Reclamă

Covrigi polonezi. Rețetă pentru micul dejun sau gustări delicioase

Dacă îți plac covrigii și ești în căutare de rețete interesante, îți oferim mai jos o rețetă de covrigi polonezi. Sunt un desert rafinat, care îmbină aluatul dospit cu umplutură pe bază de unt, precum aluatul foietaj.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 februarie 2025, 8:40 / Actualizat: 17 februarie 2025, 13:12

Au un exterior ușor crocant și un interior moale, stratificat, datorită aluatului uns cu unt după dospire. Se topesc în gură, fiind în același timp suficient de consistenți pentru a fi savurați încet, alături de o băutură caldă. Sunt perfecți pentru micul dejun, gustări dulci sau chiar pentru ocazii speciale, datorită aspectului elegant și gustului rafinat.

Covrigii polonezi se disting prin textura moale și stratificată, dar și prin faptul că sunt însiropați după coacere, ceea ce le oferă un gust bogat și o consistență pufoasă și ușor lipicioasă. Sunt perfecți atât calzi, cât și după ce s-au răcit, devenind și mai gustoși pe măsură ce se îmbibă bine cu siropul. Descoperă și o rețetă de cornuri pufoase cu unt, perfecte pentru micul dejun. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru covrigii polonezi.

Covrigi polonezi – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestor covrigi de ingrediente pentru aluat și pentru sirop. Descoperă în rândurile următoare care sunt acestea.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 g făină tip 000
  • 200 ml lapte călduț
  • 70 g unt topit
  • 50 g zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 100 g unt moale, pentru uns
  • 1 ou + 1 linguriță de lapte pentru decor.

Pentru sirop:

  • 300 ml apă
  • 150 g zahăr
  • 150 g miere
  • 1 linguriță extract de vanilie.

Mai jos găsești și modul de preparare!

Reclamă

Covrigi polonezi – Mod de preparare

Începi cu pregătirea drojdiei, apoi urmează frământarea și dospirea aluatului.

Dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr și las-o să se activeze 5-10 minute.

Într-un bol mare, cerne făina și adaugă zahărul, sarea și vanilia.

Adaugă gălbenușurile, untul topit și laptele cu drojdia activată. Frământă până obții un aluat elastic și omogen. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră, până își dublează volumul.

Descoperă și o rețetă de covrigi de casa cu mac si susan.

Cum modelezi și coci covrigi polonezi

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi de aproximativ 40×30 cm.

Unge întreaga suprafață cu unt moale din belșug. Apoi împachetează aluatul în trei, așa cum ai proceda cu o coală de hârtie. Pachetul rezultat mai îndoaie-l odată.

Cu ajutorul sucitorului întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, dar nu foarte subțire. Secționează foaia în 10-12 fâșii egale.

Ia fiecare fâșie și răsucește-o ușor, apoi mai răsucește de două ori capetele și unește-le la mijloc pentru a forma covrigii. Așază covrigii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i să mai crească 15-20 de minute, acoperiți cu un ștergar.

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Unge delicioșii covrigi polonezi cu oul amestecat cu lapte și coace-i timp de 20-25 de minute, până devin aurii.

Pregătirea siropului

Într-o cratiță, pune apa și zahărul și fierbe la foc mic până zahărul se dizolvă complet.

Oprește focul, lasă siropul să se tempereze ușor și adaugă extractul de vanilie și mierea. Amestecă până când mierea este complet dizolvată.

După ce covrigii s-au copt, scufundă-i direct în siropul cald timp de câteva secunde, astfel încât să se îmbibe bine.

Așază-i pe un grătar să se scurgă excesul de sirop.

Pentru data următoare când mai dorești să prepari covrigi, pune pe listă și rețeta de covrigi turcești cu susan, denumiți Simit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Imagine cu harta tuturor semnelor zodiacale, folosite pentru a ilusta horoscopul zilnic.
Horoscop zilnic
Horoscopul zilei de 22 octombrie 2025. Leii iau o decizie grea. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 octombrie 2025 spune că nativii din zodia Leului au de luat o decizie importantă. Este o perioadă destul de agitată pentru cele mai multe zodii. Acestea sunt sfătuite să-și împingă...
2
O femeie frumoasă, blondă, care stă întinsă pe un pat de frunze ruginii pentru a ilustra una dintre acele zodii norocoase în ziua de 22 octombrie 2025
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 22 octombrie 2025. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 22 octombrie 2025. Acești nativi au parte de multe surprize plăcute din partea Universului. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, veghează asupra celor mai...
3
Kim Kardashian în timp ce pozează la premiera All's Fair
Divertisment
Kim Kardashian, eclipsată de mama sa de 69 ani. Cum arată Kris Jenner după un lifting facial de 100.000 de dolari
Kim Kardashian, eclipsată de mama sa în vârstă de 69 de ani. Kris Jenner este complet transformată după cel mai recent lifting facial de 100.000 de dolari. Kim Kardashian și mama sa, Kris Jenner,...
4
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 20 octombrie – 26 octombrie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrele îi ajută pe cei mai mulți dintre nativi în această perioadă. Citește horoscopul săptămânii 20 octombrie – 26 octombrie 2025 și vezi despre ce este vorba. Vor fi unele dintre cele mai interesante...
5
Jonah Hill într-o scenă din filmul Superbad
Divertisment
Jonah Hill e de nerecunoscut pe platourile de filmare. Actorul a slăbit enorm, iar fanii sunt surprinși de noua sa imagine
Jonah Hill e de nerecunoscut pe platourile de filmare. Actorul a slăbit enorm, iar fanii sunt surprinși de noua sa imagine. Actorul internațional pare mai slab ca niciodată. Acesta a fost surprins de paparazzi...
PARTENERI
×