În trecut, mămăliga era considerată mâncarea de bază a oamenilor din zona rurala, mai ales în perioadele de vară, când munca la câmp nu mai lăsa timp și pentru prepararea pâinii de casă.
În zilele noastre, a devenit foarte apreciată, regăsindu-se chiar și în meniurile restaurantelor de renume. Specialiștii în nutriție ne asigură că mămăliga are un aport bogat de vitamine. Este recomandată mai ales persoanelor cu afecțiuni digestive, pulmonare, ale căilor respiratorii sau celor are suferă de anemie.
În mod tradițional, mămăliga se prepară din apă fiartă, sare și făină de porumb într-un vas de fontă denumit tuci sau ceaun. Preparată în stilul clasic și folosită în loc de pâine, mămăliga are o consistență densă și se poate felia.
Mălaiul, sau făina de porumb, are un conținut bogat în vitamine și minerale. Dintre acestea amintim vitamina A, vitaminele B, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc. Totodată, reprezintă o sursă de antioxidanți solubili în grăsimi, ceea ce face ca mămăliga să fie foarte ușor de digerat.
Consumul regulat de mămăligă preparată corect, ajută la reglarea glucozei din sânge și este foarte recomandat diabeticilor. Are un important rol și în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor. În același timp, consumul de mămăligă ajută ficatul în a neutraliza substanțele toxice și reduce riscul de ciroză și insuficiență hepatica.
Dacă nu știi deja, îți prezentăm mai jos o rețeta clasică și cum se prepară corect mămăliga.
Rețetă de mămăligă – Ingrediente
- 1 litru de apă
- 250 grame mălai (făină de porumb)
- 10 grame sare mare, grunjoasă