Home // Lifestyle // Rețete // Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Dacă ți-ai propus să-ți impresionezi familia și prietenii cu un desert mai special, îți recomandăm rețeta Gâteau St. Honoré, din bucătăria franțuzească. Este o rețetă de tort ecler cu caramel sărat, delicios și spectaculos.
Gateau St. Honore este un tort ecler cu caramel sărat, din bucătăria franțuzească / Shutterstock
Acest tort a fost inventat într-o brutărie de pe Rue Saint-Honoré și a fost dedicat Sfântului Honore sau Honoratus, patronul patiserilor și cofetarilor.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Este format din mai multe elemente. Are la bază un blat crocant din aluat foietaj și choux-uri umplute cu cremă de vanilie și glazurate cu zahăr caramelizat, ușor sărat.
Ca element de legătură între blatul de foietaj și choux-uri, se foloește o cremă simplă de frișcă naturală. Poți opta pentru aluatul foietaj din comerț, dar îl poți prepara și acasă, cu o zi înainte de prepararea tortului. Descoperă aici și rețeta de aluatului foietaj de casă. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru tortul ecler cu caramel sărat.
Gâteau St. Honoré – Ingrediente
Pentru acest tort va trebui să prepari cinci elemente, împărțite în liste separate de ingrediente.
Pentru aluatul foietaj:
300 gr de făină + 50 gr pentru masa de lucru
220 ml de lapte
15 gr de drojdie proaspătă
50 gr de zahăr
8 gr de sare
250 gr de unt cu 82% grăsime.
Pentru choux-uri:
120 gr de unt cu 82% grăsime
1 linguriță de zahăr
1/2 linguriță de sare
150 gr de făină
4 ouă de mărime medie.
Reclamă
Pentru crema de vanilie:
3 gălbenușuri
75 gr de zahăr
25 gr de făină
250 ml de lapte
1 păstaie de vanilie.
Pentru caramel sărat:
100 gr de zahăr
1 vârf de linguriță cu sare.
Pentru crema Chantilly:
100 ml de smântână pentru frișcă
50 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Gâteau St. Honoré – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului foietaj, care necesită mai multe etape de preparare. Apoi, prepară aluatul pentru choux-uri, care necesită și acesta mai multe etape. Cremele se prepară mai simplu și mai rapid, iar caramelul sărat este ultimul pe care trebuie să îl pregătești.
Cum prepari blatul din aluat foietaj
Amestecă drojdia sfărâmată cu zahărul până când se lichefiază. Adaugă laptele cald și aproximativ 100 gr de făină și omogenizează compoziția. Apoi, adaugă 75 gr de unt topit și ușor temperat și continuă cu restul de făină amestecată cu sarea.
Frământă aluatul obținut până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Împachetează-l într-o folie alimentară și pune-l în frigider pentru 20-30 de minute.
Scoate restul de 175 gr de unt de la frigider. Așază untul rece între două folii din plastic. Folosind sucitorul de aluaturi, întinde untul într-o foaie dreptunghiulară aproximativ egală cu coala de hârtie tip A4. Așază untul cu folile din plastic din cu tot pe un tocător de lemn și pune-l la rece până când modelezi aluatul.
Pentru a modela foietajul, scoate aluatul de la frigider și pune-l pe masa presărată cu făină. Întinde-l cu sucitorul într-o foaie dreptunghiulară mai mare decât foaia de unt de la frigider.
Scoate și foaia de unt de la frigider și așaz-o la un capăt al foii de aluat, lăsând o porțiune din marginile laterale ale aluatului, liberă. Capătul liber al aluatului, îndoaie-l peste jumătate din foaia de unt. Peste aluatul îndoit, adu partea opusă a foii de aluat cu unt. Este metoda împachetării unei coli de hârtie în trei. Acoperă pachetul de aluat cu folie și pune-l la frigider pentru 30 de minute.
Scoate aluatul de la rece și întinde-l sucitorul pe masa presărată cu făină, într-o foaie dreptunghiulară mai mare, dar nu foarte subțire. Împachetează din nou aluatul în trei, ca la pasul anterior. Pune-l din nou la frigider pentru 30 de minute. Repetă procedeul de 3-4 ori, la intervale de 30-40 de minute.
Cum prepari aluatul de choux-uri pentru Gâteau St. Honoré
Pune apa într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului și adaugă în ea un praf de sare și untul. Amestecă intens cu o spatulă, până la topirea untului.
Lasă lichidul să clocotească de 2-3 ori, apoi micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă toată făina odată. Amestecă energic cu un tel, până când făina absoarbe tot lichidul. Omogenizează bine aluatul și lasă-l la răcit. După răcirea completă, încorporează în aluatul opărit cele patru ouă, adăugate pe rând. Pune aluatul la rece pentru 30 de minute, înainte de a forma choux-urile.
Cum coci aluatul foietaj și choux-urile
Pornește cuptorul la 200 grade Celsius. Scoate aluatul foietaj de la frigider și întinde-l într-o foaie ceva mai groasă, pe hârtie de copt. Decupează-l în formă rotundă cu pereții detașabili ai unei formei de copt tort, având diametrul de 26-28 cm. Transferă aluatul în tava mare a cuptorului, cu hârtia de copt cu tot.
Pune aluatul pentru choux-uri într-un săculeț de decorat și formează din acesta un cerc mai gros, pe marginile aluatului foietaj. Din aluatul rămas în săculeț formează mici choux-uri în tavă, de jur împrejurul aluatului foietaj.
Pune tava la cuptor și coace produsele din tavă pentru 15 minute la 200 de grade Celsius. Apoi, micșorează temperatura cuptorului la 175 grade Celsius și mai coace-le pentru 30 de minute. După stingerea cuptorului, lasă ușa întredeschisă pentru 10 minute, pentru a se răci blatul și choux-urile lent.
Cum prepari chema de vanilie și crema de frișcă
Pentru crema de vanilie, amestecă gălbenușurile cu zahărul, vanilia și un praf de sare, apoi diluează-le cu lapte. Adaugă făina și fierbe crema amestecând continuu, până când se îngroașă ca o budincă. Stinge focul și acoperă crema la contact cu folie de prospețime. Las-o la răcit.
Pentru a prepara crema de frișcă, nu ai de făcut decât să amesteci smântâna rece cu mixerul, până când capătă consistență. Apoi, adaugă zahărul pudră și continuă amestecarea, până când frișca devine fermă.
Pune crema de vanilie în săculețul pentru decorat cu vârf ascuțit la capăt. Cu acest vârf, înțeapă choux-urile într-o parte și umple-le cu cremă.
Prepară caramelul sărat prin topirea zahărului și amestecarea cu sare. Trece choux-urile cu vârfurile prin acest caramel pentru a le glazura. Lasă-le pe un grătar de răcire pentru a se întări caramelul.
Pune frișca în săculețul curat și decorează blatul de aluat foietaj cu aceasta. Apoi, așază pe margini choux-urile cu vanilie și caramel sărat. Pune tortul la rece pentru cel puțin 2 ore, înainte de a-l porționa, pentru a se hidrata aluaturile.
Chiar dacă necesită multe elemente și un timp mai îndelungat de preparare, tortul va merita tot efortul, pentru că este deosebit, iar cei dragi vor fi impresionați de gustul și aspectul lui.