Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat prea multe fibre. Motivele pentru care ar trebui incluse în dietă cu moderație

Fibrele sunt bogate în nutrienți importanți pentru sănătate. Acestea ajută la reglarea digestiei, la gestionarea colesterolului și la stabilizarea zahărului din sânge. Cu toate acestea, dacă alimentele bogate în fibre nu sunt consumate cu moderație, acestea ți-ar putea provoca probleme de sănătate. Descoperă ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat prea multe fibre.

Publicat: 26 aprilie 2023, 7:08 / Actualizat: 26 aprilie 2023, 9:47

Alimentele bogate în fibre sunt recomandate pentru o dietă echilibrată. Acestea ajută la menținerea grutății, reduc pofta de mâncare, oferă rapid senzație de sațietate și te mențin plină pentru o perioadă mai lungă de timp. Fibrele au multe beneficii pentru organism, dar pot să-ți provoace și probleme dacă nu sunt incluse în dietă așa cum trebuie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce sunt fibrele

Fibrele sunt un tip de carbohidrați pe care organismul nu îi digeră și nu îi absoarbe. Fibrele se găsesc în alimentele vegetale, cum ar fi fructele legumele, nucile și semințele. Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Fibrele solubile, atunci când sunt amestecate cu lichid formează o substanță asemănătoare unui gel care ajută la sănătatea sistemului digestiv.

De asemenea, fibrele solubile ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL- tipul rău de colesterol. Fibrele solubile ajută la eliminarea colesterolului rău din organism. Ca surse principale de surse solubile se regăsesc bananele, merele, ovăzul, fructele de pădure și avocado.

Fibrele insolubile, pe de altă parte, nu atrag lichidele. Acestea ajută la gestionarea problemelor sistemului digestiv precum constipația. Fibrele insolubile promovează sensibilitatea la insulină, spun studiile. Unele surse de fibre insolubile sunt reprezentate de nuci, semințe, porumb și făină integrală.

Consumul de fibre poate ajuta la gestionarea nivelului de colesterol, la prevenirea bolilor de inimă, la stabilizarea glicemiei, la promovarea sănătății digestive, tratarea constipației și promovează senzația de sațietate.

Reclamă

Ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat prea multe fibre

Specialiștii recomandă consumul de 22 până la 34 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă, sex și activitatea fizică. Toleranța fiecărei persoane la fibre va varia în funcție de mai mulți factori.

Dacă consumi mai multe fibre decât este recomandat pentru organismul tău, atunci poți experimenta câteva probleme de sănătate. Descoperă ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat prea multe fibre.

Reclamă

Este posibil să te balonezi

Conform unui ghid dietetic pentru americani, peste 90 % dintre americani nu consumă suficiente fibre. Cu toate acestea, dacă creșteți prea repede aportul de fibre, acestea pot provoca efecte gastrointestinale neplăcute, inclusiv gaze și balonare.

Dacă încerci să crești aportul de fibre, atunci e recomandat să o faci gradual. Este recomandat să adaugi dar câteva grame de fibre pe săptămână atunci când vrei să crești aportul acestora.

Este posibil să nu consumi suficiente calorii

Fibrele ajută la adăugarea de volum meselor tale, ceea ce poate ajuta la promovarea sănătății și la menținerea greutății. Cu toate acestea, alimentele care conțin fibre, cum ar fi legumele, fructele, fasolea și lintea, tind să aibă, de asemenea, mai puține calorii.

Dacă te bazezi prea mult pe fibre, s-ar putea să te simți prea plin pentru a mânca alte alimente. Dacă mănânci prea multe fibre este posibil să nu lași suficient loc pentru alți macronutrienți.

Mesele ar trebui să fie echilibrate și să conțină carbohidrați, proteine, grăsimi și fibre care să te ajute să te simți mai bine.

Este posibil să te confrunți cu probleme de digestie

Excesul de fibre poate duce la probleme de digestie cum ar fi constipația. De multe ori oamenii au impresia că trebuie să consume mai multe fibre pentru a rezolva această probleme. Specialiștii spun că fibrele trebuie incluse lent în alimentație.

Acestea trebuie incluse treptat. În același timp este necesar să te hidratezi crescând constant cantitatea de apă. Fibrele absorb apa din intestine, motiv pentru care trebuie să te asiguri că ești mereu hidratată.

Ce poți face dacă ai consumat prea multe fibre

Simptomele consumului de fibre în exces pot varia de la o persoană la alta. Dacă simptomele sunt ușoare spre moderate, iată ce poți face pentru a le ameliora.

Pentru început este esențial să bei mai multe lichide. Acest lucru va ajuta tractul digestiv să miște lucrurile și să prevină deshidratarea din aportul ridicat de fibre. Încearcă să faci mai mult sport.

Activitatea fizică poate ajuta la reducerea balonării și constipației. O plimbare pe jos poate fi benefică pentru sănătatea sistemului digestiv. Evită să consumi băuturi carbogazoase dacă ai consumat fibre în exces. Acestea adaugă aer în sistemul gastrointestinal, ceea ce ar putea duce la balonare și disconfort abdominal.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copac plin cu bani
Horoscop
Zodii care pot face bani mulți după Paște. Vezi dacă te numeri printre norocoși
Chiar dacă nu ești unul dintre aceste patru semne zodiacale, mai ai șansa de a câștiga bani în plus în 2024. Vezi care e lista cu zodii care pot face bani mulți după Paște,...
2
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
3
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
4
Julie Andrews într-un sacou alb în timp ce intră într-o mașină
Divertisment
Transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe stradă la 88 de ani
Aceasta este transformarea incredibilă prin care a trecut o actriță venerabilă de la Hollywood. Paparazzi au surprins-o pe vedeta în vârstă de 88 de ani. Actrița a ieșit la plimbare și s-a bucurat de...
5
Sofia Vergara și Joe Manganiello în timp ce pozează împreună la un eveniment
Divertisment
Adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o după cele mai recente dezvăluiri
S-a aflat adevăratul motiv pentru care Sofia Vergara nu a vrut un copil cu Joe Manganiello. Multe femei au criticat-o în mediul online după cele mai recente dezvăluiri. Totuși, au fost și persoane care...
PARTENERI
×