Reclamă

Haioșe cu gem sau Cărticele cu osânză

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar în galantarele magazinelor alimentare au apărut deja grăsimile animale, perfecte pentru prepararea aluaturilor. Dacă și tu folosești astfel de grăsimi, îți recomandăm să încerci rețeta de haioșe cu gem, întâlnite și sub denumirea de ”Cărticele cu osânză”.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 decembrie 2023, 6:37

Haioșele sunt niște prăjiturele care se prepară dintr-un aluat cu osânză, umplut cu gem, marmeladă sau cu rahat. Rețeta aparține bucătăriei ungurești și se prepară în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru că doar atunci se poate găsi osânză.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Osânza este grăsimea crudă de porc, din regiunea abdominală, care învelește intestinele și organele interne. Este diferită de untura clasică prin consistență și culoarea albă. Se folosește crudă, dată prin mașina de tocat. Este foarte important să folosești această osânză la rețeta de haioșe. Cu untură sau unt, nu vor reuși la fel de bune.

Urmărește mai jos rețeta completă pentru a prepara și tu un astfel de desert foarte apreciat atât în bucătăria ungurească, cât și în bucătăria românească.

Haioșe cu gem – Ingrediente

  • 500-550 gr de osânză
  • 900 gr făină tip 000
  • 2 ouă + 1 gălbenuș
  • 2 linguri de ulei
  • sucul de la o lămâie
  • 1 linguriță de sare
  • 250 ml de apă
  • 450 gr de gem de prune sau alt gem mai colorat
  • zahăr pudră pentru decor.
Reclamă

Rețetă de cărticele cu osânză – Mod de preparare

Aluatul pentru haioșe se prepară ușor asemănător cu aluatul pentru foietajul franțuzesc. Se prepară un aluat clasic din ouă cu ulei, apă și făină, care se unge cu o compoziție din osânză amestecată cu făină.

Se unge și se împăturește de mai multe ori până când se ajunge la forma finală.

Chiar dacă metoda de preparare este ușor complexă, desertul rezultat cucerește atât ca gust, cât și ca aspect și merită tot efortul și timpul alocat.

Reclamă

Cum prepari aluatul pentru haioșe cu gem

Mai întâi te vei ocupa de osânza pe care o cureți bine de pielițe, dacă nu este deja curățată când o achiziționezi. Apoi, trece osânza prin mașina de tocat, pune-o într-un bol și amestec-o rapid cu 350 gr din cantitatea de făină menționată în lista de ingrediente. Amestec-o foarte bine pentru a obține o pastă omogenă. Lasă compoziția de osânză deoparte și pregătește aluatul.

Pune într-un bol cele 2 ouă, plus gălbenușul, apoi adaugă sarea, uleiul, sucul de lămâie, apa și jumătate din cantitatea de făină rămasă. Folosește mixerul sau un tel pentru a amesteca bine ingredientele. După omogenizare, încorporează și restul de făină, pe care o adaugi treptat. Te oprești din a adăuga făină atunci când aluatul devine compact și nu se mai lipește de mâini.

Descoperă și o rețetă de aluat pentru foi subțiri de plăcintă.

Cum împăturești aluatul și formezi haioșele

După frământare, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Împarte compoziția de osânză în cinci părți.

Pentru a forma delicioasele haioșe cu gem, întinde prima parte de compoziție peste 2/3 din suprafața foii de aluat. Acoperă jumătate din partea de aluat unsă cu partea de aluat rămasă neunsă. Peste aceasta pune cealaltă parte de aluat unsă. Este de fapt procedeul de împăturire în trei a unei coli de hârtie. După această împăturire, mai împăturește pachetul de aluat obținut, tot în trei, folosind același procedeu, dar fără a mai unge aluatul.

Lasă pachetul de aluat la odihnit 10-12 minute. Apoi, cu ajutorul sucitorului de aluaturi întinde pachetul de aluat într-o foaie cu grosimea de 5-6 mm. Repetă primul procedeu de ungere și de împachetare. Procedeul se repetă de 5 ori, așa cum ai împărțit compoziția de osânză.

După ultima împăturire, întinde din nou aluatul într-o foaie de 5-6 mm. Secționează foaia de aluat în bucăți dreptunghiulare de aproximativ 6/10 cm sau în pătrate de 10/10 cm.

Înainte de a forma haioșe cu gem, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Pune câte o linguriță de gem pe o parte a dreptunghiurilor sau a pătratelor. Pune hârtie în tava de copt. Împăturește fiecare dreptunghi de aluat cu gem, aducând partea liberă peste cea cu gem. Presează-l ușor de tot pentru a se închide ca o carte. Așază haioșele în tavă. Pe cele decupate în pătrate împăturește-le sub formă de triunghi. Vor arăta mai interesante după coacere.

Haioșe sub formă de triunghiuri
Haioșele împăturite sub formă triunghiulară arată mai interesante / Shutterstock

Pune tava în cuptor și coace cărticelele cu osânză pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius. Nu le rumeni în exces. Acestea sunt mai atractive dacă rămân albe. Opțional, le poți decora cu zahăr pudră după coacere.

Pe lângă delicioasele haioșe cu gem, mai poți prepara și o rețetă de cornulețe cu untură în aluat.

Haioșe cu gem sau Cărticele cu osânză în tava de copt
Haioșele se coc în timp scurt, pentru a nu se rumeni foarte mult / Shutterstock
Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×