Reclamă

După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină pentru un somn odihnitor, sfaturile specialiștilor

După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină pentru un somn odihnitor sigur este un subiect care te interesează și pe mine. Dacă ești iubitoare de cofeină, dar ai nevoie și de un somn de calitate pentru a da randament în timpul zilei, află când e timpul să te oprești din consumarea ei.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 15 mai 2024, 7:18

Băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua și ceaiul, fac parte din rutina zilnică pentru multe persoane. Acestea le ajută să se trezească și să-și pună la punct planurile pentru ziua în curs. Cu toate acestea, oamenii au ajuns să le consume și în timpul zilei. Dar specialiștii sunt de părere că nu ajută deloc la obținerea unui somn odihnitor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină

Băuturile cu cofeină fac parte și dintr-un timp dedicat relaxării. De aceea, ele ajung să fie consumate chiar și seara, când activitățile au luat sfârșit și te poți relaxa. Dar la ce oră ar trebui să nu mai consumi cofeină pentru a obține un somn de calitate? La urma urmei, cofeina este un stimulent cunoscut pentru a-ți crește nivelul de energie.

Deși organismul fiecăruia dintre noi este diferit, ar trebui să existe o limită pentru ultima ta ceașcă de cafea. Mai ales dacă ai dificultăți în a adormi noaptea. Dar la ce oră ar trebui să nu mai consumi cofeină? Poate fi mai devreme decât ai crede.

Cercetările publicate de Journal of Clinical Sleep Medicine sugerează că ultima doză de cofeină trebuie să fie cu șase ore înainte de culcare pentru a nu afecta negativ capacitatea de a adormi. Dacă ora ta de culcare este 21:00, poate e mai bine să consumi ultima doză înainte de ora 15:00. Sau chiar mai devreme, în funcție de semnele primite de la organism.

Chiar dacă veștile din partea specialiștilor nu sunt tocmai bune, deoarece în jurul orei 16:00 nivelul de energie scade, dar activitățile continuă să curgă, sigur vei apela la un matcha latte liniștitor sau la o cafea cu gheață. Dar dacă nu vrei ca somnul tău să sufere, ține cont de sfaturile experților. Ei recomandă să ții cont de consumul cofeinei în prima parte a după-amiezii.

Reclamă

Cum îți afectează cofeina somnul

Specialiștii explică că cofeina, care se găsește în băuturile energizante, ceai, cafea și anumite suplimente, este consumată de oameni pentru a se simți mai energici și pentru a reduce oboseala. Dacă ai băut vreodată o băutură cu cofeină pe timp de noapte probabil că ai stat mult timp cu ochii deschiși în pat sau te-ai trezit la primele ore ale dimineții fără să mai poți adormi din nou.

Singurul efect secundar major pe care îl are cofeina asupra somnului tău este faptul că îți va afecta capacitatea de a adormi.

Reclamă

Impactul cofeinei are loc în creier. Oprește un anumit mesager chimic cunoscut sub numele de adenozină să funcționeze. Aceasta crește pe măsură ce ziua trece, ducând la somnolență seara. Gena CYP1A2 creează enzima necesară metabolizării cofeinei. Când oamenii au anumite variații genetice ale acestei gene, nu vor produce suficientă enzimă necesară pentru a descompune cafeina.

Acest lucru ar putea face mai probabil ca somnul să fie compromis prin consumul de cofeină prea aproape de ora de culcare.

Ca o concluzie, în cazul în care simți că metabolizezi lent cofeina, cel mai bine este să o limitezi la maximum 200 de miligrame pe zi. De asemenea, e recomandat să oprești consumul ei cu cel puțin opt ore înainte de culcare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care face meditație la apus
Horoscop
Trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului
Lucrurile par să meargă bine pe toate planurile. Ele sunt cele trei zodii care pot avea ziua norocoasă pe 6 septembrie 2024. Nativii care primesc binecuvântarea Universului și se pot bucura de abundență. Norocul...
2
Divertisment
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Ce a observat fotbalistul atunci când a atins-o pe Georgina Rodriguez
Cristiano Ronaldo nu s-a mai abținut și a pus mâna pe iubita sa. Fotbalistul și Georgina Rodriguez au fost surprinși în ipostaze tandre. Cei doi s-au bucurat de momente de neuitat pe un iaht...
3
Ben Affleck în timp ce pleacă de la birou după ce s-a întâlnit cu Jennifer Lopez
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins de fotografi
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au întâlnit pentru prima dată după divorț. Momentul tensionat a fost surprins imediat de fotografi. Reuniunea lor ține primele pagini ale presei internaționale. Cei doi foști soți nu reușesc...
4
O femeie îmbrăcată într-o fustă de culoare neagră, pe un deal
Horoscop
3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dedicarea e cheia succesului
Ziua de 7 septembrie aduce schimbări pe toate planurile. Din punct de vedere astrologic, acesta este un moment pentru claritate. 3 zodii își pot găsi adevăratul scop în viață pe 7 septembrie 2024. Dacă...
5
Două bucăți de ciocolată neagră umplută cu ciocolată albă amestecată cu fistic și nuci
Rețete
Ciocolată Dubai. Un desert de lux care poate fi preparat și acasă
Rețeta de ciocolată Dubai este cea a unui desert deosebit, inspirat din luxul și opulența orașului Dubai. Este cunoscut pentru combinațiile sale inedite de arome și pentru ingredientele de calitate premium. Această ciocolată conține...
PARTENERI
×