Home // Lifestyle // Rețete // Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii
Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un desert și gustos, dar și spectaculos, îți recomandăm să prepari o rețetă de prăjitură cu foi pe dosul tăvii, cunoscută sub denumirea de prăjitura Albinița.
Chiar dacă ți se pare complicat să coci multe foi pe dosul tăvii, rezultatul final merită orice efort și timp alocat. Foile prăjiturii sunt mai speciale, având miere în compoziție. De aici și-a dobândit prăjitura și denumirea.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Rețeta este veche, din colecția de rețete scrise în caietele bunicilor, îngălbenite de vreme. Prăjitura era vedeta platourilor cu deserturi festive, pregătite cu ocazia diferitelor sărbători sau aniversări, alături de prăjitura Televizor sau de prăjitura Albă ca Zăpada.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu prăjitura, pentru o reuniune de familie, sau o întâlnire cu prietenii.
Prăjitura Albinița – Ingrediente
Prăjitura se compune din straturi succesive de foi cu miere coapte pe dosul tăvii, unite între ele cu cremă de griș și gemul preferat.
Cum prepari aluat pentru foi cu miere coapte pe dosul tăvii
Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea untul, mierea, scorțișoara și zahărul. Amestecă intens cu o spatulă sau un tel până când sunt diluate toate ingredientele. Vei obține o compoziție fluidă, pe care o lași la răcit în timp ce pregătești celelalte ingrediente.
Trece făina prin sită într-un bol. Formează o adâncitură la mijlocul ei și pune acolo compoziția de miere. Adaugă ouăle amestecate cu un praf de sare și bicarbonatul stins în oțet. Amestecă bine toate ingredientele, apoi toarnă în fir subțire și laptele. Frământă aluatul până când devine omogen. Va fi ușor lipicios, de la miere. Lasă aluatul la odihnit, acoperit cu o folie, pentru 10-15 minute.
Apoi, împarte aluatul în cinci părți egale. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi întinde pe rând cele patru părți de aluat pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Decupează surplusul de aluat astfel încât foile să aibă marginile drepte. Cu o furculiță înțeapă aluatul din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.
Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace, pe rând, cele cinci foi cu miere, pentru 4-5 minute fiecare. Coace separat și decupajele de la aluat pe care le vei folosi pentru a decora prăjitura.
Cum prepari cremă de griș pentru prăjitura Albinița
Pune într-o cratiță laptele la fiert împreună cu zahărul și un praf de sare. Când laptele începe să fiarbă, adaugă treptat grișul amestecat cu făina. Amestecă rapid cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.
Fierbe crema de griș până când se îngroașă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Stinge focul și adăugăm esența. Acoperă crema cu o folie așezată direct la contact și lasă crema să se răcească. După răcire, adaugă în cremă untul moale, după ce l-ai amestecat ușor cu puțin zahăr pudră.
Cum montezi prăjitura cu foi cu miere coapte pe dosul tăvii
Împarte crema de griș în patru părți. În tava de copt așază prima foaie cu miere și întinde peste ea prima parte din crema de griș. Așază a doua foaie, preseaz-o ușor peste crema de griș și întinde peste ea a doua parte de cremă. Urmează a treia foaie de aluat cu miere, gemul de fructe, din nou foaie de aluat, cremă de griș și ultima foaie.
Acoperă prăjitura Albinița cu folie și pune o greutate peste ea. Las-o la rece, până când foile se hidratează bine și prăjitura se poate porționa frumos. Înainte de porționare, întinde deasupra prăjiturii ultima parte de cremă de griș și presără peste ea firimituri fine din decupajele de aluat copt.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării prăjiturii în GALERIA FOTO!
Este o prăjitură delicioasă ce va fi apreciată cu notă maximă de cei care o vor savura.