Reclamă

Franzelă de casă. Rețetă simplă de pâine

Atunci când timpul îți permite și poftești la o pâine caldă și delicioasă, încearcă rețeta de franzelă de casă. Se prepară simplu, iar ingredientele le ai cu siguranță la îndemână în cămară.

Publicat: 1 octombrie 2021, 7:24 / Actualizat: 15 februarie 2023, 15:26

Franzela este un tip de pâine din făină albă, de formă alungită. Are coaja subțire și crocantă, iar interiorul pufos și aerat. Te ispitește când o vezi în vitrinele magazinelor de pâine, dar poți să o prepari cu ușurință în propria bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să frămânți aluatul, manual sau cu ajutorul robotului. Aștepți să se dospească și modelezi pâinea pe care o coci la cuptorul încălzit în prealabil. Chiar dacă necesită un timp de dospire și altul de coacere, nu te descuraja. Poți să te ocupi de alte activități, poți pregăti mâncarea sau viziona emisiunea preferată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu cea simplă și gustoasă pâine de casă.

Franzelă de casă – Ingrediente

  • 1 kg făină albă tip 550 sau tip 650;
  • 650 gr apă călduță;
  • 40 gr drojdie proaspătă sau 12 gr drojdie uscată;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 15 gr sare;
  • puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.

Rețetă simplă de pâine – Mod de preparare

Începi cu pregătirea drojdiei care necesită aproximativ 10 minute pentru activare. Pune drojdia într-un bol, fărâmițeaz-o și adaugă zahărul peste ea. Zahărul și drojdia fac echipă bună împreună pentru dospirea aluatului. Zahărul nu are rol de a îndulci pâinea, ci de a ajuta drojdia să se dezvolte mai rapid. Amestecă drojdia cu zahărul până la omogenizare, apoi adaugă 50 de mililitri de apă călduță și o lingură de făină. Amestecă bine.

Reclamă

Cerne făina într-un bol încăpător, amestec-o cu sarea și creează o adâncitură la mijlocul ei. Pune acolo amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă-l așa 10-12 minute. În acest interval de timp drojdia își va mări consistent volumul. Începe și amestecă drojdia activată cu făina din bol, adăugând treptat și apa călduță. Frământă bine aluatul în bol, apoi răstoarnă-l pe masa presărată cu făină și mai frământă-l și acolo, pentru omogenizare. Umezește mâinile cu puțin ulei și transferă aluatul din nou în bol. Presară făină peste el, acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă aluatul de pâine la dospit 50-60 de minute. După acest interval de timp, poți modela pâinea.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Aluat dospit pe masa presărată cu făină
După dospirea aluatului se formează pâinea de casă / Shutterstock
Reclamă

Cum se modelează delicioasa franzelă de casă

După ce aluatul și-a mărit consistent volumul, împarte-l în 4-5 bucăți, umezindu-ți mâinile cu ulei. Întinde fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie dreptunghiulară. Apoi rulează foaia, dar nu foarte strâns pentru a da voie aluatului să se dezvolte. Procedează în același mod cu toate bucățile de aluat. Apoi transferă rulourile în tava de cuptor, nu în tăvi de pâine. Separă rulourile de aluat cu hârtie de copt pentru a nu se lipi între ele. Presară făină pe deasupra și lasă-le deoparte 40-50 de minute, pentru a se dezvolta. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Crestează aluaturile de pâine cu un cuțit în 2-3 locuri deasupra pe diagonală. Aceste crestături ajută aluatul să crească uniform în timpul coacerii.

Pune tava cu pâinile de casă la cuptor pentru 40 de minute, sau până când acestea sunt frumos rumenite. Când le scoți din cuptor, le lași să se tempereze 10-12 minute, apoi le acoperi cu un prosop umezit și bine stors. Le mai lași acoperite până se răcesc și le poți felia. Coaja se va înmuia ușor, iar miezul se va păstra pufos și aerat. Poți să-ți potolești pofta rupând un colț cât pâinea este caldă.

Spor la preparat franzelă de casă și poftă bună la savurat!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger o sărută tandru pe logodnica sa
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
2
O femeie care ține în mână o ladă cu legume proaspet, care conțin mai mult potasiu decât peștele
Sănătate
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta
Nutriționiștii au dezvăluit care este leguma care are mai mult potasiu decât peștele. Ei recomandă să o incluzi cât mai des în dieta zilnică. Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor. El...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dinte cele zodii pentru care viața este mai bună în ziua de 23 martie 2025
Horoscop
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Acești nativi din zodiac au parte de multe surprize plăcute în această perioadă. Pe 23 martie 2025, viața devine...
4
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
5
Hilaria Baldwin, alături de soțul ei, la un eveniment
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
PARTENERI
×