Transformarea lămâilor în peltea se bazează pe pectina prezentă în coji și sâmburi pentru a obține o consistență gelatinoasă. Această variantă este mai sănătoasă și mai autentică față de cea cu adaos de gelatină.
Pelteaua va avea o textură fină și translucidă și cu un gust intens de lămâie, perfect echilibrat, între acrișor și dulce. Poate fi folosită pentru a acompania deserturi, prăjituri sau servită simplu, pe pâine prăjită.
Pelteaua va avea și o culoare strălucitoare, galbenă, datorită sucului de lămâie, iar efectul va fi unul revigorant.
Este un desert perfect pentru zilele calde sau pentru a oferi un plus de prospețime deserturilor clasice. Poate fi utilizată în diverse moduri: servită cu biscuiți, pâine prăjită, ca umplutură pentru prăjituri sau chiar ca strat de glazură pentru torturi.
Rețeta de peltea, pe care o vei descoperi detaliată mai jos, este ideală pentru iubitorii de citrice și pentru cei care preferă deserturi mai ușoare și răcoroase.
Peltea de lămâie – Ingrediente
- 2 kg de lămâi bine coapte (cântărite fără coajă)
- 2 kg zahăr
- 250 ml apă
- coaja de la 3 lămâi (evitând partea albă, care este amară).
Rețeta jeleului natural de lămâie – Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea jeleului constă în pregătirea lămâilor.