mai moale și stratificat cu ciocolată / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×