Reclamă

Cum se prepară corect mămăliga: rețetă simplă și rapidă

Mămăliga este un preparat tradițional românesc folosit, în general, ca înlocuitor pentru pâine, dar oare câți dintre noi știm cum se prepară corect mămăliga, conform recomandărilor nutriționiștilor?

Publicat: 4 iunie 2021, 14:59

În trecut, mămăliga era considerată mâncarea de bază a oamenilor din zona rurala, mai ales în perioadele de vară, când munca la câmp nu mai lăsa timp și pentru prepararea pâinii de casă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În zilele noastre, a devenit foarte apreciată, regăsindu-se chiar și în meniurile restaurantelor de renume. Specialiștii în nutriție ne asigură că mămăliga are un aport bogat de vitamine. Este recomandată mai ales persoanelor cu afecțiuni digestive, pulmonare, ale căilor respiratorii sau celor are suferă de anemie.

În mod tradițional, mămăliga se prepară din apă fiartă, sare și făină de porumb într-un vas de fontă denumit tuci sau ceaun. Preparată în stilul clasic și folosită în loc de pâine, mămăliga are o consistență densă și se poate felia.

Mălaiul, sau făina de porumb, are un conținut bogat în vitamine și minerale. Dintre acestea amintim vitamina A, vitaminele B, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc. Totodată, reprezintă o sursă de antioxidanți solubili în grăsimi, ceea ce face ca mămăliga să fie foarte ușor de digerat.

Consumul regulat de mămăligă preparată corect, ajută la reglarea glucozei din sânge și este foarte recomandat diabeticilor. Are un important rol și în detoxifierea organismului și curățarea intestinelor. În același timp, consumul de mămăligă ajută ficatul în a neutraliza substanțele toxice și reduce riscul de ciroză și insuficiență hepatica.

Dacă nu știi deja, îți prezentăm mai jos o rețeta clasică și cum se prepară corect mămăliga.

Reclamă

Rețetă de mămăligă – Ingrediente

  • 1 litru de apă
  • 250 grame mălai (făină de porumb)
  • 10 grame sare mare, grunjoasă

Cum se prepară corect mămăliga

Reclamă

Mai întâ, alege un mălai bun, grișat și de granulație mai mică, pentru a scurta timpul de fierbere. Apoi, trece mălaiul prin sită pentru a îndepărta eventualele impurități.

Pune apa la fiert, într-un vas de fontă. Dacă îți lipsește acel vas din recuzita culinară, poți folosi un vas de inox cu pereți dubli.

Când apa începe să fiarbă, se adaugă sarea și se amestecă intens până aceasta se topește. Una dintre regulile de bază este aceea de a nu adăuga sarea de la început, în apa rece. Aceasta va prelungi timpul de fierbere al apei. După ce s-a topit sarea, presară o mână de mălai în apa fierbinte și se amestecă intens.

Mălai grișat într-un vas de ceramică
Pentru a scurta timpul de fierbere a mămăligii se folosește mălai grișat / Shutterstock

Lasă să fiarbă mălaiul până când se atinge punctul de fierbere în vas. Din acest moment, adaugă treptat și restul catității de mălai.

În primă fază, amestecă intens și continuu cu un tel în formă de pară. Apoi, când compoziția de mălai începe să devină consistentă, folosește pentru a amesteca o spatulă din lemn.

Mămăligă fiartă într-un tuci, la foc de lemne
Mămăliga clasică se fierbe într-un vas de fontă numit ceaun / Shutterstock

Cum se prepară mămăliga pentru a profita de beneficiile mălaiului

Mămăliga se fierbe la foc mic, amestecând constant până când tot mălaiul este bine hidratat și nu se mai simte crocant.

În trecut, mămăliga se fierbea timp îndelungat pentru a deveni consistentă și a se putea felia. Se știa că mămăliga este fiartă atunci când se desfăcea singură de pe spatula (făcăleț) cu care se amesteca.

În zilele noastre, specialiștii în nutriție ne sfătuiesc să nu fierbem mălaiul timp îndelungat pentru că își pierde proprietățile. În special, pentru persoanele care se confruntă cu afecțiuni, precum diabetul zaharat sau afecțiuni digestive, mămăliga trebuie să aibă consistență mai moale, mai cursivă atunci când se răstoarnă din vas pe un suport rotund, de regulă din lemn. După răcire, mămăliga va deveni mai consistentă.

Mămăligă fiartă și răsturnată pe un suport rotund de lemn
După fierbere, mămăliga se răstoarnă pe un suport rotund de lemn / Shutterstock

Dacă te-am convins cu rețeta de mămăligă și sfaturile despre cum se prepară corect mămăliga, te invităm să încerci și cea mai ușoară rețetă de pâine de casă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×