Reclamă

Salată de vinete cu maioneză. Rețeta tradițională

Una dintre cele mai îndrăgite rețete cu vinete este rețeta clasică de salată de vinete cu maioneză. Se prepară simplu, din doar câteva ingrediente și este foarte apreciată ca aperitiv.

Publicat: 27 august 2021, 7:29

Primul pas constă în coacerea vinetelor pe grătar sau la cuptor. Pasul al doilea presupune să le cureți și să le toci împreună cu o ceapă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Între timp, poți să prepari și o maioneză clasică din gălbenușuri cu muștar și ulei. Amestecă toate ingredientele și potrivește gustul cu sare. Rapid și simplu ai rezolvat una dintre gustările zilei.

Dacă nu ești fan maioneză din ouă, poți opta pentru a prepara maioneză vegetală, la fel de gustoasă, dar mai sănătoasă.

Îți oferim mai jos rețeta clasică a salatei de vinete cu maioneză din ouă, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Salată de vinete cu maioneză – Ingrediente

  • 1 kg de vinete
  • 1 ceapă
  • 1/2 linguriță de sare
Reclamă

Pentru prepararea maionezei:

  • 2 gălbenușuri de ouă medii
  • 2 lingurițe de muștar clasic
  • 350-400 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță de apă minerală
  • sare după gust
  • suc de lămâie, opțional, după gust

Rețetă de salată de vinete cu maioneză – Mod de preparare

Reclamă

Pentru a obține un gust bun al salatei, alege vinete mari și cărnoase. Sunt mai suculente, se coc mai rapid și se curăță mai ușor. Dacă vinetele sunt mai suculente, odată cu scurgerea sucului, se elimină și gustul amărui al acestora.

Începe prin a coace vinetele pe grătar, dacă dispui de unul, sau la cuptor.

Cum procedezi pentru a coace vinetele la cuptor

Așezi pe grătarul cuptorului o hârtie de copt pe care o înțepi din loc în loc cu o scobitoare. Peste acesta așezi una lângă alta, vinetele spălate, șterse și înțepate din loc în loc cu o furculiță. Sub grătar, așezi tava cuptorului în care pui apă cât să fie baza acoperită. Pornești cuptorul la 200 de grade Celsius și lași vinetele la copt aproximativ o oră.

După acest interval, scoți cu grijă grătarul cu vinete, folosind mănuși, și îl așezi peste o tavă sau în chiuvetă. Acoperi vinetele cu o folie de prospețime și le lași 10 minute. Se vor curăța mai ușor dacă sunt înăbușite sub folia de prospețime. Cureți vinetele deasupra unui lighean cu apă rece, umezindu-ți periodic mâinile. Pui vinetele curățate la scurs, într-o sită încăpătoare.

În timp ce vinetele se scurg și se răcesc, curăță ceapa și toac-o mărunt pe un tocător de lemn. Presară peste ea 1/2 linguriță de sare și amestec-o bine cu sarea. Sarea îi va accentua gustul dulce-picant. Acoperă ceapa tocată cu un bol de sticlă și las-o așa până când prepari delicioasa salată de vinete cu maioneză.

Cum prepari maioneza clasică

Pune gălbenușurile în bolul mixerului. Adaugă muștarul și un praf de sare. Pornește mixerul și amestecă bine ingredientele, picurând treptat și uleiul.

Când maioneza începe să capete consistență, adaugă o linguriță de apă minerală. Aceasta îi conferă cremozitate, dar ajută și la diminuarea gustului pregnant de ulei. Continuă să adaugi ulei până când obții gustul care-ți place. Dacă preferi gustul ușor acrișor, poți adăuga și puțin suc de lămâie, proaspăt stors.

Cum prepari salată de vinete cu maioneză

Când vinetele coapte s-au scurs bine și s-au răcit, pune-le peste ceapa tocată și amestecată cu sare. Folosește satârul de lemn pentru tocat vinete și toacă mărunt vinetele amestecate cu ceapa.

Amestecă vinetele și ceapa cu maioneza și potrivește gustul salatei cu sare, dacă mai este cazul. Poți adăuga și puțin piper, dacă preferi gustul mai picant. Pune bolul cu salata de vinete la frigider pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde bine toate gusturile. Savurează salata de vinete cu maioneză pe felii de pâine prăjite, cu roșii proaspete, cu măsline sau după propriul gust.

Dacă nu adori preparatele cu maioneză, poți încerca o rețetă de salată de vinete cu smântână și usturoi. Este foarte gustoasă și merită preparată.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×