Condiment originar din India și Asia de Sud-Est, turmericul se folosește de mii de ani pentru proprietățile sale medicinale. Poate fi consumat măcinat, ca suc sau ca rădăcină crudă în preparate dulci, dar și sărate. Natura antioxidantă și anti-inflamatorie a nutrienților pe care îi conține stimulează domenii cheie de sănătate, de la metabolism la inimă, imunitate și funcția creierului.
8 beneficii impresionante pentru sănătate ale turmericului
Turmericul este o excelentă sursă de micronutrienți ca vitaminele, mineralele și compușii din plante, prin care furnizează numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Când vine vorba de vitamine și minerale, turmericul conține cantități impresionante de mangan, fier, potasiu și vitamina C.
Însă mai conține și compuși numiți curcuminoide, dintre care cel mai cunoscut și mai temeinic studiat este curcumina, observă dieteticianul american Amy Davis. Acești compuși aparțin clasei polifenolilor, despre care s-a demonstrat că au efecte anti-oxidante și anti-inflamatorii. Proprietățile antioxidante ale curcuminei afectează în mod pozitiv aproape întregul organism, notează RealSimple.
Stimulează sănătatea imunitară
Printr-o sursă bogată de vitamina C și compuși din plante (cunoscuți și ca polifenoli) cum e curcumina, turmericul se mândrește cu efectele sale antioxidante și anti-inflamatorii care stimulează sănătatea imunitară. Află de ce turmericul e secretul imunității în sezonul rece.
Antioxidanții eradichează efectul moleculelor radicalilor liberi care sunt la originea multor boli cronice și acute. Potrivit unui articol din 2019 publicat de revista Nutrients, curcumina s-a dovedit eficientă împotriva cancerului.
Favorizează sănătatea inimii
O altă boală cronică favorizată de radicalii liberi este boala cardiacă, context în care turmericul s-a dovedit o măsură preventativă de încredere. Cercetările au arătat eficiența curcuminei în protecția adusă împotriva aterosclerozei și a riscului general de boli cardiace.