Covrigi polonezi. Rețetă pentru micul dejun sau gustări delicioase

Dacă îți plac covrigii și ești în căutare de rețete interesante, îți oferim mai jos o rețetă de covrigi polonezi. Sunt un desert rafinat, care îmbină aluatul dospit cu umplutură pe bază de unt, precum aluatul foietaj.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 februarie 2025, 8:40 / Actualizat: 17 februarie 2025, 13:12
Covrigi polonezi
Covrigii polonezi sunt incredibil de fragezi datorită aluatului pufos și stratificat / Shutterstock

Au un exterior ușor crocant și un interior moale, stratificat, datorită aluatului uns cu unt după dospire. Se topesc în gură, fiind în același timp suficient de consistenți pentru a fi savurați încet, alături de o băutură caldă. Sunt perfecți pentru micul dejun, gustări dulci sau chiar pentru ocazii speciale, datorită aspectului elegant și gustului rafinat.

Covrigii polonezi se disting prin textura moale și stratificată, dar și prin faptul că sunt însiropați după coacere, ceea ce le oferă un gust bogat și o consistență pufoasă și ușor lipicioasă. Sunt perfecți atât calzi, cât și după ce s-au răcit, devenind și mai gustoși pe măsură ce se îmbibă bine cu siropul. Descoperă și o rețetă de cornuri pufoase cu unt, perfecte pentru micul dejun. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru covrigii polonezi.

Covrigi polonezi – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea acestor covrigi de ingrediente pentru aluat și pentru sirop. Descoperă în rândurile următoare care sunt acestea.

Reclamă

Pentru aluat:

  • 500 g făină tip 000
  • 200 ml lapte călduț
  • 70 g unt topit
  • 50 g zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 7 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 100 g unt moale, pentru uns
  • 1 ou + 1 linguriță de lapte pentru decor.

Pentru sirop:

  • 300 ml apă
  • 150 g zahăr
  • 150 g miere
  • 1 linguriță extract de vanilie.

Mai jos găsești și modul de preparare!

Reclamă

Covrigi polonezi – Mod de preparare

Începi cu pregătirea drojdiei, apoi urmează frământarea și dospirea aluatului.

Dizolvă drojdia în laptele călduț cu o linguriță de zahăr și las-o să se activeze 5-10 minute.

Într-un bol mare, cerne făina și adaugă zahărul, sarea și vanilia.

Adaugă gălbenușurile, untul topit și laptele cu drojdia activată. Frământă până obții un aluat elastic și omogen. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră, până își dublează volumul.

Descoperă și o rețetă de covrigi de casa cu mac si susan.

Cum modelezi și coci covrigi polonezi

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, formând un dreptunghi de aproximativ 40×30 cm.

Unge întreaga suprafață cu unt moale din belșug. Apoi împachetează aluatul în trei, așa cum ai proceda cu o coală de hârtie. Pachetul rezultat mai îndoaie-l odată.

Cu ajutorul sucitorului întinde aluatul într-o foaie dreptunghiulară, dar nu foarte subțire. Secționează foaia în 10-12 fâșii egale.

Ia fiecare fâșie și răsucește-o ușor, apoi mai răsucește de două ori capetele și unește-le la mijloc pentru a forma covrigii. Așază covrigii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i să mai crească 15-20 de minute, acoperiți cu un ștergar.

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Unge delicioșii covrigi polonezi cu oul amestecat cu lapte și coace-i timp de 20-25 de minute, până devin aurii.

Pregătirea siropului

Într-o cratiță, pune apa și zahărul și fierbe la foc mic până zahărul se dizolvă complet.

Oprește focul, lasă siropul să se tempereze ușor și adaugă extractul de vanilie și mierea. Amestecă până când mierea este complet dizolvată.

După ce covrigii s-au copt, scufundă-i direct în siropul cald timp de câteva secunde, astfel încât să se îmbibe bine.

Așază-i pe un grătar să se scurgă excesul de sirop.

Pentru data următoare când mai dorești să prepari covrigi, pune pe listă și rețeta de covrigi turcești cu susan, denumiți Simit.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Orez cu lapte decorat cu scorțișoară în bol cu lingură, batoane de scorțișoară și anason stelat
Rețete
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Rețeta de orez cu lapte este una dintre acele rețete care nu au nevoie de tehnici complicate ca să fie reușite. Totul se bazează pe două lucruri: proporția corectă dintre orez și lapte și...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Justin Timberlake în timpul unui concert pe scenă
Divertisment
Artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme: „Mă simt extenuat”
El este artistul care își pune sănătatea pe primul loc după ce a fost diagnosticat cu boala Lyme. Declarațiile sale au fost surprinzătoare pentru publicul larg. Fanii au reacționat în mediul online la cele...
4
femeie frumoasă cu o coroană de flori și multe culori pe lângă cap pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Înainte de a-și încheia tranzitul, planeta Mercur îi ajută pe nativi în multe sensuri. 3 zodii au parte de câștiguri financiare substanțiale după 13 decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Felul în...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×