Fleica de porc sau pieptul de porc este tipul de carne cel mai potrivit pentru a prepara diferite rulade din ea. Fiind formată din straturi alternative de carne cu grăsime, prin rulare și coacere la cuptor, grăsimea se topește și frăgezește perfect carnea rămasă. În plus, friptura iese și foarte gustoasă și suculentă. Fleica se mai folosește și la tocat, pentru chiftele sau cârnați, dar și la prepararea jumărilor.
Ruladă din fleică de porc la cuptor – Ingrediente
- 1 bucată mare de fleică de porc fără piele
- sare și piper după gust
- sucul de la o lămâie
- 1 linguriță cu boia de ardei dulce
- 5-6 căței de usturoi
- 3-4 crenguțe de cimbru
- 3-4 crenguțe de rozmarin
- 2 foi de dafin
- 150 ml ulei
- 150 ml apă
- 250 ml de vin roșu.
Ruladă din fleică de porc la cuptor – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cărnii, dar și a condimentelor cu care o asezonezi. Pune bucata de fleică pe blatul de lucru și fasoneaz-o cu un cuțit de filetat. Dă-i formă mai dreaptă, îndepărtând mai mult din surplusul de grăsime, decât din cel de carne. Fleica de obicei conține un procent de grăsime aproximativ egal cu procentul de carne macră. Dar dacă nu te descurci cu fasonarea acesteia, ideal ar fi să alegi din start o bucată de carne mai subțire, pentru a o rula cu ușurință.
După ce ai obținut o fâșie de carne uniformă, cresteaz-o cu cuțitul din loc în loc. Astfel te asiguri că pot pătrunde mai bine condimentele în interior. Stropește bucata de carne pe ambele părți cu sucul de la o lămâie. Acesta va ajuta la pătrunderea aromelor în interiorul cărnii. Macină sare și piper pe ambele părți ale cărnii, precum și boiaua de ardei.
Descoperă și un articol cu sfaturi despre cum să marinezi carnea de porc pentru a obține o friptură cu gust irezistibil.
Rulează bucata de carne cât mai strâns și înfășoar-o cu sfoară de bucătărie, de la un capăt la celălalt. Legată bine cu sfoară, carnea nu se va desface în timpul procesului termic.