Reclamă

Franzelă de casă. Rețetă simplă de pâine

Atunci când timpul îți permite și poftești la o pâine caldă și delicioasă, încearcă rețeta de franzelă de casă. Se prepară simplu, iar ingredientele le ai cu siguranță la îndemână în cămară.

Publicat: 1 octombrie 2021, 7:24 / Actualizat: 15 februarie 2023, 15:26

Franzela este un tip de pâine din făină albă, de formă alungită. Are coaja subțire și crocantă, iar interiorul pufos și aerat. Te ispitește când o vezi în vitrinele magazinelor de pâine, dar poți să o prepari cu ușurință în propria bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să frămânți aluatul, manual sau cu ajutorul robotului. Aștepți să se dospească și modelezi pâinea pe care o coci la cuptorul încălzit în prealabil. Chiar dacă necesită un timp de dospire și altul de coacere, nu te descuraja. Poți să te ocupi de alte activități, poți pregăti mâncarea sau viziona emisiunea preferată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu cea simplă și gustoasă pâine de casă.

Franzelă de casă – Ingrediente

  • 1 kg făină albă tip 550 sau tip 650;
  • 650 gr apă călduță;
  • 40 gr drojdie proaspătă sau 12 gr drojdie uscată;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 15 gr sare;
  • puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.

Rețetă simplă de pâine – Mod de preparare

Începi cu pregătirea drojdiei care necesită aproximativ 10 minute pentru activare. Pune drojdia într-un bol, fărâmițeaz-o și adaugă zahărul peste ea. Zahărul și drojdia fac echipă bună împreună pentru dospirea aluatului. Zahărul nu are rol de a îndulci pâinea, ci de a ajuta drojdia să se dezvolte mai rapid. Amestecă drojdia cu zahărul până la omogenizare, apoi adaugă 50 de mililitri de apă călduță și o lingură de făină. Amestecă bine.

Reclamă

Cerne făina într-un bol încăpător, amestec-o cu sarea și creează o adâncitură la mijlocul ei. Pune acolo amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă-l așa 10-12 minute. În acest interval de timp drojdia își va mări consistent volumul. Începe și amestecă drojdia activată cu făina din bol, adăugând treptat și apa călduță. Frământă bine aluatul în bol, apoi răstoarnă-l pe masa presărată cu făină și mai frământă-l și acolo, pentru omogenizare. Umezește mâinile cu puțin ulei și transferă aluatul din nou în bol. Presară făină peste el, acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă aluatul de pâine la dospit 50-60 de minute. După acest interval de timp, poți modela pâinea.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Aluat dospit pe masa presărată cu făină
După dospirea aluatului se formează pâinea de casă / Shutterstock
Reclamă

Cum se modelează delicioasa franzelă de casă

După ce aluatul și-a mărit consistent volumul, împarte-l în 4-5 bucăți, umezindu-ți mâinile cu ulei. Întinde fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie dreptunghiulară. Apoi rulează foaia, dar nu foarte strâns pentru a da voie aluatului să se dezvolte. Procedează în același mod cu toate bucățile de aluat. Apoi transferă rulourile în tava de cuptor, nu în tăvi de pâine. Separă rulourile de aluat cu hârtie de copt pentru a nu se lipi între ele. Presară făină pe deasupra și lasă-le deoparte 40-50 de minute, pentru a se dezvolta. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Crestează aluaturile de pâine cu un cuțit în 2-3 locuri deasupra pe diagonală. Aceste crestături ajută aluatul să crească uniform în timpul coacerii.

Pune tava cu pâinile de casă la cuptor pentru 40 de minute, sau până când acestea sunt frumos rumenite. Când le scoți din cuptor, le lași să se tempereze 10-12 minute, apoi le acoperi cu un prosop umezit și bine stors. Le mai lași acoperite până se răcesc și le poți felia. Coaja se va înmuia ușor, iar miezul se va păstra pufos și aerat. Poți să-ți potolești pofta rupând un colț cât pâinea este caldă.

Spor la preparat franzelă de casă și poftă bună la savurat!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Sami Sheen în timp ce pozează în lenjerie intimă albă
Divertisment
De ce Sami Sheen amână îndepărtarea implantului mamar. Tânăra de 21 de ani are o explicație „neobișnuită”
Presa a dezvăluit de ce Sami Sheen amână îndepărtarea implantului mamar. Tânăra de 21 de ani are o explicație neobișnuită pentru admiratorii ei din mediul online. Sami Sheen, fiica actorilor Denise Richards și Charlie...
2
Sofia Vergara în timpul vacanței sale din Spania
Divertisment
Tom Brady și Sofia Vergara au fost surprinși în ipostaze tandre în Spania. Imaginile care au spus totul despre relația lor
Tom Brady și Sofia Vergara au fost surprinși în ipostaze tandre în Spania. Imaginile sugerează că între cei doi s-ar putea înfiripa o idilă de vară. Fostul star din NFL și actrița columbiană, proaspăt...
3
Brooke Burke fotografiată în costum de baie de la spate
Divertisment
Vedeta căreia îți este greu să-i ghicești vârsta. Cine este diva pe care mulți o confundă cu o adolescentă
Ea este vedeta căreia îți este greu să-i ghicești vârsta. Diva care arată ca o adolescentă la 53 de ani. Vedeta TV, fost fotomodel și mamă a patru copii, reușește să arate cu cel...
4
Kris și Kylie Jenner surprinse la nunta lui Jeff Bezos în Venația
Divertisment
Cum arată Kris Jenner după un lifting facial de 100.000 de dolari. Mama lui Kim Kardashian radiază de fericire la 69 de ani
Fotografii au surprins cum arată Kris Jenner după un lifting facial de 100.000 de dolari. Mama lui Kim Kardashian radiază la 69 de ani. Kris Jenner a sosit la eveniment alături de partenerul ei,...
5
Sofia Vergara în timpul unei vacanțe relaxante cu prietenii
Divertisment
Sofia Vergara a pozat topless în timpul vacanței. Actrița a renunțat la inhibiții pentru bronzul perfect
Sofia Vergara a pozat topless în timpul unei vacanțe de vis în Spania. Actrița columbiană a renunțat la inhibiții pentru bronzul perfect, demonstrând încă o dată că nu se sfiește de aparițiile sexy. Vedeta...
PARTENERI
×