Reclamă

Salată de vinete cu maioneză. Rețeta tradițională

Una dintre cele mai îndrăgite rețete cu vinete este rețeta clasică de salată de vinete cu maioneză. Se prepară simplu, din doar câteva ingrediente și este foarte apreciată ca aperitiv.

Publicat: 27 august 2021, 7:29

Primul pas constă în coacerea vinetelor pe grătar sau la cuptor. Pasul al doilea presupune să le cureți și să le toci împreună cu o ceapă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Între timp, poți să prepari și o maioneză clasică din gălbenușuri cu muștar și ulei. Amestecă toate ingredientele și potrivește gustul cu sare. Rapid și simplu ai rezolvat una dintre gustările zilei.

Dacă nu ești fan maioneză din ouă, poți opta pentru a prepara maioneză vegetală, la fel de gustoasă, dar mai sănătoasă.

Îți oferim mai jos rețeta clasică a salatei de vinete cu maioneză din ouă, cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Salată de vinete cu maioneză – Ingrediente

  • 1 kg de vinete
  • 1 ceapă
  • 1/2 linguriță de sare
Reclamă

Pentru prepararea maionezei:

  • 2 gălbenușuri de ouă medii
  • 2 lingurițe de muștar clasic
  • 350-400 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 linguriță de apă minerală
  • sare după gust
  • suc de lămâie, opțional, după gust

Rețetă de salată de vinete cu maioneză – Mod de preparare

Reclamă

Pentru a obține un gust bun al salatei, alege vinete mari și cărnoase. Sunt mai suculente, se coc mai rapid și se curăță mai ușor. Dacă vinetele sunt mai suculente, odată cu scurgerea sucului, se elimină și gustul amărui al acestora.

Începe prin a coace vinetele pe grătar, dacă dispui de unul, sau la cuptor.

Cum procedezi pentru a coace vinetele la cuptor

Așezi pe grătarul cuptorului o hârtie de copt pe care o înțepi din loc în loc cu o scobitoare. Peste acesta așezi una lângă alta, vinetele spălate, șterse și înțepate din loc în loc cu o furculiță. Sub grătar, așezi tava cuptorului în care pui apă cât să fie baza acoperită. Pornești cuptorul la 200 de grade Celsius și lași vinetele la copt aproximativ o oră.

După acest interval, scoți cu grijă grătarul cu vinete, folosind mănuși, și îl așezi peste o tavă sau în chiuvetă. Acoperi vinetele cu o folie de prospețime și le lași 10 minute. Se vor curăța mai ușor dacă sunt înăbușite sub folia de prospețime. Cureți vinetele deasupra unui lighean cu apă rece, umezindu-ți periodic mâinile. Pui vinetele curățate la scurs, într-o sită încăpătoare.

În timp ce vinetele se scurg și se răcesc, curăță ceapa și toac-o mărunt pe un tocător de lemn. Presară peste ea 1/2 linguriță de sare și amestec-o bine cu sarea. Sarea îi va accentua gustul dulce-picant. Acoperă ceapa tocată cu un bol de sticlă și las-o așa până când prepari delicioasa salată de vinete cu maioneză.

Cum prepari maioneza clasică

Pune gălbenușurile în bolul mixerului. Adaugă muștarul și un praf de sare. Pornește mixerul și amestecă bine ingredientele, picurând treptat și uleiul.

Când maioneza începe să capete consistență, adaugă o linguriță de apă minerală. Aceasta îi conferă cremozitate, dar ajută și la diminuarea gustului pregnant de ulei. Continuă să adaugi ulei până când obții gustul care-ți place. Dacă preferi gustul ușor acrișor, poți adăuga și puțin suc de lămâie, proaspăt stors.

Cum prepari salată de vinete cu maioneză

Când vinetele coapte s-au scurs bine și s-au răcit, pune-le peste ceapa tocată și amestecată cu sare. Folosește satârul de lemn pentru tocat vinete și toacă mărunt vinetele amestecate cu ceapa.

Amestecă vinetele și ceapa cu maioneza și potrivește gustul salatei cu sare, dacă mai este cazul. Poți adăuga și puțin piper, dacă preferi gustul mai picant. Pune bolul cu salata de vinete la frigider pentru cel puțin 30 de minute, pentru a se întrepătrunde bine toate gusturile. Savurează salata de vinete cu maioneză pe felii de pâine prăjite, cu roșii proaspete, cu măsline sau după propriul gust.

Dacă nu adori preparatele cu maioneză, poți încerca o rețetă de salată de vinete cu smântână și usturoi. Este foarte gustoasă și merită preparată.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×