Te-ai gândit vreodată să adaugi un ou crud în cafeaua de dimineață? Dacă nu, nu te simți vinovată, însă aceasta este cea mai recentă tendință de pe TikTok. Mulți cred că influencerii se opresc doar la albuș și gălbenuș, însă de cele mai multe ori este adăugată și coaja.
Cafeaua cu ou, noul trend din online
Se spune că oul ar îmbunătăți gustul și textura cafelei, oferind o înghițitură mai fină. Dacă ți se aprind semnele de scepticism, acest lucru este de înțeles. Nutriționiștii au explicat ce părere au despre această nouă tendință din online.
Videoclipul viral, postat atât pe Instagram, cât și pe TikTok, îi aparține baristului Jimmy Johanson. Acesta prepară cafeaua cu ou spărgând un ou întreg într-un bol mic cu zaț de cafea și apă. Apoi fierbe amestecul într-o cratiță cu mai multă apă și îl strecoară într-o cană.
După cum menționează Johanson în videoclip, cafeaua cu ou există de mult timp. Începând cu anii 1800, imigranții suedezi au venit în Statele Unite și au adus această rețetă în bisericile pe care le frecventau. Băutura a căpătat în timp numele de „cafeaua din subsolul bisericii”.
Johanson a explicat că există două motive principale pentru a adăuga ou în cafea. Gălbenușul și albușul ajută la clarificarea cafelei, reducând amărăciunea, iar coaja ar minimiza aciditatea, rezultând o cafea mai bogată, fină și cremoasă. El a descris produsul final ca având un gust asemănător ceaiului negru, dar fără astringență.
Cât de sigură este această băutură
Deși rezultatul final ar putea avea un gust plăcut, ar trebui să fii precaută atunci când adaugi ouă, în special ouă crude sau insuficient gătite. Consumul de ouă crude și de coji de ou prezintă riscuri pentru sănătate. Ouăle crude pot fi purtătoare de Salmonella, o bacterie care poate provoca toxiinfecții alimentare.
Coaja de ou, dacă nu este curățată corespunzător, poate adăposti bacterii precum Salmonella, E. coli sau Campylobacter. În plus, bucățile ascuțite de coajă pot irita sau afecta tractul digestiv.





















