Anxietatea se numără printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Dozele mici până la moderate de cofeină pot crește vigilența, iar cantități mai mari pot duce la stări de nervozitate. Acest lucru se întâmplă deoarece blochează adenozina, o substanță care te face să te simți obosită. Fii atentă la propriile reacții pentru a determina cât de mult poți tolera.
De asemenea, ia în calcul că în funcție de tipul de cafea ales, aceasta poate avea concentrații diferite de cofeină. De exemplu, un expresso poate avea o concentrație mai mare decât un cappuccino.
Insomnie
Cofeina este foarte apreciată deoarece te poate ajuta să rămâi trează pe parcursul zilei, dar îți poate afecta negativ calitatea somnului și numărul de ore alocat pentru odihnă. Cât timp rămâne în sistemul nervos variază în funcție de organismul fiecărei persoane. Evită să o consumi în a doua parte a zilei pentru a a avea un somn odihnitor.
Probleme digestive
Problemele digestive se numără printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Deși cantitățile mici până la moderate de cafea pot îmbunătăți mișcările tractului intestinal, dozele mai mari pot cauza probleme digestive. Efectul laxativ al cafelei a fost atribuit eliberării de gastrină, un hormon produs de stomac care accelerează activitatea în colon. În plus, cafeaua decofeinizată produce un efect similar, potrivit specialiștilor Healthline.
Ritm cardiac crescut
În unele cazuri, dozele mari de cofeină pot crește ritmul cardiac. Aceste efecte par să varieze foarte mult de la o persoană la alta. Dacă simți că este ceva în neregulă, ia în considerare reducerea consumului.
De asemenea, pot duce la alterarea ritmului bătăilor inimii, afecțiune numită fibrilație atrială. Aceasta a fost raportată la tinerii care au consumat băuturi energizante ce conțin concentrații foarte mari. De aceea este important să nu consumi mai mult de trei cești de espresso pe zi. Acestea reprezintă cantitatea maximă de cofeină recomandată zilnic.
Totodată, acest efect nu se manifestă în cazul oricui. Unele persoane cu probleme cardiace pot tolera cantități mari fără a întâmpina efecte adverse.
Defalcare musculară
Oamenii pot dezvolta rabdomioliză, numită și defalcarea mușchilor deteriorați, dacă ingerează cantități foarte mari de cofeină. Aceasta se află printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Rabdomioliza este o afecțiune foarte gravă în care fibrele musculare deteriorate intră în fluxul sanguin, ducând la insuficiență renală și alte probleme de sănătate. De aceea este indicat să-ți limitezi aportul la 250 mg pe zi dacă nu știi cât poți tolera.
Urinare frecventă și urgentă
Urinarea frecventă reprezintă un efect secundar comun al aportului mare de cofeină deoarece compusul stimulează vezica urinară. În cazul în care consumi multe băuturi care conțin cofeină și simți că urinarea devine mai frecventă sau mai urgentă, este indicat să reduci consumul pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.
Oboseală
Cafeaua este recunoscută datorită impulsurilor de energie pe care le oferă. În același timp, poate cauza efectul opus, ducând la oboseală, după ce cofeina părăsește sistemul nervos. Pentru a maximiza beneficiile cofeinei asupra energiei și pentru a evita oboseala de a doua zi, consum-o în doze moderate.