Reclamă

Mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc

Pentru că este sezonul preparatelor din carne de porc și sunt la mare căutare rețetele tradiționale, avem pentru tine o rețetă de mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc. Această combinație clasică este o adevărată desfătare rustică, aducând în farfurie gustul autentic al bucătăriei românești. Mămăliga moale și aurie, alături de jumările crocante și suculente de porc, reprezintă un fel de mâncare simplu, dar extrem de reconfortant, perfect pentru mesele de iarnă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 decembrie 2024, 5:00

Acest fel de mâncare era odinioară nelipsit din gospodăriile românești, în special în sezonul rece, fiind o sursă consistentă de energie și un simbol al meselor în familie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mămăliga cu jumări reprezintă esența bucătăriei simple, unde fiecare ingredient este folosit la potențial maxim. Este o mâncare a ospitalității, fiind servită oaspeților alături de un pahar de țuică fiartă sau vin roșu.

Descoperă și o rețetă tradițională de cârnați preparați în casă, iar mai jos îți oferim rețeta pentru mămăligă cu jumări, detaliată pas cu pas.

Mămăligă tradițională cu jumări crocante – Ingrediente

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a prepara asemenea mâncare mult adorată în bucătăria românească. Descoperă mai jos care sunt acestea.

Reclamă

Pentru mămăligă:

  • 1 litru apă
  • 300 g mălai
  • 1 linguriță sare.

Pentru jumări:

  • 500 g slănină proaspătă (sau piept de porc cu grăsime)
  • 1 linguriță sare grunjoasă
  • piper proaspăt măcinat (opțional).
Reclamă

Mămăligă tradițională cu jumări crocante – Mod de preparare

Începe cu pregătirea jumărilor pentru că acestea necesită timp mai îndelungat decât mămăliga.

Taie slănina proaspătă în cuburi mici, de aproximativ 2-3 cm. Alege slănină mai groasă, cu o proporție mică de carne. Pentru un plus de gust, poți folosi piept de porc cu ceva mai multă carne printre straturile de grăsime.

Pune bucățile într-o tigaie încăpătoare, la foc mic, fără a adăuga ulei. Amestecă din când în când, pentru a se prăji uniform și a elibera grăsimea. În ultimele minute, poți adăuga un cățel de usturoi zdrobit sau o crenguță de cimbru pentru o aromă subtilă.

Când jumările devin aurii și crocante, scoate-le pe o farfurie tapetată cu șervețele pentru a absorbi excesul de grăsime.

Presară sare grunjoasă și puțin piper proaspăt măcinat pentru un plus de gust.

Cum prepari mămăliga

Într-un ceaun sau o oală, adu apa la punctul de fierbere împreună cu sarea.

Când apa clocotește, începe să adaugi mălaiul în ploaie, amestecând energic cu un tel pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Redu focul la minimum și continuă să amesteci constant timp de aproximativ 10-15 minute, până când mămăliga devine groasă și se desprinde ușor de pereții vasului.

Răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn sau o farfurie întinsă și las-o să se odihnească câteva minute.

Dacă îți place o mămăligă mai moale, poți crește cantitatea de apă. De exemplu, folosește 4 căni de apă la 1 cană de mălai. Pentru o mămăligă mai tare, scade ușor cantitatea de apă (3 căni apă la 1 cană mălai).

Servește delicioasa mămăligă tradițională cu jumări crocante de porc, stropită cu puțină untură topită rămasă în tigaie.

Poți adăuga și un castronel de murături asortate sau ceapă roșie tăiată felii pentru un plus de savoare.

Mămăliga moale și catifelată contrastează perfect cu jumările crocante, pline de savoare. Sarea presărată accentuează gustul unturii, iar combinația aduce un farmec rustic, de neuitat.

Combinând o mămăligă aurie, moale și caldă, cu jumările crocante, acest preparat ne întoarce la origini, în vremurile în care mesele se serveau în familie, în jurul sobei, iar bucatele erau simple, dar pline de suflet.

Jumările pot fi păstrate într-un borcan, acoperite cu untură topită, pentru a le păstra prospețimea și textura.

Ulterior, după ce îți satisfaci pe deplin pofta cu jumări proaspete, poți prepara și rețeta tradițională ardelenească de pastă din jumări.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×