Reclamă

Piftie de porc sau răcituri. Rețetă tradițională de Crăciun

Piftie de porc sau răcituri este preparatul care, în anumite zone ale țării, nu lipsește de pe masa de Crăciun. Este o rețetă din carne de porc, specifică sărbătorilor de iarnă.

Publicat: 17 decembrie 2021, 6:57

Rețeta de piftie se poate prepara și în timpul anului din carne de pui, de curcan sau de pește. Specific iernii este doar preparatul din carne de porc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Este o tradiție ca preparatele pe bază de carne de porc să se consume la sărbătorile de iarnă care preced după sărbătoarea de Ignat, a sacrificării porcilor.

Piftia este un preparat culinar din categoria gustărilor reci. Se obține prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu oase și cartilaje. Pentru un plus de gust se adaugă în supă și diferite legume și condimente.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă tradițională pentru masa de Crăciun.

Piftie de porc sau răcituri – Ingrediente

  • 1 picior întreg de porc (adidas + rasol)
  • 1/2 căpățână de porc
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 lingură de sare
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 5 l apă
  • 1 linguriță cu boabe de piper
  • 2 foi de dafin.
Reclamă

Piftie de porc sau răcituri – Mod de preparare

Rețeta de piftie nu se prepară greu, însă necesită timp îndelungat și respectarea câtorva reguli de bază.

Prima regulă constă în alegerea tipului de carne. Se optează pentru carne cu oase și cartilagii, pentru a fi bogate în gelatină, elementul de bază pentru reușita preparatului. Carnea cu șorici este cea mai recomandată. Picioarele de porc și căpățâna de porc au cele mai multe cartilagii.

Reclamă

A doua regulă este ca fierberea cărnii în apă cu sare să se facă lent, la flacăra aragazului de intensitate mică, fără să clocotească foarte tare. Prin clocotire intensă se evaporă mult din lichid și din savoarea acestuia.

A treia regulă este ca pe parcursul fierberii să nu se completeze cu apă. Pune apă în proporție de 2 : 1 sau chiar 3 : 1 față de carne.

Usturoiul adăugat la final de fierbere are și rolul de a închega zeama, nu doar de a oferi gust picant. 

Cum prepari rețeta tradițională de piftie

Începe prin a porționa carnea în bucăți mai mici pe care le clătești bine cu apă rece. Pune carnea într-o oală și acoper-o cu apă rece. Las-o la înmuiat în apa rece timp de 1-2 ore pentru a elimina sângele din ea.

Apoi scurge carnea, clătește-o bine tot cu apă rece și o pune-o din nou în oală. Adaugă apa și pune-o la fiert, la început la foc de intensitate mare, până când se formează spumă deasupra.

Înlătură bine spuma și scade intensitatea focului la minim. Din acest moment, lasă carnea să fiarbă aproximativ 5-6 ore, la foc mic, până când se desface de pe os. Când carnea este bine pătrunsă, adaugă sarea și amestecă până când aceasta este diluată.

Adaugă ceapa curățată și tăiată în sferturi și morcovul întreg. Pune într-un tifon foile de dafin și piperul, leagă tifonul și adaugă-le în vas. Va fi mai ușor să le înlături la finalul procesului de fierbere.

Pe parcursul fierberii, mai înlătură din impuritățile care se ridică la suprafață cu o sită deasă. Curăță și pereții oalei cu un prosop de hârtie, acolo unde se adună depuneri.

Porții de piftie de porc sau răcituri în boluri de sticlă
Bolurile cu piftie se țin la rece până a doua zi / Shutterstock

Cum montezi piftia pentru servire

Când carnea se desface bine de pe oase, poți stinge focul. Transferă carnea în alt vas și las-o să se răcească pentru a o putea desface bine de pe oase.

Strecoară supa prin sită și las-o să se tempereze 20-30 de minute. Adaugă apoi în supă usturoiul curățat și pisat cu puțină sare. Pune usturoiul într-un tifon curat și adaugă-l în supă, pentru a-l putea îndepărta ușor la final.

Lasă usturoiul în supă pentru aproximativ 15-20 de minute. În acest timp porționează carnea în vase. Așază la baza vaselor și rondele din morcov și frunze de pătrunjel verde, pentru un decor frumos.

Trece din nou lichidul printr-o sită deasă și pune-l în vase, peste carnea porționată. Pune vasele la rece timp de aproximativ 24 de ore pentru a se închega bine delicioasa piftie de porc. În timpul servirii, răstoarnă recipientele pe platou pentru a se vedea frumos interiorul.

Tot din categoria rețetelor tradiționale pentru masa de Crăciun îți oferim și rețeta de salată de boeuf.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×