Reclamă

Franzelă de casă. Rețetă simplă de pâine

Atunci când timpul îți permite și poftești la o pâine caldă și delicioasă, încearcă rețeta de franzelă de casă. Se prepară simplu, iar ingredientele le ai cu siguranță la îndemână în cămară.

Publicat: 1 octombrie 2021, 7:24 / Actualizat: 15 februarie 2023, 15:26

Franzela este un tip de pâine din făină albă, de formă alungită. Are coaja subțire și crocantă, iar interiorul pufos și aerat. Te ispitește când o vezi în vitrinele magazinelor de pâine, dar poți să o prepari cu ușurință în propria bucătărie. Tot ce trebuie să faci este să frămânți aluatul, manual sau cu ajutorul robotului. Aștepți să se dospească și modelezi pâinea pe care o coci la cuptorul încălzit în prealabil. Chiar dacă necesită un timp de dospire și altul de coacere, nu te descuraja. Poți să te ocupi de alte activități, poți pregăti mâncarea sau viziona emisiunea preferată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a pregăti și tu cea simplă și gustoasă pâine de casă.

Franzelă de casă – Ingrediente

  • 1 kg făină albă tip 550 sau tip 650;
  • 650 gr apă călduță;
  • 40 gr drojdie proaspătă sau 12 gr drojdie uscată;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 15 gr sare;
  • puțin ulei și făină pentru blatul de lucru.

Rețetă simplă de pâine – Mod de preparare

Începi cu pregătirea drojdiei care necesită aproximativ 10 minute pentru activare. Pune drojdia într-un bol, fărâmițeaz-o și adaugă zahărul peste ea. Zahărul și drojdia fac echipă bună împreună pentru dospirea aluatului. Zahărul nu are rol de a îndulci pâinea, ci de a ajuta drojdia să se dezvolte mai rapid. Amestecă drojdia cu zahărul până la omogenizare, apoi adaugă 50 de mililitri de apă călduță și o lingură de făină. Amestecă bine.

Reclamă

Cerne făina într-un bol încăpător, amestec-o cu sarea și creează o adâncitură la mijlocul ei. Pune acolo amestecul de drojdie cu zahărul și apa. Acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă-l așa 10-12 minute. În acest interval de timp drojdia își va mări consistent volumul. Începe și amestecă drojdia activată cu făina din bol, adăugând treptat și apa călduță. Frământă bine aluatul în bol, apoi răstoarnă-l pe masa presărată cu făină și mai frământă-l și acolo, pentru omogenizare. Umezește mâinile cu puțin ulei și transferă aluatul din nou în bol. Presară făină peste el, acoperă bolul cu un prosop de bucătărie și lasă aluatul de pâine la dospit 50-60 de minute. După acest interval de timp, poți modela pâinea.

Vezi mai multe imagini în GALERIA FOTO!

Aluat dospit pe masa presărată cu făină
După dospirea aluatului se formează pâinea de casă / Shutterstock
Reclamă

Cum se modelează delicioasa franzelă de casă

După ce aluatul și-a mărit consistent volumul, împarte-l în 4-5 bucăți, umezindu-ți mâinile cu ulei. Întinde fiecare bucată de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie dreptunghiulară. Apoi rulează foaia, dar nu foarte strâns pentru a da voie aluatului să se dezvolte. Procedează în același mod cu toate bucățile de aluat. Apoi transferă rulourile în tava de cuptor, nu în tăvi de pâine. Separă rulourile de aluat cu hârtie de copt pentru a nu se lipi între ele. Presară făină pe deasupra și lasă-le deoparte 40-50 de minute, pentru a se dezvolta. Cu 10 minute înainte de expirarea timpului, pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Crestează aluaturile de pâine cu un cuțit în 2-3 locuri deasupra pe diagonală. Aceste crestături ajută aluatul să crească uniform în timpul coacerii.

Pune tava cu pâinile de casă la cuptor pentru 40 de minute, sau până când acestea sunt frumos rumenite. Când le scoți din cuptor, le lași să se tempereze 10-12 minute, apoi le acoperi cu un prosop umezit și bine stors. Le mai lași acoperite până se răcesc și le poți felia. Coaja se va înmuia ușor, iar miezul se va păstra pufos și aerat. Poți să-ți potolești pofta rupând un colț cât pâinea este caldă.

Spor la preparat franzelă de casă și poftă bună la savurat!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Millie Bobby Brown surprinsă cu o prietenă de familie în timpul unei plimbări
Divertisment
A devenit mamă la 21 de ani, iar fanii o critică dur pentru imaginea de „soție tradițională”. Cine este actrița care și-a pus familia pe primul loc
A devenit mamă la doar 21 de ani, iar fanii o critică dur pentru imaginea sa de „soție tradițională”. Tânăra actriță a ales să își pună viața de familie pe primul loc. În timp...
2
Prințul Harry surprins la Jocurile Invictus din anul 2023
Familia Regală
Ce a făcut Prințul Harry după ce s-a întors în Marea Britanie. Gestul Ducelui de Sussex i-a emoționat pe admiratorii regali
S-a aflat ce a făcut Prințul Harry după ce s-a întors în Marea Britanie. Gestul Ducelui de Sussex i-a emoționat deja pe admiratorii regali. Fiul Regelui Charles a ales să viziteze Capela St. George...
3
fată frumoasă îmbrăcată în haine largi pe un câmp pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
4 zodii cu o energie rară. Vezi ce nativi nu pot fi uitați ușor
Astrele știu totul despre acești nativi. Vezi care sunt acele 4 zodii cu o energie rară și cum le poți intra în grații. Atunci când vine vorba despre efectele pe care oamenii le au...
4
Dwayne Johnson surprins la Festivalul de Film de la Veneția 2025
Divertisment
A slăbit aproape 30 de kilograme și e complet transformat. Cine este bărbatul care „renunță” la fizicul ce i-a adus celebritatea
A slăbit aproape 30 de kilograme și e complet transformat. Actorul cunoscut pentru fizicul său impresionant este dispus să renunțe la imaginea care l-a consacrat în industria filmului de acțiune. Fanii au fost surprinși...
5
femeie cu părul lung care bea dintr-o cană pe un fundal închis la culoare
Horoscop
Ce băutură caldă ți se potrivește toamna asta, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Nativii sunt sfătuiți ca în lunile ce urmează să ia toate întâmplările cât mai ușor posibil. Află ce băutură caldă ți se potrivește toamna asta, în funcție de zodie și ce arată astrele. De...
PARTENERI
×