Haioșele sunt niște prăjiturele care se prepară dintr-un aluat cu osânză, umplut cu gem, marmeladă sau cu rahat. Rețeta aparține bucătăriei ungurești și se prepară în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru că doar atunci se poate găsi osânză.
Osânza este grăsimea crudă de porc, din regiunea abdominală, care învelește intestinele și organele interne. Este diferită de untura clasică prin consistență și culoarea albă. Se folosește crudă, dată prin mașina de tocat. Este foarte important să folosești această osânză la rețeta de haioșe. Cu untură sau unt, nu vor reuși la fel de bune.
Urmărește mai jos rețeta completă pentru a prepara și tu un astfel de desert foarte apreciat atât în bucătăria ungurească, cât și în bucătăria românească.
Haioșe cu gem – Ingrediente
- 500-550 gr de osânză
- 900 gr făină tip 000
- 2 ouă + 1 gălbenuș
- 2 linguri de ulei
- sucul de la o lămâie
- 1 linguriță de sare
- 250 ml de apă
- 450 gr de gem de prune sau alt gem mai colorat
- zahăr pudră pentru decor.
Rețetă de cărticele cu osânză – Mod de preparare
Aluatul pentru haioșe se prepară ușor asemănător cu aluatul pentru foietajul franțuzesc. Se prepară un aluat clasic din ouă cu ulei, apă și făină, care se unge cu o compoziție din osânză amestecată cu făină.
Se unge și se împăturește de mai multe ori până când se ajunge la forma finală.
Chiar dacă metoda de preparare este ușor complexă, desertul rezultat cucerește atât ca gust, cât și ca aspect și merită tot efortul și timpul alocat.