Gustul sărat-umed al saramurii, intensificat de usturoi și oțet, învăluie peștele fript cu acel gust autentic de fum și jar. Ardeiul iute aduce un foc ușor în obraji, roșiile dulci-acrișoare domolesc iuțeala, iar mămăliga adună totul la un loc. E ca o pătură caldă peste o poveste picantă și afumată.
Crapul este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pești de apă dulce. Este emblematic pentru bucătăria tradițională românească, mai ales în zonele din apropierea Dunării, lacurilor sau Deltei. Gustul său este blând, ușor dulceag, cu o carne albă, consistentă și puțin grasă.
Este perfectă pentru a absorbi aromele saramurii, ale ierburilor sau ale grătarului încins. Descoperă care sunt cele mai sănătoase tipuri de pește, iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării saramurii de crap.
Saramură de crap cu mămăliguță – Ingrediente
Ai nevoie pentru această rețetă de o listă mai mare de ingrediente pe care o vei împărți în funcție de elementele ce compun preparatul, după cum poți constata mai jos.
Pentru prepararea peștelui:
- 1 crap întreg (1,5-2 kg) sau 4 bucăți de file de crap cu tot cu piele
- sare grunjoasă
- piper
- 1 linguriță boia dulce (opțional).
Pentru saramură:
- 4 roșii coapte (sau 200 ml roșii pasate)
- 2 ardei grași
- 2–3 ardei iuți (după gust)
- 1 căpățână usturoi
- 1 linguriță sare
- 1 lingură oțet (sau zeamă de lămâie)
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 legătură leuștean (opțional, dar tradițional)
- 700 ml apă fierbinte.