Bagelul este un tip de chiflă rotundă, cu o gaură în mijloc, preparat dintr-un aluat dospit care este opărit înainte de coacere. Această metodă conferă bagelului o crustă lucioasă, ușor elastică și o textură densă, dar fragedă în interior.Un bagel bine făcut este rumen, ușor crocant la exterior și moale, dar compact în miez. Se servește de obicei tăiat în două și prăjit, cu diverse toppinguri: de la cremă de brânză, unt sau dulceață, până la combinații sărate cu pește afumat, ouă sau legume.
Bagelul are o istorie lungă, ce își are originile în Europa Centrală. Mai exact provine din comunitățile evreiești din Polonia secolului XVII. Prima mențiune documentată datează din 1610, în Cracovia, într-un cod al legilor comunității evreiești. Acolo se precizează că bagelurile se ofereau femeilor după naștere, ca semn de noroc și sănătate.
În secolele următoare, bagelurile s-au răspândit odată cu migrarea evreilor est-europeni spre Statele Unite. Astfel au devenit extrem de populare, mai ales în New York. Acolo au fost adaptate, diversificate și industrializate, devenind un simbol iconic al micului dejun american, mai ales când sunt servite cu cremă de brânză și somon afumat. Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru a le prepara și tu.
Bagels – Ingrediente
Pentru că aceste chifle necesită mai multe etape de preparare și lista de ingrediente se împarte în funcție de aceste etape, după cum urmează.
Pentru aluat:
- 500 g făină albă de panificație (tip 650)
- 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr
- 300 ml apă călduță
- 1 lingură ulei vegetal (opțional).
Pentru opărire:
- 2 litri apă
- 1 lingură bicarbonat de sodiu
- 1 lingură zahăr brun (sau melasă).