Reclamă

Peltea de lămâie. Rețetă simplă de jeleu fin și aromat

Dacă adori aroma lămâilor și gustul lor acrișor, îți recomandăm să încerci și rețeta de peltea de lămâie. Este o rețetă simplă și ușoară de jeleu fin și aromat, pe care îl poți folosi în prepararea deserturilor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 13 septembrie 2024, 5:39

Transformarea lămâilor în peltea se bazează pe pectina prezentă în coji și sâmburi pentru a obține o consistență gelatinoasă. Această variantă este mai sănătoasă și mai autentică față de cea cu adaos de gelatină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pelteaua va avea o textură fină și translucidă și cu un gust intens de lămâie, perfect echilibrat, între acrișor și dulce. Poate fi folosită pentru a acompania deserturi, prăjituri sau servită simplu, pe pâine prăjită.

Pelteaua va avea și o culoare strălucitoare, galbenă, datorită sucului de lămâie, iar efectul va fi unul revigorant.

Este un desert perfect pentru zilele calde sau pentru a oferi un plus de prospețime deserturilor clasice. Poate fi utilizată în diverse moduri: servită cu biscuiți, pâine prăjită, ca umplutură pentru prăjituri sau chiar ca strat de glazură pentru torturi.

Reclamă

Rețeta de peltea, pe care o vei descoperi detaliată mai jos, este ideală pentru iubitorii de citrice și pentru cei care preferă deserturi mai ușoare și răcoroase.

Peltea de lămâie – Ingrediente

  • 2 kg de lămâi bine coapte (cântărite fără coajă)
  • 2 kg zahăr
  • 250 ml apă
  • coaja de la 3 lămâi (evitând partea albă, care este amară).

Rețeta jeleului natural de lămâie – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea jeleului constă în pregătirea lămâilor.

Reclamă

Spală bine lămâile și șterge-le foarte bine. Cu un cuțit fin sau un peeler, îndepărtează coaja galbenă de la 3 lămâi, având grijă să eviți partea albă, care poate da un gust amar. Păstrează cojile pentru mai târziu.

Stoarce lămâile foarte bine pentru a obține cât mai mult suc. Păstrează sucul deoparte.

Pune toate carcasele de la lămâile stoarse și sâmburii într-un săculeț de tifon sau într-o bucată de pânză curată, legată bine la capete. Sâmburii de lămâie și membranele acestora conțin pectină, care ajută la gelificarea naturală a peltelei.

Într-o cratiță mare, adaugă apa, cojile de lămâie și săculețul cu sâmburii și carcase. Fierbe totul la foc mic pentru aproximativ 30-40 de minute. Acest proces va ajuta la extragerea pectinei din coji și sâmburi.

După ce au fiert, scoate săculețul și cojile din lichid și stoarce-le bine, astfel încât să elibereze toată pectina în lichid.

Descoperă și o rețetă de jeleu de zmeură preparat în casă.

Cum prepari peltea de lămâie

Adaugă sucul de lămâie și zahărul în lichidul obținut din fierberea cojilor și sâmburilor. Amestecă bine pentru a dizolva zahărul.

Fierbe amestecul la foc mediu timp de aproximativ 30-40 de minute, amestecând ocazional. Pelteaua va începe să se îngroașe pe măsură ce lichidul se evaporă și pectina își face efectul.

Pentru a verifica dacă pelteaua este gata, poți face testul farfuriei: pune o lingură de peltea pe o farfurie rece și las-o câteva minute. Dacă se formează o peliculă care nu curge ușor când înclini farfuria, pelteaua este gata.

Toarnă pelteaua fierbinte în borcane sterilizate, având grijă să elimini eventualele bule de aer.

Închide borcanele ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă-le să se răcească bine sub pătură. După răcire, depozitează borcanele cu peltea de lămâie într-un loc răcoros și întunecat.

Tot din lămâi mai poți prepara și o rețetă savuroasă și sănătoasă de ghimbir cu lămâie și miere, la borcan. Este un adevărat elixir pentru sănătate!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
O femeie care poartă o rochie albă și stă într-o pădure pentru a ilustra trăsăturile mai puțin cunoscute despre zodii
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI
×