Reclamă

Mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc

Pentru că este sezonul preparatelor din carne de porc și sunt la mare căutare rețetele tradiționale, avem pentru tine o rețetă de mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc. Această combinație clasică este o adevărată desfătare rustică, aducând în farfurie gustul autentic al bucătăriei românești. Mămăliga moale și aurie, alături de jumările crocante și suculente de porc, reprezintă un fel de mâncare simplu, dar extrem de reconfortant, perfect pentru mesele de iarnă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 decembrie 2024, 5:00

Acest fel de mâncare era odinioară nelipsit din gospodăriile românești, în special în sezonul rece, fiind o sursă consistentă de energie și un simbol al meselor în familie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mămăliga cu jumări reprezintă esența bucătăriei simple, unde fiecare ingredient este folosit la potențial maxim. Este o mâncare a ospitalității, fiind servită oaspeților alături de un pahar de țuică fiartă sau vin roșu.

Descoperă și o rețetă tradițională de cârnați preparați în casă, iar mai jos îți oferim rețeta pentru mămăligă cu jumări, detaliată pas cu pas.

Mămăligă tradițională cu jumări crocante – Ingrediente

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a prepara asemenea mâncare mult adorată în bucătăria românească. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Reclamă

Pentru mămăligă:

  • 1 litru apă
  • 300 g mălai
  • 1 linguriță sare.

Pentru jumări:

  • 500 g slănină proaspătă (sau piept de porc cu grăsime)
  • 1 linguriță sare grunjoasă
  • piper proaspăt măcinat (opțional).
Reclamă

Mămăligă tradițională cu jumări crocante – Mod de preparare

Începe cu pregătirea jumărilor pentru că acestea necesită timp mai îndelungat decât mămăliga.

Taie slănina proaspătă în cuburi mici, de aproximativ 2-3 cm. Alege slănină mai groasă, cu o proporție mică de carne. Pentru un plus de gust, poți folosi piept de porc cu ceva mai multă carne printre straturile de grăsime.

Pune bucățile într-o tigaie încăpătoare, la foc mic, fără a adăuga ulei. Amestecă din când în când, pentru a se prăji uniform și a elibera grăsimea. În ultimele minute, poți adăuga un cățel de usturoi zdrobit sau o crenguță de cimbru pentru o aromă subtilă.

Când jumările devin aurii și crocante, scoate-le pe o farfurie tapetată cu șervețele pentru a absorbi excesul de grăsime.

Presară sare grunjoasă și puțin piper proaspăt măcinat pentru un plus de gust.

Cum prepari mămăliga

Într-un ceaun sau o oală, adu apa la punctul de fierbere împreună cu sarea.

Când apa clocotește, începe să adaugi mălaiul în ploaie, amestecând energic cu un tel pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Redu focul la minimum și continuă să amesteci constant timp de aproximativ 10-15 minute, până când mămăliga devine groasă și se desprinde ușor de pereții vasului.

Răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn sau o farfurie întinsă și las-o să se odihnească câteva minute.

Dacă îți place o mămăligă mai moale, poți crește cantitatea de apă. De exemplu, folosește 4 căni de apă la 1 cană de mălai. Pentru o mămăligă mai tare, scade ușor cantitatea de apă (3 căni apă la 1 cană mălai).

Servește delicioasa mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc, stropită cu puțină untură topită rămasă în tigaie.

Poți adăuga și un castronel de murături asortate sau ceapă roșie tăiată felii pentru un plus de savoare.

Mămăliga moale și catifelată contrastează perfect cu jumările crocante, pline de savoare. Sarea presărată accentuează gustul unturii, iar combinația aduce un farmec rustic, de neuitat.

Combinând o mămăligă aurie, moale și caldă, cu jumările crocante, acest preparat ne întoarce la origini, în vremurile în care mesele se serveau în familie, în jurul sobei, iar bucatele erau simple, dar pline de suflet.

Jumările pot fi păstrate într-un borcan, acoperite cu untură topită, pentru a le păstra prospețimea și textura.

Ulterior, după ce îți satisfaci pe deplin pofta cu jumări proaspete, poți prepara și rețeta tradițională ardelenească de pastă din jumări.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Patrick Schwarzenegger o sărută tandru pe logodnica sa
Divertisment
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Cum au fost cei doi pozați în public
Patrick Schwarzenegger face un gest îndrăzneț față de logodnica sa. Fiul lui Arnold a fost surprins în timp ce își săruta romantic logodnica, înainte de a o apuca jucăuș de posterior în public. Fiul...
2
O femeie care ține în mână o ladă cu legume proaspet, care conțin mai mult potasiu decât peștele
Sănătate
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele. De ce recomandă nutriționiștii să o incluzi în dieta ta
Nutriționiștii au dezvăluit care este leguma care are mai mult potasiu decât peștele. Ei recomandă să o incluzi cât mai des în dieta zilnică. Potasiul este necesar pentru funcționarea normală a tuturor celulelor. El...
3
O femeie frumoasă care reprezintă una dinte cele zodii pentru care viața este mai bună în ziua de 23 martie 2025
Horoscop
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Viața este mai bună pentru aceste trei semne zodiacale în ziua de 23 martie 2025. Acești nativi din zodiac au parte de multe surprize plăcute în această perioadă. Pe 23 martie 2025, viața devine...
4
David Hasselhoff, alături de Pamela Bach, pe vremea când formau un cuplu
Divertisment
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Cum a fost fotografiat recent actorul
David Hasselhoff a slăbit mult și pare devastat, după sinuciderea fostei soții, Pamela Bach. Actorul pare vizibil afectat după vestea sinuciderii fostei sale partenere. Pamela Bach a renunțat la viață la vârsta de 61...
5
Hilaria Baldwin, alături de soțul ei, la un eveniment
Divertisment
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Chiar și fanii au spus că e un moment greu de privit
Hilaria Baldwin se răstește la soțul ei pe covorul roșu. Totul s-a întâmplat în timpul unui interviu, un moment care a devenit rapid viral pe rețelele sociale. Personalitatea TV, în vârstă de 41 de...
PARTENERI
×