Reclamă

Friptură de porc cu vin la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun

Sunt câteva preparate culinare tradiționale nelipsite de pe masa de Crăciun, printre care se numără și friptura de porc. Există o varietate de rețete pentru friptură, în funcție de tipul cărnii și al modului de preparare. Una dintre acestea este rețeta de friptură de porc cu vin la cuptor.

Publicat: 22 decembrie 2021, 6:25 / Actualizat: 31 mai 2022, 16:10

Este o rețetă mai specială, datorită vinului adăugat și apoi transformat într-un sos delicios. Cu acest sos se glazurează friptura în timpul servirii oferindu-i și un gust delicios, dar și un aspect frumos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Carnea de porc este preferata tuturor la sărbătorile de iarnă. Însă, pentru reușita unei fripturi delicioase, este necesar să cunoști câteva trucuri importante. În primul rând, o friptură este gustoasă și fragedă atunci când marinezi carnea măcar pentru câteva ore.

Nu ai nevoie de condimente speciale sau baițuri complexe pentru a da gust delicios cărnii. Folosește condimentele uzuale cum ar fi: sarea, piperul, boiaua de ardei, cimbrul sau rozmarinul. Iar dacă mai adaugi și câteva rondele de ceapă și alte câteva de usturoi, carnea va dobândi un gust absolut delicios.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu cea mai gustoasă și fragedă friptură pentru masa de Crăciun.

Friptură de porc cu vin la cuptor – Ingrediente

  • 1 kg cotlet de porc
  • sare și piper
  • 1 linguriță cu boia de ardei dulce sau iute
  • 2 crenguțe de rozmarin
  • 1 ceapă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 300 ml vin roșu, demi-dulce
  • 1 lingură de zahăr brun.
Reclamă

Friptură de porc cu vin la cuptor – Mod de preparare

Primul lucru pe care îl faci înainte de procesul de preparare este să aduci toate ingredientele pe masa de lucru. Este util să le ai la îndemână și nu să le cauți prin cămară atunci când te apuci de lucru.

Înainte de a pune carnea la cuptor, este ideal ca aceasta să treacă printr-un proces de marinare pentru 1-2 ore. Astfel, friptura va ieși mai gustoasă și mai fragedă.

Reclamă

Cum marinezi carnea de porc pentru friptură

Curăță carnea de tendoane și porționeaz-o în medalioane de 2-3 cm grosime. Cu un ciocan de șnițele, bate carnea ușor și pe o parte și pe cealaltă. Apoi, unge bucățile de carne cu ulei amestecat cu suc de lămâie și presară peste ele din belșug sare, piper proaspăt măcinat și boia de ardei.

Porții de carne marinată, pregătite pentru friptură
Carnea de porc iese mai fragedă și mai gustoasă dacă este supusă unui proces de marinare / Shutterstock

Curăță ceapa, tai-o în rondele, curăță usturoiul și taie-l tot în rondele. Pune bucățile de carne într-o pungă de vidare, sau într-un vas de sticlă. Adaugă rondelele de ceapă și cele de usturoi, dar și crenguțele de cimbru. Toarnă și puțin vin și pune punga sau vasul de sticlă acoperit cu folie de prospețime la frigider pentru 1-2 ore. După acest interval, carnea este gata de transformat în cea mai delicioasă friptură.

Cum prepari friptura de porc cu vin la cuptor

Scoate carnea din pungă sau din vas, scurge-o bine de lichid și așaz-o într-o tavă de cuptor. Scurge lichidul printr-o sită și toarnă-l în tava cu carne. Mai adaugă puțin ulei și puțin vin și pune tava la cuptor, la 220 de grade, pentru 15 minute.

După acest interval, redu intensitatea focului la 165 de grade și lasă friptura să se prepare timp de o oră. Verific-o din când în când și întoarce-o de pe o parte pe alta pentru o rumenire uniformă. Unge-o de fiecare dată cu lichidul din tavă pentru a ieși suculentă. Dacă mai necesită, mai adaugă puțină sare și puțin piper peste carne. Poți adăuga alături de carne și usturoiul din marinadă și crenguța de rozmarin. Nu adăuga însă ceapa deoarece sunt șanse mari să se ardă și să influențeze gustul cărnii.

După ce friptura este gata, transfer-o într-un vas cu capac și păstreaz-o la cald. Scurge lichidul din tavă, trece-l prin sită și pune-l într-un vas, pe foc. Adaugă restul de vin și o lingură de zahăr brun și fierbe sosul pentru câteva minute. Vei obține un sos delicios cu care glazurezi porțiile de friptură în timpul servirii.

Vezi mai multe imagini în galeria foto!

Friptură de porc cu vin la cuptor porționată pe un platou negru, alături de un bol cu sos de vin
Crenguțele de rozmarin oferă o aromă deosebită fripturii de porc / Shutterstock

Dacă nu știi ce garnitură să prepari pentru această friptură de porc cu vin la cuptor, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×