Reclamă

Piftie de porc sau răcituri. Rețetă tradițională de Crăciun

Piftie de porc sau răcituri este preparatul care, în anumite zone ale țării, nu lipsește de pe masa de Crăciun. Este o rețetă din carne de porc, specifică sărbătorilor de iarnă.

Publicat: 17 decembrie 2021, 6:57

Rețeta de piftie se poate prepara și în timpul anului din carne de pui, de curcan sau de pește. Specific iernii este doar preparatul din carne de porc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o tradiție ca preparatele pe bază de carne de porc să se consume la sărbătorile de iarnă care preced după sărbătoarea de Ignat, a sacrificării porcilor.

Piftia este un preparat culinar din categoria gustărilor reci. Se obține prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu oase și cartilaje. Pentru un plus de gust se adaugă în supă și diferite legume și condimente.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă tradițională pentru masa de Crăciun.

Piftie de porc sau răcituri – Ingrediente

  • 1 picior întreg de porc (adidas + rasol)
  • 1/2 căpățână de porc
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 lingură de sare
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 5 l apă
  • 1 linguriță cu boabe de piper
  • 2 foi de dafin.
Reclamă

Piftie de porc sau răcituri – Mod de preparare

Rețeta de piftie nu se prepară greu, însă necesită timp îndelungat și respectarea câtorva reguli de bază.

Prima regulă constă în alegerea tipului de carne. Se optează pentru carne cu oase și cartilagii, pentru a fi bogate în gelatină, elementul de bază pentru reușita preparatului. Carnea cu șorici este cea mai recomandată. Picioarele de porc și căpățâna de porc au cele mai multe cartilagii.

Reclamă

A doua regulă este ca fierberea cărnii în apă cu sare să se facă lent, la flacăra aragazului de intensitate mică, fără să clocotească foarte tare. Prin clocotire intensă se evaporă mult din lichid și din savoarea acestuia.

A treia regulă este ca pe parcursul fierberii să nu se completeze cu apă. Pune apă în proporție de 2 : 1 sau chiar 3 : 1 față de carne.

Usturoiul adăugat la final de fierbere are și rolul de a închega zeama, nu doar de a oferi gust picant. 

Cum prepari rețeta tradițională de piftie

Începe prin a porționa carnea în bucăți mai mici pe care le clătești bine cu apă rece. Pune carnea într-o oală și acoper-o cu apă rece. Las-o la înmuiat în apa rece timp de 1-2 ore pentru a elimina sângele din ea.

Apoi scurge carnea, clătește-o bine tot cu apă rece și o pune-o din nou în oală. Adaugă apa și pune-o la fiert, la început la foc de intensitate mare, până când se formează spumă deasupra.

Înlătură bine spuma și scade intensitatea focului la minim. Din acest moment, lasă carnea să fiarbă aproximativ 5-6 ore, la foc mic, până când se desface de pe os. Când carnea este bine pătrunsă, adaugă sarea și amestecă până când aceasta este diluată.

Adaugă ceapa curățată și tăiată în sferturi și morcovul întreg. Pune într-un tifon foile de dafin și piperul, leagă tifonul și adaugă-le în vas. Va fi mai ușor să le înlături la finalul procesului de fierbere.

Pe parcursul fierberii, mai înlătură din impuritățile care se ridică la suprafață cu o sită deasă. Curăță și pereții oalei cu un prosop de hârtie, acolo unde se adună depuneri.

Porții de piftie de porc sau răcituri în boluri de sticlă
Bolurile cu piftie se țin la rece până a doua zi / Shutterstock

Cum montezi piftia pentru servire

Când carnea se desface bine de pe oase, poți stinge focul. Transferă carnea în alt vas și las-o să se răcească pentru a o putea desface bine de pe oase.

Strecoară supa prin sită și las-o să se tempereze 20-30 de minute. Adaugă apoi în supă usturoiul curățat și pisat cu puțină sare. Pune usturoiul într-un tifon curat și adaugă-l în supă, pentru a-l putea îndepărta ușor la final.

Lasă usturoiul în supă pentru aproximativ 15-20 de minute. În acest timp porționează carnea în vase. Așază la baza vaselor și rondele din morcov și frunze de pătrunjel verde, pentru un decor frumos.

Trece din nou lichidul printr-o sită deasă și pune-l în vase, peste carnea porționată. Pune vasele la rece timp de aproximativ 24 de ore pentru a se închega bine delicioasa piftie de porc. În timpul servirii, răstoarnă recipientele pe platou pentru a se vedea frumos interiorul.

Tot din categoria rețetelor tradiționale pentru masa de Crăciun îți oferim și rețeta de salată de boeuf.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×