Reclamă

Porchetta. Rețetă italiană de friptură din carne de porc

Porchetta este denumirea unei fripturi din bucătăria italiană, preparată din carne de porc, foarte aromată și foarte îndrăgită în peninsulă. Se spune că era una dintre fripturile preferate ale împăratului Nero.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 octombrie 2022, 6:07

Friptura se prepară din piept de porc cu șorici, gătită lent, la foc mic, timp de câteva ore. Gătită corect și asezonată cu condimentele preferate, este considerată vedetă printre rețetele de fripturi de la sărbătorile de iarnă și nu numai. Friptura preparată în acest mod se servește feliată subțire și poate fi folosită în sandvișurile pentru gustările din pauza de masă de la birou.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta de porchetta nu presupune tehnici complexe de preparare și nu deține nici secrete pe care să ți le divulge bucătarii pricepuți. Necesită însă mai mult timp de pregătire și de preparare pentru ca rezultatul să fie desăvârșit.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu o astfel de friptură delicioasă.

Porchetta – Ingrediente

  • 2 kg de piept de porc cu piele (fleică de porc)
  • sare și piper proaspăt măcinate
  • 6-7 căței de usturoi
  • 2-3 crenguțe de rozmarin
  • 1 linguriță cu semințe de fenicul
  • puțină salvie mărunțită sau proaspătă
  • ardei iute sau fulgi de chili
  • 200 ml de vin alb sau roze sec
  • apă.
Reclamă

Rețeta italiană de porchetta – Mod de preparare

Această minunată friptură din bucătăria italiană se prepară sub formă de ruladă și iese foarte fragedă și suculentă la interior și crocantă la exterior. Pentru a obține un preparat reușit este necesar să alegi o foaie mai mare de carne cu piele astfel încât să o poți rula frumos.

Cum prepari friptura sub formă de ruladă

Întinde foaia de carne și mai înlătură din grăsime, dacă are prea multă. Înlătură și o parte din piele. Lasă piele doar atât cât să fie acoperită partea exterioară a ruladei. Rulează de la început carnea și crestează pielea astfel încât să nu o incluzi și în interiorul ruladei. Apoi pune carnea într-un vas cu capac.

Reclamă

Curăță usturoiul și strivește-l. Adaugă sare, piper, semințe de fenicul, salvie mărunțită și rozmarin. Presară toate aceste ingrediente peste carne și masează carnea. Apoi toarnă vinul și pune vasul la rece, acoperit, pentru minim 30 de minute.

După acest interval de timp, scoate carnea din vas pe planșeta de lucru și ruleaz-o cu toate condimentele în interior. Coase capetele ruladei cu ață de bucătărie, apoi înfășoar-o bine cu ață, să stea bine rulată.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai rețetei de porchetta
Șoriciul de deasupra ruladei îi asigură acesteia o preparare perfectă, rămânând suculentă la interior și crocantă la exterior / Profimedia Images

Pune-o într-o formă de copt, toarnă vinul și mai completează cu puțină apă. Mai presară câteva crenguțe de rozmarin și acoperă vasul cu hârtie de copt.

Pune vasul cu porchetta în cuptorul încins la 200 de grade Celsius pentru 30-40 de minute. Apoi, micșorează temperatura la 175 de grade Celsius și lasă friptura pentru 3-4 ore să se prepare lent. Din când în când mai unge rulada cu sosul din tavă. Îndepărtează în ultima oră de preparare și hârtia de copt pentru a se rumeni. Este una dintre cele mai gustoase fripturi. Ca și garnitură poți prepara rețeta de cartofi la cuptor cu usturoi și rozmarin.

Iar pentru data viitoare, îți recomandăm o rețetă de friptură de porc cu vin la cuptor. Este gustoasă și merită preparată și pentru mesele sărbătorilor de iarnă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×