Reclamă

Ceaiul verde te-ar putea ajuta să reduci balonarea. Sfaturi utile de la specialiști

De mult timp ceaiul verde este considerat un adevărat elixir pentru sănătate. Ceaiul verde este produs din frunze neoxidate, fiind unul dintre cele mai puțin procesate tipuri de ceai. Din acest motiv, ceaiul verde te-ar putea ajuta să reduci balonarea.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 23 noiembrie 2023, 7:53

Ceaiul verde este recomandat în special datorită proprietăților sale antioxidante. Acesta poate fi inclus în dieta zilnică și te poate ajuta inclusiv dacă te confrunți cu probleme din cauza balonării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ceaiul verde te-ar putea ajuta să reduci balonarea

Considerat una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume, ceaiul verde are un conținut  bogat în antioxidanți și polifenoli.

Combate balonarea și accelerează pierderea în greutate. Un studiu foarte recent pune în evidență modul în care ceaiul verde protejează intestinul de toxine, contribuind astfel la sănătatea generală.

Poate ajuta la vindecarea unui intestin permeabil

Ceaiul verde este cunoscut ca un remediu antic, fiind folosit intens de medicina tradițională chineză. Probabil ai auzit despre antioxidanții din ceaiul verde, care luptă eficient împotriva bolilor.

Reclamă

Ei pot încetini îmbătrânirea creierului, pot preveni bolile de inimă și chiar cancerul. Dar știai că acest ceai este de mare ajutor și atunci când te confrunți cu balonarea?

Oamenii de știință au descoperit că acest tip de ceai poate ajuta la vindecarea unui intestin permeabil. Este o afecțiune legată de o serie de simptome gastrointestinale, inclusiv balonare, relatează Firstforwomen.

Într-un studiu pe animale publicat în Journal of Nutritional Biochemistry, cercetătorii au remarcat că anumiți compuși benefici din ceaiul verde, polifenolii, susțin vindecarea intestinului permeabil.

Reclamă

Afecțiunea apare atunci când îndulcitorii artificiali și alimentele procesate au ca efect inflamarea mucoasei tractului digestiv, rezultând balonarea. De asemenea, intestinul permeabil creează mici goluri între celulele care căptușesc intestinul.

Acest decalaj permite toxinelor, bacteriilor și particulelor alimentare să invadeze fluxul sanguin. În consecință se declanșează inflamația corpului și procesul de balonare.

Ajută la reducerea inflamației

Atunci când mucoasa intestinală devine inflamată, te simți balonată, ceea ce poate antrena un intestin permeabil. Prin urmare se declanșează și mai multă inflamație și balonare.

„Vă puteți gândi la bariera intestinală ca la o membrană semi-permeabilă, asemănătoare unui filtru de cafea”, explică autorul Protocolului GutSMART, medicul Vincent Pedre.

„Atunci când filtrul de cafea este intact, ține zațul la distanță de băutură. Dar dacă faci câteva găuri în filtru, ceașca ta va fi plină de zaț. Iată cum arată mucoasa intestinală când avem un intestin permeabil”, spune dr. Pedre.

Astfel este posibilă trecerea lucrurilor care în mod normal nu ar trebui să treacă, cum ar fi compușii inflamatori. Simptome destul de grave, care variază de la erupții cutanate și dureri de cap până la dureri articulare, rezistență la insulină și balonare, punctează dr. Pedre.

În cadrul studiului citat, cercetătorii au hrănit un grup de șoareci cu o dietă bogată în grăsimi. Iar unui grup de control i s-a oferit o dietă tipică. Jumătate din șoareci au primit o cantitate de extract de ceai verde, ceilalți nu.

Ceaiul verde împiedică absorbția compușilor care favorizează inflamația

Studiile au arătat că după 8 săptămâni, ambele grupuri de șoareci care au consumat ceai verde aveau o gamă mai sănătoasă de bacterii în intestine, inclusiv cei hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Ei au prezentat și o barieră intestinală mai puternică sau intestine mai puțin permeabile, spre deosebire de șoarecii care nu au primit extract de ceai verde.

Autorul principal al studiului, profesorul Richard Bruno, a comentat astfel: Ceaiul verde „a împiedicat absorbția compușilor proinflamatori derivați din bacterii numite endotoxine. Aceste toxine induc inflamații care pot provoca intestine permeabile“. Ca atare apar simptome precum balonarea, creșterea în greutate, digestia dureroasă și oboseala.

Alte beneficii notabile ale ceaiului verde

Acest studiu vine în completarea unor cercetări anterioare, care au demonstrat că ceaiul verde ajută, în egală măsură, la accelerarea pierderii în greutate.

Ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge

Un alt studiu realizat de dr. Bruno și de colegii săi a arătat că extractul de ceai verde a scăzut semnificativ glicemia la oameni.

Modificări similare au fost observate în studiul pe animale, unde șoarecii au dovedit o sensibilitate îmbunătățită la insulină, după consumarea extractului de ceai verde.

Ceaiul verde previne îngrășarea

Șoarecii care au urmat o dietă bogată în grăsimi, cărora li s-a administrat extract de ceai verde, au câștigat cu 20% mai puțin în greutate comparativ cu șoarecii supuși aceleiași diete, dar fără ceai verde.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tufts, catechinele din ceai accelerează metabolismul. Descoperă o listă cu mai multe băuturi care te pot ajuta să pierzi în greutate. Uite ce poți face pentru dieta ta.

În studiul lor, participanții care au băut zilnic echivalentul a 4 căni de ceai verde și au făcut mișcare au slăbit de două ori mai mult decât cei care au făcut mișcare, dar nu au băut ceai verde.

Expunere mai mică la boala Alzheimer și la demență

Deși nu există o doză specifică sau o cantitate recomandată de ceai, un alt studiu a constatat că persoanele care au băut între 1-6 căni de ceai verde pe zi au arătat riscuri mai mici de a face boala Alzheimer și demență.

Însă indiferent de cantitatea de ceai băută, trebuie acordată atenție și aportului de cofeină, pentru a evita astfel perturbarea ritmului circadian.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×