Reclamă

Covrigi polonezi. Rețetă pentru micul dejun sau gustări delicioase

Dacă îți plac covrigii și ești în căutare de rețete interesante, îți oferim mai jos o rețetă de covrigi polonezi. Sunt un desert rafinat, care îmbină aluatul dospit cu umplutură pe bază de unt, precum aluatul foietaj.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 februarie 2025, 8:40 / Actualizat: 17 februarie 2025, 13:12

Au un exterior ușor crocant și un interior moale, stratificat, datorită aluatului uns cu unt după dospire. Se topesc în gură, fiind în același timp suficient de consistenți pentru a fi savurați încet, alături de o băutură caldă. Sunt perfecți pentru micul dejun, gustări dulci sau chiar pentru ocazii speciale, datorită aspectului elegant și gustului rafinat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Covrigii polonezi se disting prin textura moale și stratificată, dar și prin faptul că sunt însiropați după coacere, ceea ce le oferă un gust bogat și o consistență pufoasă și ușor lipicioasă. Sunt perfecți atât calzi, cât și după ce s-au răcit, devenind și mai gustoși pe măsură ce se îmbibă bine cu siropul. Descoperă și o rețetă de cornuri pufoase cu unt, perfecte pentru micul dejun. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru covrigii polonezi.

Covrigi polonezi – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestor covrigi de ingrediente pentru aluat și pentru sirop. Descoperă în rândurile următoare care sunt acestea.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 g făină tip 000
  • 200 ml lapte călduț
  • 70 g unt topit
  • 50 g zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 100 g unt moale, pentru uns
  • 1 ou + 1 linguriță de lapte pentru decor.

Pentru sirop:

  • 300 ml apă
  • 150 g zahăr
  • 150 g miere
  • 1 linguriță extract de vanilie.

Mai jos găsești și modul de preparare!

Reclamă

Covrigi polonezi – Mod de preparare

Începi cu pregătirea drojdiei, apoi urmează frământarea și dospirea aluatului.

Dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr și las-o să se activeze 5-10 minute.

Într-un bol mare, cerne făina și adaugă zahărul, sarea și vanilia.

Adaugă gălbenușurile, untul topit și laptele cu drojdia activată. Frământă până obții un aluat elastic și omogen. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră, până își dublează volumul.

Descoperă și o rețetă de covrigi de casa cu mac si susan.

Cum modelezi și coci covrigi polonezi

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi de aproximativ 40×30 cm.

Unge întreaga suprafață cu unt moale din belșug. Apoi împachetează aluatul în trei, așa cum ai proceda cu o coală de hârtie. Pachetul rezultat mai îndoaie-l odată.

Cu ajutorul sucitorului întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, dar nu foarte subțire. Secționează foaia în 10-12 fâșii egale.

Ia fiecare fâșie și răsucește-o ușor, apoi mai răsucește de două ori capetele și unește-le la mijloc pentru a forma covrigii. Așază covrigii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i să mai crească 15-20 de minute, acoperiți cu un ștergar.

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Unge delicioșii covrigi polonezi cu oul amestecat cu lapte și coace-i timp de 20-25 de minute, până devin aurii.

Pregătirea siropului

Într-o cratiță, pune apa și zahărul și fierbe la foc mic până zahărul se dizolvă complet.

Oprește focul, lasă siropul să se tempereze ușor și adaugă extractul de vanilie și mierea. Amestecă până când mierea este complet dizolvată.

După ce covrigii s-au copt, scufundă-i direct în siropul cald timp de câteva secunde, astfel încât să se îmbibe bine.

Așază-i pe un grătar să se scurgă excesul de sirop.

Pentru data următoare când mai dorești să prepari covrigi, pune pe listă și rețeta de covrigi turcești cu susan, denumiți Simit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii septembrie 2025. Nativii au parte de schimbări pe toate planurile
Horoscopul lunii septembrie 2025 spune că nativii din zodiac vor avea parte de schimbări pe toate planurile. Este o perioadă a transformărilor profunde, în care zodiile îmbrățișează cu încredere energia sezonului Fecioarei. Nativii vor...
2
Prințesa Diana în mașină pe un fundal deschis la culoare
Familia Regală
A fost deschisă capsula timpului a Prințesei Diana după 34 de ani. Ce s-a găsit în ea
A lăsat în urmă o moștenire durabilă de compasiune și implicare umanitară. A demonstrat că regalitatea poate fi definită prin serviciu, nu doar prin privilegii. A fost deschisă capsula timpului a Prințesei Diana după...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre cele 4 zodii primesc un semn puternic din partea Universului pe 31 august 2025
Horoscop
4 zodii primesc un semn puternic din partea Universului pe 31 august 2025. Află dacă te numeri printre ele
Te-ai întrebat vreodată dacă Universul îți trimite semne? 4 zodii primesc un semn puternic din partea Universului pe 31 august 2025. Este o zi în care energia astrală atinge un punct culminant, iar semnele...
4
Britney Spears și Sam Asghari stau unul lângă celălalt și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Britney Spears dă vina pe Sam Asghari pentru separarea de fiii ei. De ce a ajuns artista să-l numească pe fostul soț „o distragere”
Britney Spears dă vina pe Sam Asghari pentru separarea de fiii ei. Artista și-a deschis inima în fața fanilor și a vorbit despre un moment dificil din viața sa personală. S-a arătat vulnerabilă încă...
5
Nelly Furtado poartă părul lung, desprins pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Nelly Furtado a răspuns comentariilor răutăcioase printr-un mesaj vestimentar. Ce le-a transmis artista celor care o critică
Artista a trimis un mesaj clar în mediul online. Nelly Furtado a răspuns comentariilor răutăcioase printr-un mesaj vestimentar. Interpreta piesei „I’m Like a Bird” a urcat pe scenă îmbrăcată într-un tricou oversized și o...
PARTENERI
×