Home // Lifestyle // Rețete // Prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot. Rețetă de colecție
Prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot. Rețetă de colecție
Dacă ești în căutarea unor rețete celebre de prăjituri din bucătăria internațională, poți trece pe listă și rețeta pentru prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot.
Prăjitura se porționează după ce va sta la rece pentru a deveni glazura fermă / Shutterstock
Rețeta este inspirată din bucătăria austriacă și este adaptată după rețeta prăjiturii cu aceeași denumire, dar preparată cu vișine. Are la bază un blat marmorat cu cacao și vișine, urmat de o delicioasă cremă de vanilie și o glazură de ciocolată.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Rețeta actuală a suferit câteva modificări, pentru a obține un gust deosebit, dar și un aspect diferit. Vișinele au fost înlocuite cu bucăți de caise din compot, iar crema de vanilie a fost înlocuită cu cremă de lămâie.
Denumirea de ”Valurile Dunării” se datorează fructele adăugate peste blatul cu cacao, care migrează ușor către baza prăjiturii, oferind un aspect asemănător valurilor. În plus, pentru ca denumirea să fie onorată pe deplin și glazură de ciocolată are aspect de valuri.
Prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de straturile care compun delicioasa prăjitură.
Ai nevoie de ingrediente pentru blatul prăjiturii, pentru cremă și pentru glazură.
Pentru blat în tavă de 23/36 cm:
4 ouă + 4 albușuri
200 gr zahăr
250 gr unt (82% grăsime)
125 ml lapte
30 gr cacao
400 gr făină
un praf sare
10 g praf de copt
275 gr jumătăți de caise din compot
puțin unt moale și făină pentru tava de copt.
Reclamă
Pentru cremă:
4 gălbenușuri
150 gr zahăr
coaja de la o lămâie
500 ml lapte
50 gr amidon alimentar
200 gr unt cu 82% grăsime
un praf sare.
Pentru glazură:
200 gr ciocolată amăruie cu peste 50% cacao
200 ml smântână pentru frișcă.
Mod de preparare
Mai întâi, vei pregăti compoziția pentru blatul marmorat al prăjiturii. Înainte de acest pas, pregătește tava de copt, pe care o ungi cu unt moale și presari făină. Apoi, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a se încălzi în timp ce amesteci ingredientele.
Si tot acum, pune conținutul borcanului de compot într-o sită pentru a se scurge caisele de sirop. Pregătește și ustensilele necesare preparării compoziției pentru blatul prăjiturii.
Cum prepari blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot
Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri de la patru ouă. Pune gălbenușurile la rece pentru că le vei folosi la prepararea cremei de lămâie.
Peste cele patru albușuri adaugă patru ouă întregi, un praf de sare și zahărul. Amestecă toate aceste ingrediente cu ajutorul mixerului sau cu un tel, până când zahărul este complet dizolvat.
Adaugă untul moale și încorporează în compoziția rezultată făina trecută prin sită, împreună cu praful de copt. La final, adaugă și laptele rece și împarte compoziția în două părți. O parte din compoziție întinde-o uniform în tava pregătită.
În a doua parte adaugă pudra de cacao diluată cu o lingură de lapte rece. Omogenizează bine și această compoziție și întinde-o peste cea din tavă.
Așază deasupra jumătățile de caise, cu partea decupată în sus. Împinge-le ușor în interiorul compoziției cu cacao, să nu rămână la suprafață. Introdu tava în cuptorul încălzit și coace blatul pentru prăjitura Valurile Dunării cu caise din compot la 180 de grade Celsius, pentru 35-40 de minute.
Cum prepari crema cu aromă de lămâie
Peste cele patru gălbenușuri oprite adaugă un praf de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită foarte fin. Introdu mixerul în ele și amestecă-le până când obții o compoziție spumoasă și deschisă la culoare.
Adaugă și puțin lapte rece pentru a mai dilua compoziția, apoi adaugă făina și iar omogenizează. Peste compoziția obținută adaugă restul de lapte și așază cratița pe baie de aburi. Fierbe crema, la foc mediu, amestecând continuu, până când capătă textura unei budinci. Stinge focul, ridică cratița de pe baia de aburi și acoperă crema la contact cu o folie alimentară. Las-o să se răcească, apoi încorporează în ea untul moale.
Întinde crema răcită peste blatul de prăjitură, de asemeni, răcit.
Cum prepari glazura pentru prăjitura Valurile Dunării cu bucăți de caise din compot
Pune smântâna lichidă într-un vas așezat pe baie de aburi. Las-o să se încălzească până aproape de punctul de fierbere. Ridică vasul de pe baia de aburi și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici sau răzuită.
Amestecă energic cu telul sau cu o spatulă până când ciocolata este complet topită, iar compoziția omogenizată. Scoate prăjitura de la rece și întinde peste ea glazura de ciocolată, ușor răcorită. Pune din nou prăjitura la rece până când glazura de ciocolată devine fermă.
Peste glazura de ciocolată de deasupra prăjiturii trasează niște dungi ondulate, cu ajutorul unei furculițe, simulând valurile Dunării.
Apoi, poți porționa prăjitura și o așezi frumos pe platouri.
Dacă dorești și alte rețete de prăjituri celebre, care cuceresc atât ca gust, cât și ca aspect, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitura Pani Walewska, din bucătăria poloneză.