Reclamă

Efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Cum îți afectează sănătatea

Cafeaua este o băutură sănătoasă. Aceasta conține cofeină, o substanță care îți poate stimula starea emoțională, metabolismul și performanța mentală și fizică. O poți consuma în siguranță, în cantități mici până la moderate, dar consumul în cantități mari poate provoca efecte secundare și chiar periculoase pentru sănătate. Află care sunt efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 30 iunie 2023, 7:30

În acest caz, genele tale au o influență majoră asupra toleranței la cafea. Unele persoane pot consuma mult mai multă cofeină decât altele fără a experimenta efecte negative. În plus, persoanele care nu beau în mod obișnuit cafea pot prezenta simptome neplăcute după o doză moderată.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină

Unii oameni sunt mai sensibili la cofeină decât restul. Dacă ai un organism sensibil, chiar și cantitățile mici pot provoca efecte nedorite, cum ar fi neliniștea și problemele de somn, conform specialiștilor Mayo Clinic.

Felul în care organismul tău reacționează la cofeină poate fi determinat în mare parte de cantitatea pe care obișnuiești s-o bei. Persoanele care nu o beau în mod regulat tind să fie mai sensibile la efectele acesteia.

Dependență

Chiar dacă acest compus nu pare să provoace o dependență adevărată, dacă bei în mod regulat multă cafea sau alte băuturi care includ cofeină, există șanse foarte mari să devii dependentă de efectele sale. Lipsa cofeinei timp de câteva ore poate duce la simptome de sevraj psihologic sau fizic la cei care consumă cantități mari zilnic.

Reclamă

Tensiune arterială crescută

Cofeina crește tensiunea arterială din cauza efectului său stimulator asupra sistemului nervos. Acest lucru se întâmplă dacă o consumi în cantități mari sau înainte de a face exerciții fizice. Tensiunea arterială crescută favorizează apariția infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral deoarece, cu timpul, poate deteriora arterele. Astfel, se limitează fluxul de sânge către inimă și creier.

Anxietate

Reclamă

Anxietatea se numără printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Dozele mici până la moderate de cofeină pot crește vigilența, iar cantități mai mari pot duce la stări de nervozitate. Acest lucru se întâmplă deoarece blochează adenozina, o substanță care te face să te simți obosită. Fii atentă la propriile reacții pentru a determina cât de mult poți tolera.

De asemenea, ia în calcul că în funcție de tipul de cafea ales, aceasta poate avea concentrații diferite de cofeină. De exemplu, un expresso poate avea o concentrație mai mare decât un cappuccino.

Insomnie

Cofeina este foarte apreciată deoarece te poate ajuta să rămâi trează pe parcursul zilei, dar îți poate afecta negativ calitatea somnului și numărul de ore alocat pentru odihnă. Cât timp rămâne în sistemul nervos variază în funcție de organismul fiecărei persoane. Evită să o consumi în a doua parte a zilei pentru a a avea un somn odihnitor.

Probleme digestive

Problemele digestive se numără printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Deși cantitățile mici până la moderate de cafea pot îmbunătăți mișcările tractului intestinal, dozele mai mari pot cauza probleme digestive. Efectul laxativ al cafelei a fost atribuit eliberării de gastrină, un hormon produs de stomac care accelerează activitatea în colon. În plus, cafeaua decofeinizată produce un efect similar, potrivit specialiștilor Healthline.

Ritm cardiac crescut

În unele cazuri, dozele mari de cofeină pot crește ritmul cardiac. Aceste efecte par să varieze foarte mult de la o persoană la alta. Dacă simți că este ceva în neregulă, ia în considerare reducerea consumului.

De asemenea, pot duce la alterarea ritmului bătăilor inimii, afecțiune numită fibrilație atrială. Aceasta a fost raportată la tinerii care au consumat băuturi energizante ce conțin concentrații foarte mari. De aceea este important să nu consumi mai mult de trei cești de espresso pe zi. Acestea reprezintă cantitatea maximă de cofeină recomandată zilnic.

Totodată, acest efect nu se manifestă în cazul oricui. Unele persoane cu probleme cardiace pot tolera cantități mari fără a întâmpina efecte adverse.

Defalcare musculară

Oamenii pot dezvolta rabdomioliză, numită și defalcarea mușchilor deteriorați, dacă ingerează cantități foarte mari de cofeină. Aceasta se află printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Rabdomioliza este o afecțiune foarte gravă în care fibrele musculare deteriorate intră în fluxul sanguin, ducând la insuficiență renală și alte probleme de sănătate. De aceea este indicat să-ți limitezi aportul la 250 mg pe zi dacă nu știi cât poți tolera.

Urinare frecventă și urgentă

Urinarea frecventă reprezintă un efect secundar comun al aportului mare de cofeină deoarece compusul stimulează vezica urinară. În cazul în care consumi multe băuturi care conțin cofeină și simți că urinarea devine mai frecventă sau mai urgentă, este indicat să reduci consumul pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.

Oboseală

Cafeaua este recunoscută datorită impulsurilor de energie pe care le oferă. În același timp, poate cauza efectul opus, ducând la oboseală, după ce cofeina părăsește sistemul nervos. Pentru a maximiza beneficiile cofeinei asupra energiei și pentru a evita oboseala de a doua zi, consum-o în doze moderate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×