Home // Lifestyle // Rețete // Tort Esterhazy. Rețetă din bucătăria ungurească
Tort Esterhazy. Rețetă din bucătăria ungurească
Pentru momentele în care îți dorești să-i cucerești pe cei dragi cu un tort deosebit, prepară rețeta de tort Esterhazy. Este rețeta unuia dintre cele mai delicate torturi, cu aspect elegant și gust divin.
Tortul Esterhazy este un tort tradițional din bucătăria ungurească / Shutterstock
Rețeta este inspirată din bucătăria ungurească, iar denumirea lui a fost stabilită după numele prințului Paul de Eszterhazy. A fost creată de cofetarii din Budapesta la sfârșitul secolului al XIX-lea.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Tortul a devenit unul dintre cele mai populare torturi din teritoriile Monarhiei Austro-Ungare, iar din anul 2015, acesta a devenit un desert tradițional maghiar.
Urmărește în continuare rețeta detaliată pentru a prepara și tu un astfel de tort și a-i răsfăța pe cei dragi cu acesta.
Tort Esterhazy – Ingrediente
Minunatul tort se compune din șase foi de bezea cu nucă, cremă fină de vanilie și un decor spectaculos din fondant cu ciocolată amăruie.
Începe cu prepararea foilor de albușuri. Pentru reușita unei bezele ferme, pune albușurile în bolul mixerului și lasă-le pe masa de lucru cel puțin 15 minute. Dacă sunt foarte reci poți avea surpriza ca bezeaua să nu aibă textura perfectă.
Cum prepari foile de bezea cu nucă
Presără sare peste albușuri și amestecă-le energic, până când devin cristaline și spumoase. Adaugă treptat zahărul și continuă amestecare albușurilor până când obții o bezea foarte fermă.
Adaugă nuca măcinată fin și încorporeaz-o în bezea cu ajutorul unei spatule. Nu mai folosi mixerul pentru a nu se deforma bezeaua.
Desenează pe o hârtie de copt albă două cercuri cu diametrul de 23 cm, în colțurile opuse. Așază hârtia de copt în tava mare a cuptorului cu partea desenată în jos. Împarte compoziția de albușuri cu nuci în șase părți egale. Cu ajutorul unui săculeț de decorat prăjituri, formează două foi de bezea în interiorul cercurilor de pe hârtia de copt.
Coace cele două foi pentru 12-15 minute, la 180 de grade Celsius. Continuă cu următoarele două pe o altă hârtie de copt, apoi cu ultimele două. Lasă foile de bezea cu nuci la răcit și prepară crema.
Cum prepari cremă de vanilie pentru tort Esterhazy
Pune gălbenușurile într-o cratiță cu pereți dubli. Adaugă un praf de sare și amestecă-le pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și din nou amestecă până când devin spumoase. Apoi toarnă laptele în fir subțire, amestecând continuu pentru omogenizare. La final, încorporează făina și transferă cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică.
Fierbe crema de vanilie amestecând intens până când se îngroașă ca o budincă. Spre final de fierbere adaugă vanilia și nuca măcinată fin. Pune o folie de prospețime direct peste cremă și las-o la răcit. După răcire, încorporează în cremă untul moale și cantitatea de brandy.
Cum montezi tortul
Întinde crema de vanilie în straturi uniforme între foile de bezea cu nucă. Îmbracă și lateralele tortului tot în cremă de vanilie, apoi aplică fulgi de migdale peste aceasta.
Peste foaia de bezea de deasupra tortului întinde un strat subțire de gem de caise ușor încălzit. Iar peste acesta, așază fondantul alb întins uniform. Creează peste acesta cercuri fine din ciocolată topită, cu ajutorul unui săculeț de posh cu dui, având vârful cel mai subțire.
Trasează linii drepte, cu o scobitoare, alternând direcția de la centru spre margini și de la margini spre centru.
Apoi pune tortul la rece pentru 5-6 ore, pentru a se hidrata foile de bezea și a putea secționa tortul frumos.
Din aceeași categorie de torturi fine și elegante, îți mai oferim și rețeta de tort Napoleon regesc. Este un tort cu multe straturi și o cremă fină