Reclamă

Mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc

Pentru că este sezonul preparatelor din carne de porc și sunt la mare căutare rețetele tradiționale, avem pentru tine o rețetă de mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc. Această combinație clasică este o adevărată desfătare rustică, aducând în farfurie gustul autentic al bucătăriei românești. Mămăliga moale și aurie, alături de jumările crocante și suculente de porc, reprezintă un fel de mâncare simplu, dar extrem de reconfortant, perfect pentru mesele de iarnă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 decembrie 2024, 5:00

Acest fel de mâncare era odinioară nelipsit din gospodăriile românești, în special în sezonul rece, fiind o sursă consistentă de energie și un simbol al meselor în familie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mămăliga cu jumări reprezintă esența bucătăriei simple, unde fiecare ingredient este folosit la potențial maxim. Este o mâncare a ospitalității, fiind servită oaspeților alături de un pahar de țuică fiartă sau vin roșu.

Descoperă și o rețetă tradițională de cârnați preparați în casă, iar mai jos îți oferim rețeta pentru mămăligă cu jumări, detaliată pas cu pas.

Mămăligă tradițională cu jumări crocante – Ingrediente

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a prepara asemenea mâncare mult adorată în bucătăria românească. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Reclamă

Pentru mămăligă:

  • 1 litru apă
  • 300 g mălai
  • 1 linguriță sare.

Pentru jumări:

  • 500 g slănină proaspătă (sau piept de porc cu grăsime)
  • 1 linguriță sare grunjoasă
  • piper proaspăt măcinat (opțional).
Reclamă

Mămăligă tradițională cu jumări crocante – Mod de preparare

Începe cu pregătirea jumărilor pentru că acestea necesită timp mai îndelungat decât mămăliga.

Taie slănina proaspătă în cuburi mici, de aproximativ 2-3 cm. Alege slănină mai groasă, cu o proporție mică de carne. Pentru un plus de gust, poți folosi piept de porc cu ceva mai multă carne printre straturile de grăsime.

Pune bucățile într-o tigaie încăpătoare, la foc mic, fără a adăuga ulei. Amestecă din când în când, pentru a se prăji uniform și a elibera grăsimea. În ultimele minute, poți adăuga un cățel de usturoi zdrobit sau o crenguță de cimbru pentru o aromă subtilă.

Când jumările devin aurii și crocante, scoate-le pe o farfurie tapetată cu șervețele pentru a absorbi excesul de grăsime.

Presară sare grunjoasă și puțin piper proaspăt măcinat pentru un plus de gust.

Cum prepari mămăliga

Într-un ceaun sau o oală, adu apa la punctul de fierbere împreună cu sarea.

Când apa clocotește, începe să adaugi mălaiul în ploaie, amestecând energic cu un tel pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Redu focul la minimum și continuă să amesteci constant timp de aproximativ 10-15 minute, până când mămăliga devine groasă și se desprinde ușor de pereții vasului.

Răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn sau o farfurie întinsă și las-o să se odihnească câteva minute.

Dacă îți place o mămăligă mai moale, poți crește cantitatea de apă. De exemplu, folosește 4 căni de apă la 1 cană de mălai. Pentru o mămăligă mai tare, scade ușor cantitatea de apă (3 căni apă la 1 cană mălai).

Servește delicioasa mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc, stropită cu puțină untură topită rămasă în tigaie.

Poți adăuga și un castronel de murături asortate sau ceapă roșie tăiată felii pentru un plus de savoare.

Mămăliga moale și catifelată contrastează perfect cu jumările crocante, pline de savoare. Sarea presărată accentuează gustul unturii, iar combinația aduce un farmec rustic, de neuitat.

Combinând o mămăligă aurie, moale și caldă, cu jumările crocante, acest preparat ne întoarce la origini, în vremurile în care mesele se serveau în familie, în jurul sobei, iar bucatele erau simple, dar pline de suflet.

Jumările pot fi păstrate într-un borcan, acoperite cu untură topită, pentru a le păstra prospețimea și textura.

Ulterior, după ce îți satisfaci pe deplin pofta cu jumări proaspete, poți prepara și rețeta tradițională ardelenească de pastă din jumări.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cara Delevingne surprinsă pe un aeroport cu ochelari de soare
Divertisment
Un model celebru e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Cine este vedeta care are „o nouă viață”
Un model celebru de la Hollywood e de nerecunoscut după ce a depășit dependența de substanțe interzise. Vedeta spune că a primit șansa la o nouă viață și că încearcă să-și păstreze obiceiurile sănătoase....
2
Amanda Bynes în adolescență într-un top negru
Divertisment
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online
Amanda Bynes s-a alăturat unei platforme pentru adulți. Actrița adorată în trecut de toți adolescenții a dezvăluit ce conținut va posta în online. Vedeta și-a luat fanii prin surprindere atunci când a făcut vestea...
3
Un cozonac scos din cuptor de o mână protejată de o mănușă
Lifestyle
Cozonacul se coace cu ventilație sau fără? Recomandări pentru un desert de vis
Cozonacul este desertul-simbol al sărbătorilor în multe familii din România. Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor trezește amintiri, adună familia la masă și oferă acel sentiment de „acasă” pe care doar tradițiile bine...
4
Johnny Depp într-o scenă din Pirații din Craibe
Divertisment
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare
Johnny Depp a trecut printr-o schimbare majoră pentru rolul său din Day Drinker. Actorul din Pirații din Caraibe are o nouă înfățișare, iar fanii par încântați de transformarea pe care a suferit-o. Depp este...
5
Prințul George și Prințul William în timp ce participă la un meci de fotbal din Paris
Familia Regală
Prințul George și Prințul William trăiesc la intensitate maximă meciurile de fotbal. Reacțiile lor sunt virale
Prințul George și Prințul William trăiesc la intensitate maximă meciurile de fotbal. Reacțiile lor sunt virale în online. Momentul tată – fiu a făcut senzație, iar admiratorii regali s-au bucurat să vadă că petrec...
PARTENERI
×