Reclamă

Simit. Rețetă de covrigi turcești cu susan

Dacă vremea răcoroasă de afară te inspiră să deschizi cuptorul pentru diferite preparate culinare, pune pe listă și rețeta de covrigi turcești cu susan, denumiți Simit.

Publicat: 30 septembrie 2021, 7:02 / Actualizat: 17 februarie 2025, 13:12

Covrigii turcești cu susan sunt extrem de populari pe tot teritoriul Turciei, dar și în Orientul Mijlociu. Sunt foarte gustoși, crocanți la exterior și acoperiți în întregime cu susan, dar foarte pufoși în interior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iar dacă te întrebi cum de stau semințele de susan lipite de covrigi, trebuie să știi că ai nevoie de un tip de sirop prin care aceștia sunt scufundați înainte de a-I trece prin susan.

Pekmez se numește siropul original turcesc, care este un fel de melasă și este preparat din must de fructe, în special de struguri. Se găsește în comerț în magazinele de condiment, îndeosebi în cele cu specific arăbesc. Însă, în lipsa acestuia poți folosi orice melasă, sau chiar miere polifloră, diluată cu apă.

Urmărește mai jos lista completă de ingredient și pașii necesari pentru a prepara și tu acești delicioși covrigi cu susan din bucătăria turcească.

Rețeta covrigilor Simit – Ingrediente

Rețetele de aluaturi din bucătăria turcească sunt recunoscute prin simplitatea ingredientelor necesare, așa cum vei observa și în rețeta covrigilor cu susan.

Reclamă

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 gr făină tip 550 sau 650
  • 20 gr drojdie proaspătă( 7 gr drojdie uscată)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe de sare
  • 350 ml apă
  • puțin ulei
  • puțină făină pentru masa de lucru

Ingrediente pentru glazurat:

Reclamă
  • 50 ml pekmez sau melasă
  • 100 ml apă
  • 200 gr semințe de susan

Rețetă de covrigi turcești cu susan – Mod de preparare

Ca la orice rețetă de aluat dospit, se începe cu pregătirea drojdiei. Se amestecă într-un bol drojdia cu zahărul până când ambele ingrediente se lichefiază. Se adaugă 2 linguri de apă caldă, se omogenizează bine amestecul și se lasă la dezvoltat până când își dublează volumul.

Între timp, se trece făina prin sită și se amestecă cu sarea. Când drojdia s-a activat se adaugă peste făină și se amestecă bine, în timp ce se toarnă treptat și apa caldă. Se frământă un aluat ușor ferm, mai întâi în vas, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Se procedează asemănător ca la rețeta clasică de aluatul pentru pâine.

După ce ai frământat bine aluatul, transferă-l într-un vas uns cu puțin ulei. Acoperă-l cu un ștergar de bucătărie și lasă-l la dospit timp de 50-60 de minute.

Cum formezi covrigii Simit

Împarte aluatul pentru covrigi în 10 părți aproximativ egale. Presară făină pe masa de lucru și modelează fiecare parte de aluat în câte o fâșie de aproximativ 10 cm lungime. Modelează aluatul răsucindu-l pe masa de lucru. Apoi îi dai formă de covrig lipindu-l bine la capete. Pune covrigii astfel formați în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-i la dospit pentru 20-30 de minute.

Pornește și cuptorul la 200 de grade Celsius. Amestecă melasa cu apa, într-un bol încăpător. Rumenește ușor susanul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic, amestecând continuu pentru a nu se arde. Nu lăsa susanul pe foc prea mult timp, pentru a nu căpăta gust amar.

Trece covrigii, pe rând, prin melasă, apoi tăvălește-i bine prin susanul prăjit. Așază-i în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Coace covrigii turcești cu susan pentru 15 minute, la 200 de grade Celsius, sau până când sunt bine rumeniți la exterior.

Covrigi turcești cu susan într-un coș de nuiele, împletit
Covrigii Simit cu susan sunt crocanți la exterior și pufoși la interior / Profimedia Images

Servește covrigii Simit, ușor calzi, simpli, sau chiar cu legume și alte ingrediente. Îi poți transforma chiar și în sandvișuri sau îi poți savura pe post de desert cu dulceața preferată.

Doi covrigi turcești cu susan, unul făcut sandviș
Covrigii Simit pot fi serviți sub formă de sandviș / Profimedia Images

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×