Reclamă

Tort Esterhazy. Rețetă din bucătăria ungurească

Pentru momentele în care îți dorești să-i cucerești pe cei dragi cu un tort deosebit, prepară rețeta de tort Esterhazy. Este rețeta unuia dintre cele mai delicate torturi, cu aspect elegant și gust divin.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 26 decembrie 2022, 6:18

Rețeta este inspirată din bucătăria ungurească, iar denumirea lui a fost stabilită după numele prințului Paul de Eszterhazy. A fost creată de cofetarii din Budapesta la sfârșitul secolului al XIX-lea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tortul a devenit unul dintre cele mai populare torturi din teritoriile Monarhiei Austro-Ungare, iar din anul 2015, acesta a devenit un desert tradițional maghiar.

Urmărește în continuare rețeta detaliată pentru a prepara și tu un astfel de tort și a-i răsfăța pe cei dragi cu acesta.

Tort Esterhazy – Ingrediente

Minunatul tort se compune din șase foi de bezea cu nucă, cremă fină de vanilie și un decor spectaculos din fondant cu ciocolată amăruie.

Reclamă

Pentru 6 foi cu diametrul de 23 cm:

  • 12 albușuri de ouă medii
  • 300 gr zahăr
  • 300 gr nuci
  • 50 gr făină.

Pentru crema de vanilie:

  • 12 gălbenușuri
  • 250 gr zahăr
  • 750 ml lapte
  • 75 gr făină
  • 50 gr nucă prăjită și măcinată fin
  • 1 linguriță cu extract de vanilie
  • 350 gr unt cu 82% grăsime
  • 50 gr brandy.
Reclamă

Pentru decor:

  • fondant alb
  • 100 gr gem de caise
  • 50 gr ciocolată amăruie
  • 50 gr fulgi de migdale.

Tort Esterhazy – Mod de preparare

Începe cu prepararea foilor de albușuri. Pentru reușita unei bezele ferme, pune albușurile în bolul mixerului și lasă-le pe masa de lucru cel puțin 15 minute. Dacă sunt foarte reci poți avea surpriza ca bezeaua să nu aibă textura perfectă.

Cum prepari foile de bezea cu nucă

Presără sare peste albușuri și amestecă-le energic, până când devin cristaline și spumoase. Adaugă treptat zahărul și continuă amestecare albușurilor până când obții o bezea foarte fermă.

Adaugă nuca măcinată fin și încorporeaz-o în bezea cu ajutorul unei spatule. Nu mai folosi mixerul pentru a nu se deforma bezeaua.

Desenează pe o hârtie de copt albă două cercuri cu diametrul de 23 cm, în colțurile opuse. Așază hârtia de copt în tava mare a cuptorului cu partea desenată în jos. Împarte compoziția de albușuri cu nuci în șase părți egale. Cu ajutorul unui săculeț de decorat prăjituri, formează două foi de bezea în interiorul cercurilor de pe hârtia de copt.

Coace cele două foi pentru 12-15 minute, la 180 de grade Celsius. Continuă cu următoarele două pe o altă hârtie de copt, apoi cu ultimele două. Lasă foile de bezea cu nuci la răcit și prepară crema.

Descoperă și o rețetă de tort profiterol, cu gust de copilărie.

Cum prepari cremă de vanilie pentru tort Esterhazy

Pune gălbenușurile într-o cratiță cu pereți dubli. Adaugă un praf de sare și amestecă-le pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și din nou amestecă până când devin spumoase. Apoi toarnă laptele în fir subțire, amestecând continuu pentru omogenizare. La final, încorporează făina și transferă cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică.

Fierbe crema de vanilie amestecând intens până când se îngroașă ca o budincă. Spre final de fierbere adaugă vanilia și nuca măcinată fin. Pune o folie de prospețime direct peste cremă și las-o la răcit. După răcire, încorporează în cremă untul moale și cantitatea de brandy.

Cum montezi tortul

Întinde crema de vanilie în straturi uniforme între foile de bezea cu nucă. Îmbracă și lateralele tortului tot în cremă de vanilie, apoi aplică fulgi de migdale peste aceasta.

Peste foaia de bezea de deasupra tortului întinde un strat subțire de gem de caise ușor încălzit. Iar peste acesta, așază fondantul alb întins uniform. Creează peste acesta cercuri fine din ciocolată topită, cu ajutorul unui săculeț de posh cu dui, având vârful cel mai subțire.

Trasează linii drepte, cu o scobitoare, alternând direcția de la centru spre margini și de la margini spre centru.

Tort Esterhazy pe un platou alb, alături de o ceașcă de cafea și o farfuriuță cu lingurițe
Pentru un efect de pânză de păianjen, tortul se decorează cu dungi subțiri de ciocolată neagră și
se trasează raze de cerc în sensuri inverse cu o scobitoare / Shutterstock

Apoi pune tortul la rece pentru 5-6 ore, pentru a se hidrata foile de bezea și a putea secționa tortul frumos.

Porție de tort pe o farfurie albă cu linguriță aurie
Tortul Esterhazy se porționează după ce va sta la rece câteva ore / Shutterstock

Din aceeași categorie de torturi fine și elegante, îți mai oferim și rețeta de tort Napoleon regesc. Este un tort cu multe straturi și o cremă fină

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry într-o cămașă albastră în timpul unei conferințe
Divertisment
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra. Acesta a declarat pentru prima...
2
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
3
David și Victoria Beckham la un eveniment public din 2003
Divertisment
Dovada transformării Victoriei Beckham. Cum arăta chipul ei la începutul relației cu David și cum arată acum, la 50 de ani
Aceasta este dovada transformării victoriei Beckham. Chipul ei s-a schimbat de-a lungul relației sale cu David Beckham. Femeia de afaceri a împlinit vârsta de 50 de ani, iar soțul ei a celebrat-o în mediul...
4
O femeie care vorbește la telefon și vinde anumite lucruri
Horoscop
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Anumite trăsături asociate cu diferite semne zodiacale pot influența cât de bine performează în diferite profesii. Când vine vorba de vânzări, unele semne strălucesc mai puternic decât altele. Ai mai jos lista cu zodii...
5
Kim Kardashian într-un costum de baie roz în timp ce este urmată de o întreagă echipă de fotografi pe plajă
Divertisment
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Cum a reușit diva să ajungă virală în mediul online
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Diva a ajuns ținta glumelor din mediul online după ce a postat în mediul online mai multe imagini în costum de baie. Vedeta s-a pozat în timp...
PARTENERI
×