Reclamă

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii

Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un desert și gustos, dar și spectaculos, îți recomandăm să prepari o rețetă de prăjitură cu foi pe dosul tăvii, cunoscută sub denumirea de prăjitura Albinița.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 22 iulie 2022, 6:46

Chiar dacă ți se pare complicat să coci multe foi pe dosul tăvii, rezultatul final merită orice efort și timp alocat. Foile prăjiturii sunt mai speciale, având miere în compoziție. De aici și-a dobândit prăjitura și denumirea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta este veche, din colecția de rețete scrise în caietele bunicilor, îngălbenite de vreme. Prăjitura era vedeta platourilor cu deserturi festive, pregătite cu ocazia diferitelor sărbători sau aniversări, alături de prăjitura Televizor sau de prăjitura Albă ca Zăpada.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu prăjitura, pentru o reuniune de familie, sau o întâlnire cu prietenii.

Prăjitura Albinița – Ingrediente

Prăjitura se compune din straturi succesive de foi cu miere coapte pe dosul tăvii, unite între ele cu cremă de griș și gemul preferat.

Reclamă

Ingrediente pentru 5 foi de 20/30 cm:

  • 850 gr făină albă tip 000
  • 200 gr zahăr tos
  • 200 gr miere
  • 1 linguriță cu scorțișoară
  • 1 lingură cu bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură oțet
  • 100 gr unt cu 82% grăsime
  • 2 ouă medii
  • 60-75 ml lapte rece
  • 1 praf de sare.

Pentru crema de gris și stratul de gem:

  • 1200 ml lapte
  • 200 gr griș
  • 50 gr făină
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahăr
  • 38 ml esență de lămâie
  • un praf sare
  • 750 gr gem de fructe.
Reclamă

Prăjitura Albinița – Mod de preparare

Începe cu prepararea aluatului cu miere în compoziție, care necesită un timp de relaxare la rece. În acest timp, poți pregăti crema de griș cu care vei umple foile.

Cum prepari aluat pentru foi cu miere coapte pe dosul tăvii

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea untul, mierea, scorțișoara și zahărul. Amestecă intens cu o spatulă sau un tel până când sunt diluate toate ingredientele. Vei obține o compoziție fluidă, pe care o lași la răcit în timp ce pregătești celelalte ingrediente.

Trece făina prin sită într-un bol. Formează o adâncitură la mijlocul ei și pune acolo compoziția de miere. Adaugă ouăle amestecate cu un praf de sare și bicarbonatul stins în oțet. Amestecă bine toate ingredientele, apoi toarnă în fir subțire și laptele. Frământă aluatul până când devine omogen. Va fi ușor lipicios, de la miere. Lasă aluatul la odihnit, acoperit cu o folie, pentru 10-15 minute.

Apoi, împarte aluatul în cinci părți egale. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi întinde pe rând cele patru părți de aluat pe dosul tăvii tapetată cu hârtie de copt. Decupează surplusul de aluat astfel încât foile să aibă marginile drepte. Cu o furculiță înțeapă aluatul din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și coace, pe rând, cele cinci foi cu miere, pentru 4-5 minute fiecare. Coace separat și decupajele de la aluat pe care le vei folosi pentru a decora prăjitura.

Cum prepari cremă de griș pentru prăjitura Albinița

Pune într-o cratiță laptele la fiert împreună cu zahărul și un praf de sare. Când laptele începe să fiarbă, adaugă treptat grișul amestecat cu făina. Amestecă rapid cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe.

Fierbe crema de griș până când se îngroașă, amestecând continuu pentru a nu se lipi. Stinge focul și adăugăm esența. Acoperă crema cu o folie așezată direct la contact și lasă crema să se răcească. După răcire, adaugă în cremă untul moale, după ce l-ai amestecat ușor cu puțin zahăr pudră.

Cum montezi prăjitura cu foi cu miere coapte pe dosul tăvii

Împarte crema de griș în patru părți. În tava de copt așază prima foaie cu miere și întinde peste ea prima parte din crema de griș. Așază a doua foaie, preseaz-o ușor peste crema de griș și întinde peste ea a doua parte de cremă. Urmează a treia foaie de aluat cu miere, gemul de fructe, din nou foaie de aluat, cremă de griș și ultima foaie.

Acoperă prăjitura Albinița cu folie și pune o greutate peste ea. Las-o la rece, până când foile se hidratează bine și prăjitura se poate porționa frumos. Înainte de porționare, întinde deasupra prăjiturii ultima parte de cremă de griș și presără peste ea firimituri fine din decupajele de aluat copt.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării prăjiturii în GALERIA FOTO!

Este o prăjitură delicioasă ce va fi apreciată cu notă maximă de cei care o vor savura.

Porții de prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii pe o farfurie albă
Prăjitura Albinița se decorează cu firimituri de la foi / Shutterstock

Și dacă vei dori să mai prepari ulterior o prăjitură asemănătoare, îți oferim și rețeta pentru prăjitura cu bulion și cremă de griș.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×