Reclamă

Porchetta. Rețetă italiană de friptură din carne de porc

Porchetta este denumirea unei fripturi din bucătăria italiană, preparată din carne de porc, foarte aromată și foarte îndrăgită în peninsulă. Se spune că era una dintre fripturile preferate ale împăratului Nero.

Maria Udrea
Publicat: 12 octombrie 2022, 6:07

Friptura se prepară din piept de porc cu șorici, gătită lent, la foc mic, timp de câteva ore. Gătită corect și asezonată cu condimentele preferate, este considerată vedetă printre rețetele de fripturi de la sărbătorile de iarnă și nu numai. Friptura preparată în acest mod se servește feliată subțire și poate fi folosită în sandvișurile pentru gustările din pauza de masă de la birou.

Rețeta de porchetta nu presupune tehnici complexe de preparare și nu deține nici secrete pe care să ți le divulge bucătarii pricepuți. Necesită însă mai mult timp de pregătire și de preparare pentru ca rezultatul să fie desăvârșit.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu o astfel de friptură delicioasă.

Porchetta – Ingrediente

  • 2 kg de piept de porc cu piele (fleică de porc)
  • sare și piper proaspăt măcinate
  • 6-7 căței de usturoi
  • 2-3 crenguțe de rozmarin
  • 1 linguriță cu semințe de fenicul
  • puțină salvie mărunțită sau proaspătă
  • ardei iute sau fulgi de chili
  • 200 ml de vin alb sau roze sec
  • apă.
Reclamă

Rețeta italiană de porchetta – Mod de preparare

Această minunată friptură din bucătăria italiană se prepară sub formă de ruladă și iese foarte fragedă și suculentă la interior și crocantă la exterior. Pentru a obține un preparat reușit este necesar să alegi o foaie mai mare de carne cu piele astfel încât să o poți rula frumos.

Cum prepari friptura sub formă de ruladă

Întinde foaia de carne și mai înlătură din grăsime, dacă are prea multă. Înlătură și o parte din piele. Lasă piele doar atât cât să fie acoperită partea exterioară a ruladei. Rulează de la început carnea și crestează pielea astfel încât să nu o incluzi și în interiorul ruladei. Apoi pune carnea într-un vas cu capac.

Reclamă

Curăță usturoiul și strivește-l. Adaugă sare, piper, semințe de fenicul, salvie mărunțită și rozmarin. Presară toate aceste ingrediente peste carne și masează carnea. Apoi toarnă vinul și pune vasul la rece, acoperit, pentru minim 30 de minute.

După acest interval de timp, scoate carnea din vas pe planșeta de lucru și ruleaz-o cu toate condimentele în interior. Coase capetele ruladei cu ață de bucătărie, apoi înfășoar-o bine cu ață, să stea bine rulată.

Colaj de poze cu pașii de preparare ai rețetei de porchetta
Șoriciul de deasupra ruladei îi asigură acesteia o preparare perfectă, rămânând suculentă la interior și crocantă la exterior / Profimedia Images

Pune-o într-o formă de copt, toarnă vinul și mai completează cu puțină apă. Mai presară câteva crenguțe de rozmarin și acoperă vasul cu hârtie de copt.

Pune vasul cu porchetta în cuptorul încins la 200 de grade Celsius pentru 30-40 de minute. Apoi, micșorează temperatura la 175 de grade Celsius și lasă friptura pentru 3-4 ore să se prepare lent. Din când în când mai unge rulada cu sosul din tavă. Îndepărtează în ultima oră de preparare și hârtia de copt pentru a se rumeni. Este una dintre cele mai gustoase fripturi. Ca și garnitură poți prepara rețeta de cartofi la cuptor cu usturoi și rozmarin.

Iar pentru data viitoare, îți recomandăm o rețetă de friptură de porc cu vin la cuptor. Este gustoasă și merită preparată și pentru mesele sărbătorilor de iarnă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
2
O femeie pe tocuri, care merge pe stradă, elegantă și sexy
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mergi. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mai ai impresia că doar felul în care te îmbraci sau felul în care vorbești sunt lucrurile după care te judecă oamenii? Specialiștii spun că a venit timpul să-ți schimbi credința. Conform studiilor bazate...
3
O femeie care încearcă să mănânce un sandviș imens
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mănânci. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mâncarea este de obicei asociată cu sentimente precum fericire, confort, obiceiul care te ajută să-ți restabilești emoțiile. Cu toate acestea, sunt puțini cei care știu că la masă se pot dezvălui multe din personalitatea...
4
Imagini cu populația Navi din Avatar 2
Divertisment
Cine sunt actorii din Avatar 2, cel mai așteptat film al anului 2022
La mai bine de un deceniu după ce Avatarul lui James Cameron a devenit filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în 2009, publicul se pregătește să revină în Pandora. Cine sunt...
5
Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță în tigaie, pe un ștergar rustic
Rețete
Ciuperci pleurotus cu usturoi și mămăliguță. Rețetă simplă de post
Dacă nu ai idee ce să mai gătești pentru o masă de post simplă și delicioasă, încearcă rețeta de ciuperci pleurotus cu usturoi. Este un preparat, pe cât de simplu și rapid, pe atât...
PARTENERI
×