Reclamă

Prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot. Rețetă de colecție

Dacă ești în căutarea unor rețete celebre de prăjituri din bucătăria internațională, poți trece pe listă și rețeta pentru prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 6 decembrie 2023, 6:23

Rețeta este inspirată din bucătăria austriacă și este adaptată după rețeta prăjiturii cu aceeași denumire, dar preparată cu vișine. Are la bază un blat marmorat cu cacao și vișine, urmat de o delicioasă cremă de vanilie și o glazură de ciocolată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta actuală a suferit câteva modificări, pentru a obține un gust deosebit, dar și un aspect diferit. Vișinele au fost înlocuite cu bucăți de caise din compot, iar crema de vanilie a fost înlocuită cu cremă de lămâie.

Denumirea de ”Valurile Dunării” se datorează fructele adăugate peste blatul cu cacao, care migrează ușor către baza prăjiturii, oferind un aspect asemănător valurilor. În plus, pentru ca denumirea să fie onorată pe deplin și glazură de ciocolată are aspect de valuri.

Descoperă aici și varianta clasică a prăjiturii, iar mai jos îți oferim varianta cu caise din compot.

Reclamă

Prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot – Ingrediente

Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de straturile care compun delicioasa prăjitură.

Ai nevoie de ingrediente pentru blatul prăjiturii, pentru cremă și pentru glazură.

Pentru blat în tavă de 23/36 cm:

  • 4 ouă + 4 albușuri
  • 200 gr zahăr
  • 250 gr unt (82% grăsime)
  • 125 ml lapte
  • 30 gr cacao
  • 400 gr făină
  • un praf sare
  • 10 g praf de copt
  • 275 gr jumătăți de caise din compot
  • puțin unt moale și făină pentru tava de copt.
Reclamă

Pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr zahăr
  • coaja de la o lămâie
  • 500 ml lapte
  • 50 gr amidon alimentar
  • 200 gr unt cu 82% grăsime
  • un praf sare.

Pentru glazură:

  • 200 gr ciocolată amăruie cu peste 50% cacao
  • 200 ml smântână pentru frișcă.

Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti compoziția pentru blatul marmorat al prăjiturii. Înainte de acest pas, pregătește tava de copt, pe care o ungi cu unt moale și presari făină. Apoi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi în timp ce amesteci ingredientele.

Si tot acum, pune conținutul borcanului de compot într-o sită pentru a se scurge caisele de sirop. Pregătește și ustensilele necesare preparării compoziției pentru blatul prăjiturii.

Cum prepari blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot

Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri de la patru ouă. Pune gălbenușurile la rece pentru că le vei folosi la prepararea cremei de lămâie.

Peste cele patru albușuri adaugă patru ouă întregi, un praf de sare și zahărul. Amestecă toate aceste ingrediente cu ajutorul mixerului sau cu un tel, până când zahărul este complet dizolvat.

Adaugă untul moale și încorporează în compoziția rezultată făina trecută prin sită, împreună cu praful de copt. La final, adaugă și laptele rece și împarte compoziția în două părți. O parte din compoziție întinde-o uniform în tava pregătită.

În a doua parte adaugă pudra de cacao diluată cu o lingură de lapte rece. Omogenizează bine și această compoziție și întinde-o peste cea din tavă.

Așază deasupra jumătățile de caise, cu partea decupată în sus. Împinge-le ușor în interiorul compoziției cu cacao, să nu rămână la suprafață. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.

Cum prepari crema cu aromă de lămâie

Peste cele patru gălbenușuri oprite adaugă un praf de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită foarte fin. Introdu mixerul în ele și amestecă-le până când obții o compoziție spumoasă și deschisă la culoare.

Adaugă și puțin lapte rece pentru a mai dilua compoziția, apoi adaugă făina și iar omogenizează. Peste compoziția obținută adaugă restul de lapte și așază cratița pe baie de aburi. Fierbe crema, la foc mediu, amestecând continuu, până când capătă textura unei budinci. Stinge focul, ridică cratița de pe baia de aburi și acoperă crema la contact cu o folie alimentară. Las-o să se răcească, apoi încorporează în ea untul moale.

Întinde crema răcită peste blatul de prăjitură, de asemeni, răcit.

Femeie adăugând crema peste blatul prăjiturii
Crema se aromatizează cu lămâie / Shutterstock

Lasă prăjitura la rece pentru aproximativ o oră, apoi poți prepara glazura de ciocolată.

Cum prepari glazura pentru prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot

Pune smântâna lichidă într-un vas așezat pe baie de aburi. Las-o să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Ridică vasul de pe baia de aburi și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici sau răzuită.

Amestecă energic cu telul sau cu o spatulă până când ciocolata este complet topită, iar compoziția omogenizată. Scoate prăjitura de la rece și întinde peste ea glazura de ciocolată, ușor răcorită. Pune din nou prăjitura la rece până când glazura de ciocolată devine fermă.

Peste glazura de ciocolată de deasupra prăjiturii trasează niște dungi ondulate, cu ajutorul unei furculițe, simulând valurile Dunării.

Femeie realizând dungi cu furculița peste glazura de ciocolată
Peste glazura de ciocolată se trasează dungi ondulate, ca valurile apelor / Shutterstock

Apoi, poți porționa prăjitura și o așezi frumos pe platouri.

Dacă dorești și alte rețete de prăjituri celebre, care cuceresc atât ca gust, cât și ca aspect, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitura Pani Walewska, din bucătăria poloneză.

Prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot porționată pe farfurie
Caisele din compot migrează către baza prăjiturii, marmorând blatul sub formă de valuri / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×