Matcha este o pudră obținută din frunzele măcinate ale plantei de ceai verde. Numele său științific este Camellia sinensis, această plantă fiind crescută la umbră în cea mai mare parte a timpului.
Ce cantitate de cafeină conține matcha
Unul dintre aspectele care atrage atenția consumatorilor este conținutul său de cofeină, care variază în funcție de mai mulți factori. Printre aceștia se numără calitatea pulberii, cantitatea utilizată și metoda de preparare. În general, matcha conține între 18,9 și 44,4 mg de cofeină pe gram de pulbere. Astfel, o porție standard de matcha (aproximativ 2 grame) poate conține între 38 și 88 mg de cofeină.
Comparativ, o cană de 240 ml de cafea conține între 95 și 200 mg de cofeină, în funcție de tipul de boabe și metoda de preparare. Astfel, matcha oferă o cantitate mai mică de cofeină per porție, dar acest lucru nu înseamnă că efectul său este mai puțin eficient.
Un aspect distinctiv al matcha este prezența L-theaninei, un aminoacid care promovează relaxarea și concentrarea fără a provoca senzația de neliniște asociată adesea cu cafeaua. Această combinație între cofeină și L-theanină oferă o energie susținută și echilibrată, fără vârfuri și prăbușiri bruște .
Alegerea între matcha și cafea depinde de preferințele personale și de modul în care corpul tău răspunde la cofeină. Dacă preferi o energie susținută și o concentrare calmă, matcha poate fi alegerea ideală, spun cei de la Realsimple.com. Pe de altă parte, dacă ai nevoie de un impuls rapid și puternic, cafeaua ar putea fi mai potrivită.
Matcha este bogată în antioxidanți. La fel ca ceaiul verde, matcha este plină de antioxidanți puternici precum polifenolii. Datorită modului în care este produsă, băutura păstrează și mai multe substanțe benefice. De fapt, matcha este unul dintre cele mai bogate alimente în antioxidanți.
Antioxidanții au multiple beneficii diverse. Aceștia pot ajuta la combaterea bolilor și infecțiilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, reduc inflamațiile, previn unele forme de cancer și multe altele. O ceașcă de matcha conține de aproximativ 10 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, iar cafeaua nu conține antioxidanți.