Alimentele bogate în fibre sunt recomandate pentru o dietă echilibrată. Acestea ajută la menținerea grutății, reduc pofta de mâncare, oferă rapid senzație de sațietate și te mențin plină pentru o perioadă mai lungă de timp. Fibrele au multe beneficii pentru organism, dar pot să-ți provoace și probleme dacă nu sunt incluse în dietă așa cum trebuie.
Ce sunt fibrele
Fibrele sunt un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi digeră și nu îi absoarbe. Fibrele se găsesc în alimentele vegetale, cum ar fi fructele legumele, nucile și semințele. Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Fibrele solubile, atunci când sunt amestecate cu lichid formează o substanță asemănătoare unui gel care ajută la sănătatea sistemului digestiv.
De asemenea, fibrele solubile ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL- tipul rău de colesterol. Fibrele solubile ajută la eliminarea colesterolului rău din organism. Ca surse principale de surse solubile se regăsesc bananele, merele, ovăzul, fructele de pădure și avocado.
Fibrele insolubile, pe de altă parte, nu atrag lichidele. Acestea ajută la gestionarea problemelor sistemului digestiv precum constipația. Fibrele insolubile promovează sensibilitatea la insulină, spun studiile. Unele surse de fibre insolubile sunt reprezentate de nuci, semințe, porumb și făină integrală.
Consumul de fibre poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol, la prevenirea bolilor de inimă, la stabilizarea glicemiei, la promovarea sănătății digestive, tratarea constipației și promovează senzația de sațietate.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat prea multe fibre
Specialiștii recomandă consumul de 22 până la 34 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă, sex și activitatea fizică. Toleranța fiecărei persoane la fibre va varia în funcție de mai mulți factori.
Dacă consumi mai multe fibre decât este recomandat pentru organismul tău, atunci poți experimenta câteva probleme de sănătate. Descoperă ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat prea multe fibre.