Reclamă

Piftie de porc sau răcituri. Rețetă tradițională de Crăciun

Piftie de porc sau răcituri este preparatul care, în anumite zone ale țării, nu lipsește de pe masa de Crăciun. Este o rețetă din carne de porc, specifică sărbătorilor de iarnă.

Publicat: 17 decembrie 2021, 6:57

Rețeta de piftie se poate prepara și în timpul anului din carne de pui, de curcan sau de pește. Specific iernii este doar preparatul din carne de porc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o tradiție ca preparatele pe bază de carne de porc să se consume la sărbătorile de iarnă care preced după sărbătoarea de Ignat, a sacrificării porcilor.

Piftia este un preparat culinar din categoria gustărilor reci. Se obține prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu oase și cartilaje. Pentru un plus de gust se adaugă în supă și diferite legume și condimente.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă tradițională pentru masa de Crăciun.

Piftie de porc sau răcituri – Ingrediente

  • 1 picior întreg de porc (adidas + rasol)
  • 1/2 căpățână de porc
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 lingură de sare
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 5 l apă
  • 1 linguriță cu boabe de piper
  • 2 foi de dafin.
Reclamă

Piftie de porc sau răcituri – Mod de preparare

Rețeta de piftie nu se prepară greu, însă necesită timp îndelungat și respectarea câtorva reguli de bază.

Prima regulă constă în alegerea tipului de carne. Se optează pentru carne cu oase și cartilagii, pentru a fi bogate în gelatină, elementul de bază pentru reușita preparatului. Carnea cu șorici este cea mai recomandată. Picioarele de porc și căpățâna de porc au cele mai multe cartilagii.

Reclamă

A doua regulă este ca fierberea cărnii în apă cu sare să se facă lent, la flacăra aragazului de intensitate mică, fără să clocotească foarte tare. Prin clocotire intensă se evaporă mult din lichid și din savoarea acestuia.

A treia regulă este ca pe parcursul fierberii să nu se completeze cu apă. Pune apă în proporție de 2 : 1 sau chiar 3 : 1 față de carne.

Usturoiul adăugat la final de fierbere are și rolul de a închega zeama, nu doar de a oferi gust picant. 

Cum prepari rețeta tradițională de piftie

Începe prin a porționa carnea în bucăți mai mici pe care le clătești bine cu apă rece. Pune carnea într-o oală și acoper-o cu apă rece. Las-o la înmuiat în apa rece timp de 1-2 ore pentru a elimina sângele din ea.

Apoi scurge carnea, clătește-o bine tot cu apă rece și o pune-o din nou în oală. Adaugă apa și pune-o la fiert, la început la foc de intensitate mare, până când se formează spumă deasupra.

Înlătură bine spuma și scade intensitatea focului la minim. Din acest moment, lasă carnea să fiarbă aproximativ 5-6 ore, la foc mic, până când se desface de pe os. Când carnea este bine pătrunsă, adaugă sarea și amestecă până când aceasta este diluată.

Adaugă ceapa curățată și tăiată în sferturi și morcovul întreg. Pune într-un tifon foile de dafin și piperul, leagă tifonul și adaugă-le în vas. Va fi mai ușor să le înlături la finalul procesului de fierbere.

Pe parcursul fierberii, mai înlătură din impuritățile care se ridică la suprafață cu o sită deasă. Curăță și pereții oalei cu un prosop de hârtie, acolo unde se adună depuneri.

Porții de piftie de porc sau răcituri în boluri de sticlă
Bolurile cu piftie se țin la rece până a doua zi / Shutterstock

Cum montezi piftia pentru servire

Când carnea se desface bine de pe oase, poți stinge focul. Transferă carnea în alt vas și las-o să se răcească pentru a o putea desface bine de pe oase.

Strecoară supa prin sită și las-o să se tempereze 20-30 de minute. Adaugă apoi în supă usturoiul curățat și pisat cu puțină sare. Pune usturoiul într-un tifon curat și adaugă-l în supă, pentru a-l putea îndepărta ușor la final.

Lasă usturoiul în supă pentru aproximativ 15-20 de minute. În acest timp porționează carnea în vase. Așază la baza vaselor și rondele din morcov și frunze de pătrunjel verde, pentru un decor frumos.

Trece din nou lichidul printr-o sită deasă și pune-l în vase, peste carnea porționată. Pune vasele la rece timp de aproximativ 24 de ore pentru a se închega bine delicioasa piftie de porc. În timpul servirii, răstoarnă recipientele pe platou pentru a se vedea frumos interiorul.

Tot din categoria rețetelor tradiționale pentru masa de Crăciun îți oferim și rețeta de salată de boeuf.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
Un cuplu de îndrăgostiți care stau unul în brațele celuilalt și se privesc în ochi la apus
Horoscop
4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Nativii care iubesc cu sinceritate
Astrologii spun că există 4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Acești nativi iubesc cu sinceritate și nu își pun niciodată sentimentele pentru partener la îndoială. Ei sunt nativii care te vor face să...
PARTENERI
×