Madeleinele sunt mici prăjiturele, de mărimea fursecurilor, dar cu un blat ușor crescut și cu textură de burete, iar forma este asemănătoare unei cochilii.
Acest desert face parte din bucătăria franțuzească și se prepară după o rețetă tradițională din Commercy și Liverdun, două localități din regiunea Lorena, situate în nord-estul Franței.
Prăjiturelele se coc în forme speciale, metalice sau din silicon. Găsești aceste forme pentru madeleine în majoritatea magazinelor cu ustensile de bucătărie și patiserie. Aluatul pentru madeleine nu este complicat, este un aluat mai simplu de preparat decât aluatul clasic de pandișpan. Nu este necesară separarea albușurilor de gălbenușuri pentru reușita acestuia.
Urmărește mai jos lista de ingredient și pașii necesari pentru a prepara și tu aceste mici bijuterii culinare. Îi poți răsfăța cu ele pe cei dragi dimineața la cafea sau atunci când urmăriți serialul sau show-ul TV preferat.
Madeleine cu lămâie – Ingrediente
- 3 ouă
- 100 gr zahăr
- 100 gr făină
- 100 gr unt topit
- coaja și sucul de la o lămâie bio
- un praf de sare
- 1 linguriță praf de copt
- puțin unt pentru uns formele de copt
- zahăr pudră pentru decor
Rețetă de madeleine – Mod de preparare
Începi prin a porni cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi în timp ce tu te ocupi de prepararea aluatului. Apoi, asigură-te că ai adus pe masa de lucru toate ingredientele din listă.
Pune untul într-un vas și topește-l pe baie de aburi. Apoi, scoți vasul cu unt din cel cu apă și îl lași să se tempereze. Sparge cele trei ouă în bolul mixerului și adaugă un praf de sare peste ele. Amestecă-le bine cu ajutorul mixerului până se omogenizează compoziția. Adaugă zahărul și din nou pornește mixerul, folosind treapta superioară.