Home // Lifestyle // Rețete // Salată de boeuf. Rețeta clasică, tradițională
Salată de boeuf. Rețeta clasică, tradițională
De pe platoul cu aperitive, din timpul meselor festive de sărbători, nu poate lipsi delicioasa salată de boeuf. Dacă nu ai o rețetă proprie pentru acest preparat, îți oferim rețeta clasică, tradițională.
Este o salată foarte populară în România, preparată din multe legume fierte și tocate sub formă de cuburi, apoi amestecate cu maioneză, carne de vită fiartă și castraveți murați. Pe lângă aceste ingrediente care intră în compoziția salatei, mai ai nevoie pentru decor și de alte ingrediente, care să ofere un plus de culoare preparatului. Poți opta pentru un decor cu felii din ouă fierte, măsline și gogoșari murați sau chiar pentru verdeață.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
O astfel de salată nu este greu de preparat, însă necesită puțin mai mult timp, dar și răbdare, pentru a toca mărunt toate ingredientele. Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu de sărbători această delicioasă salată tradițională.
Salată de boeuf – Ingrediente
Ingredientele pentru această salată se împart în trei categorii, în funcție de pașii de preparare: ingrediente pentru supa de vită și legume, ingrediente pentru maioneză și ingrediente pentru decor.
Rețetă tradițională de salată de boeuf – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de lucru, asigură-te că ai adus pe masă toate ingredientele necesare salatei. Sortează-le pe categorii, apoi poți să le pregătești pe rând.
Cum prepari supa de vită și legumele pentru salată
Porționează carnea de vită în bucăți mai mici, clătește-o bine cu apă rece. Pune-o într-o oală încăpătoare și adaugă 3 litri de apă rece peste ea. Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază oala pe flacără. Lasă carnea de vită să fiarbă până când formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma cu o sită deasă, apoi adaugă sarea și amestecă până când aceasta este dizolvată. Lasă carnea să fiarbă până când pregătești legumele.
Curăță ceapa și cresteaz-o puțin, apoi adaug-o în supa de vită. Curăță morcovii, rădăcina de pătrunjel, țelina și păstârnacul și taie-le în bucăți mai mari. Adaugă-le în supa de vită. Lasă supa de vită cu legume să fiarbă la foc mic (spre mediu) până când se pătrund bine atât legumele cât și carnea. Carnea necesită fierbere mai îndelungată, până când se desface de pe oase.
Transferă legumele fierte și carnea fiartă pentru salată de boeuf într-o sită pentru a se răci și a se scurge.
În altă oală cu multă apă pune cartofii la fiert, după ce i-ai spălat bine pe coajă. Mai pune o oală mai mică cu apă la fiert pentru mazăre, dacă folosești din cea congelată. Fierbe mazărea în apă cu puțină sare pentru 8-10 minute, apoi pune-o la scurs.
Când cartofii sunt bine fierți, scurge-i de apă, trece-i prin apă rece și curăță-i. Lasă-i să se răcească și toacă-i în cuburi mici. Tot în cuburi mici toacă și legumele și carnea de vită, după ce s-au răcit. Ceapa o îndepărtezi. Aceasta se adaugă în supă pentru un plus de gust.
Amestecă toate aceste ingrediente într-un vas încăpător. Toacă și castraveții murați în cuburi, stoarce-i bine de lichid și adaugă-i în vasul cu ingrediente. Nu uita să adaugi și mazărea.
Cum prepari maioneza pentru salata de boeuf
În timp ce supa de vită și legumele fierb, ocupă-te de prepararea maionezei.
Pune în bolul mixerului gălbenușurile cu muștarul și puțină sare. Pornește mixerul la treaptă inferioară și amestecă ingredientele picurând treptat și uleiul. Când maioneza capătă consistență, adaugă și suc de lămâie. Amestecă în continuare ingredientele picurând treptat ulei, iar spre final, adaugă și apa minerală. Aceasta va oferi un plus de cremozitate, dar va diminua puțin și din gustul intens de ulei.
Amestecă 3/4 din maioneză cu legumele și carnea din vas. Cu maioneza rămasă, decorezi salata pe deasupra, împreună cu restul ingredientelor pentru decor. Poți asambla salata în boluri de aperitive sau o poți asambla frumos pe un platou.
Supa de vită o poți folosi ulterior la diferite sosuri, la pilaf sau o poți servi ca atare. Spor și poftă bună!