Rețeta de piftie se poate prepara și în timpul anului din carne de pui, de curcan sau de pește. Specific iernii este doar preparatul din carne de porc.
Este o tradiție ca preparatele pe bază de carne de porc să se consume la sărbătorile de iarnă care preced după sărbătoarea de Ignat, a sacrificării porcilor.
Piftia este un preparat culinar din categoria gustărilor reci. Se obține prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu oase și cartilaje. Pentru un plus de gust se adaugă în supă și diferite legume și condimente.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă tradițională pentru masa de Crăciun.
Piftie de porc sau răcituri – Ingrediente
- 1 picior întreg de porc (adidas + rasol)
- 1/2 căpățână de porc
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 lingură de sare
- 2 căpățâni de usturoi
- 5 l apă
- 1 linguriță cu boabe de piper
- 2 foi de dafin.
Piftie de porc sau răcituri – Mod de preparare
Rețeta de piftie nu se prepară greu, însă necesită timp îndelungat și respectarea câtorva reguli de bază.
Prima regulă constă în alegerea tipului de carne. Se optează pentru carne cu oase și cartilagii, pentru a fi bogate în gelatină, elementul de bază pentru reușita preparatului. Carnea cu șorici este cea mai recomandată. Picioarele de porc și căpățâna de porc au cele mai multe cartilagii.