Pentru a obține un gust bun al salatei, alege vinete mari și cărnoase. Sunt mai suculente, se coc mai rapid și se curăță mai ușor. Dacă vinetele sunt mai suculente, odată cu scurgerea sucului, se elimină și gustul amărui al acestora.
Începe prin a coace vinetele pe grătar, dacă dispui de unul, sau la cuptor.
Cum procedezi pentru a coace vinetele la cuptor
Așezi pe grătarul cuptorului o hârtie de copt pe care o înțepi din loc în loc cu o scobitoare. Peste acesta așezi una lângă alta, vinetele spălate, șterse și înțepate din loc în loc cu o furculiță. Sub grătar, așezi tava cuptorului în care pui apă cât să fie baza acoperită. Pornești cuptorul la 200 de grade Celsius și lași vinetele la copt aproximativ o oră.
După acest interval, scoți cu grijă grătarul cu vinete, folosind mănuși, și îl așezi peste o tavă sau în chiuvetă. Acoperi vinetele cu o folie de prospețime și le lași 10 minute. Se vor curăța mai ușor dacă sunt înăbușite sub folia de prospețime. Cureți vinetele deasupra unui lighean cu apă rece, umezindu-ți periodic mâinile. Pui vinetele curățate la scurs, într-o sită încăpătoare.
În timp ce vinetele se scurg și se răcesc, curăță ceapa și toac-o mărunt pe un tocător de lemn. Presară peste ea 1/2 linguriță de sare și amestec-o bine cu sarea. Sarea îi va accentua gustul dulce-picant. Acoperă ceapa tocată cu un bol de sticlă și las-o așa până când prepari delicioasa salată de vinete cu maioneză.
Cum prepari maioneza clasică
Pune gălbenușurile în bolul mixerului. Adaugă muștarul și un praf de sare. Pornește mixerul și amestecă bine ingredientele, picurând treptat și uleiul.
Când maioneza începe să capete consistență, adaugă o linguriță de apă minerală. Aceasta îi conferă cremozitate, dar ajută și la diminuarea gustului pregnant de ulei. Continuă să adaugi ulei până când obții gustul care-ți place. Dacă preferi gustul ușor acrișor, poți adăuga și puțin suc de lămâie, proaspăt stors.
Cum prepari salată de vinete cu maioneză
Când vinetele coapte s-au scurs bine și s-au răcit, pune-le peste ceapa tocată și amestecată cu sare. Folosește satârul de lemn pentru tocat vinete și toacă mărunt vinetele amestecate cu ceapa.
Amestecă vinetele și ceapa cu maioneza și potrivește gustul salatei cu sare, dacă mai este cazul. Poți adăuga și puțin piper, dacă preferi gustul mai picant. Pune bolul cu salata de vinete la frigider pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde bine toate gusturile. Savurează salata de vinete cu maioneză pe felii de pâine prăjite, cu roșii proaspete, cu măsline sau după propriul gust.
Dacă nu adori preparatele cu maioneză, poți încerca o rețetă de salată de vinete cu smântână și usturoi. Este foarte gustoasă și merită preparată.
Spor și poftă bună!