Afecțiunea apare atunci când îndulcitorii artificiali și alimentele procesate au ca efect inflamarea mucoasei tractului digestiv, rezultând balonarea. De asemenea, intestinul permeabil creează mici goluri între celulele care căptușesc intestinul.
Acest decalaj permite toxinelor, bacteriilor și particulelor alimentare să invadeze fluxul sanguin. În consecință se declanșează inflamația corpului și procesul de balonare.
Ajută la reducerea inflamației
Atunci când mucoasa intestinală devine inflamată, te simți balonată, ceea ce poate antrena un intestin permeabil. Prin urmare se declanșează și mai multă inflamație și balonare.
„Vă puteți gândi la bariera intestinală ca la o membrană semi-permeabilă, asemănătoare unui filtru de cafea”, explică autorul Protocolului GutSMART, medicul Vincent Pedre.
„Atunci când filtrul de cafea este intact, ține zațul la distanță de băutură. Dar dacă faci câteva găuri în filtru, ceașca ta va fi plină de zaț. Iată cum arată mucoasa intestinală când avem un intestin permeabil”, spune dr. Pedre.
Astfel este posibilă trecerea lucrurilor care în mod normal nu ar trebui să treacă, cum ar fi compușii inflamatori. Simptome destul de grave, care variază de la erupții cutanate și dureri de cap până la dureri articulare, rezistență la insulină și balonare, punctează dr. Pedre.
În cadrul studiului citat, cercetătorii au hrănit un grup de șoareci cu o dietă bogată în grăsimi. Iar unui grup de control i s-a oferit o dietă tipică. Jumătate din șoareci au primit o cantitate de extract de ceai verde, ceilalți nu.
Ceaiul verde împiedică absorbția compușilor care favorizează inflamația
Studiile au arătat că după 8 săptămâni, ambele grupuri de șoareci care au consumat ceai verde aveau o gamă mai sănătoasă de bacterii în intestine, inclusiv cei hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.
Ei au prezentat și o barieră intestinală mai puternică sau intestine mai puțin permeabile, spre deosebire de șoarecii care nu au primit extract de ceai verde.
Autorul principal al studiului, profesorul Richard Bruno, a comentat astfel: Ceaiul verde „a împiedicat absorbția compușilor proinflamatori derivați din bacterii numite endotoxine. Aceste toxine induc inflamații care pot provoca intestine permeabile“. Ca atare apar simptome precum balonarea, creșterea în greutate, digestia dureroasă și oboseala.
Alte beneficii notabile ale ceaiului verde
Acest studiu vine în completarea unor cercetări anterioare, care au demonstrat că ceaiul verde ajută, în egală măsură, la accelerarea pierderii în greutate.
Ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge
Un alt studiu realizat de dr. Bruno și de colegii săi a arătat că extractul de ceai verde a scăzut semnificativ glicemia la oameni.
Modificări similare au fost observate în studiul pe animale, unde șoarecii au dovedit o sensibilitate îmbunătățită la insulină, după consumarea extractului de ceai verde.
Ceaiul verde previne îngrășarea
Șoarecii care au urmat o dietă bogată în grăsimi, cărora li s-a administrat extract de ceai verde, au câștigat cu 20% mai puțin în greutate comparativ cu șoarecii supuși aceleiași diete, dar fără ceai verde.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tufts, catechinele din ceai accelerează metabolismul. Descoperă o listă cu mai multe băuturi care te pot ajuta să pierzi în greutate. Uite ce poți face pentru dieta ta.
În studiul lor, participanții care au băut zilnic echivalentul a 4 căni de ceai verde și au făcut mișcare au slăbit de două ori mai mult decât cei care au făcut mișcare, dar nu au băut ceai verde.
Expunere mai mică la boala Alzheimer și la demență
Deși nu există o doză specifică sau o cantitate recomandată de ceai, un alt studiu a constatat că persoanele care au băut între 1-6 căni de ceai verde pe zi au arătat riscuri mai mici de a face boala Alzheimer și demență.
Însă indiferent de cantitatea de ceai băută, trebuie acordată atenție și aportului de cofeină, pentru a evita astfel perturbarea ritmului circadian.