Reclamă

Ciorbă de miel cu borș și leuștean

Fiecare familie are rețetele sale, iar leușteanul este una dintre verdețurile folosite pe teritoriul țării noastre cu precădere în ciorbele tradiționale. Cu ocazia Paștelui, îți recomandăm o rețetă de ciorbă de miel cu borș și leuștean, care să îți încânte papilele gustative.

Publicat: 30 aprilie 2021, 7:34 / Actualizat: 30 aprilie 2021, 20:30

Leușteanul face parte din familia Apiaceae, care mai include pătrunjelul și țelina. Folosește-l în supe și tocane, sau în orice alt preparat în care ai folosi țelina.

Leușteanul are un gust intens și poate fi adăugat cu încredere chiar și în salate. Toate părțile plantei pot fi gătite, inclusiv rădăcinile. Leușteanul poate completa în mod strălucit preparatele cu carne sau cartofi.

Îți propunem să încerci și tu această ciorbă delicioasă de miel. Este un preparat extrem de îndrăgit de români și pregătit în perioada Sărbătorilor Pascale.

Ciorbă de miel cu borș și leuștean – Ingrediente

  • 1 kilogram de carne de miel
  • 1 ceapă
  • 3 fire de ceapă verde
  • 1 țelină de dimensiuni reduse
  • 1 păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1 morcov
  • 400 grame de roșii cubulețe
  • 500 mililitri de borș
  • 1 ou
  • 1 legatură de leuștean

Ciorbă de miel cu borș și leuștean – Mod de preparare

Reclamă

Spală și curață carnea de pielițe și grăsime. Pe lângă bucățele de carne poți folosi bucăți din gât, coaste.

Pune carnea în oală, acoperă totul cu apă, adaugă un vârf de sare. Va fi necesar să îndepărtezi spuma, pe măsura ce aceasta fierbe.

Între timp, spală legumele și taie-le în bucățele mici. Dacă adori cartofii, nu ezita să cureți câțiva și să îi adaugi și pe aceștia.

Reclamă

În momentul în care a fiert carnea complet poți adăuga legumele tăiate. După ce au fiert și legumele, urmează să adaugi roșiile cubulețe.

Pentru a nu întrerupe procesul de firbere, este necesar să fierbi borșul separat. După 2-3 clocote îl poți adăuga și pe acesta.

La final poți adăuga oul bătut și leușteanul. Poți servi acest fel alături de iaurt sau smântână, împreună cu un ardei iute.

Completează acest preparat cu un aperitiv pascal tradițional, un drob de miel, după rețeta bunicii. Nu uita nici de desert și servește o pască cu aluat de cozonac.

Lucruri pe care nu le știai despre leuștean

Ca și noi, civilizațiile Greciei și Romei Antice utilizau plantele aromatice în tratamente sau în bucătărie. Remediile pe bază de plante leuștean datează încă din secolul al XII-lea. Leușteanul este o plantă perenă, ușor de cultivat, care se răspândește prin semințe.

Deși multe dintre practicile antice nu ne mai sunt astăzi cunoscute, continuăm să folosim leușteanul în rândul preparatelor culinare. În mod deosebit în Europa și Asia.

Această plantă și-ar avea originea în bazinul Mării Mediterane. Este un bun antiinflamator, suport menstrual, sau balsam menstrual. Leușteanul ameliorează disconforturile stomacale și ajută digestia, informează presa de specialitate.

Leușteanul abundă în nutrienți și minerale. Conține vitamina C și vitamina B. Planta ajută, de asemenea, la reducerea simptomelor alergice. Cosmeticele care includ extract de leuștean pot ajuta la diminuarea acneei și tratarea dermatitei.

Frunzele de leuștean pot fi folosite drept condiment în mâncăruri, dar și pentru a conferi aromă băuturilor alcoolice. Frunzele pot fi, de asemenea, infuzate în apă fiartă pentru un ceai digestiv. Această plantă minune este bogată în cumarină, camfor și eugenoli. Împreună cu nutrienții pe care-i conține, leușteanul este folositor atât în bucătărie, cât și în terapiile alternative.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Hartă astrală a fiecărei zodii în parte reprezentată de culoare albastru
Horoscop
Ce semnificație au semnele zodiacale. Cele 12 simboluri explicate pe înțelesul tuturor
Fiecare nativ aparține unui simbol specific, dar să știi ce semnificație au semnele zodiacale este esențial pentru cineva pasionat. Un exemplu elocvent o poate avea Taurul care arată un cerc cu două coarne deasupra....
2
Două borcane cu dulceață din flori de soc
Rețete
Dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată
Dacă adori parfumul florilor de soc, află că poți profita de el și în diferite preparate culinare. Îți oferim o rețetă de dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată, perfectă pentru răsfățul de...
3
Prăjitură spornică cu căpșuni porționată și decorată cu zahăr pudră și frunze de mentă
Rețete
Prăjitură spornică cu căpșuni. Rețetă simplă și ușoară de desert cu fructe
Dacă te ispitesc căpșunile parfumate care au apărut în piață, nu ezita să le incluzi în cât mai multe rețete de desert. Sunt gustoase, aromate și înnobilează aspectul preparatelor dulci. Îți oferim o rețetă...
4
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
5
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
PARTENERI
×