Reclamă

Care este cea mai sănătoasă pâine. Doar una este cea mai bună, dar opțiunile sunt numeroase

Pâinea este un aliment de bază pentru majoritatea. Fie că vorbim de micul dejun, prânz, cină sau gustările dintre ele, multe opțiuni includ o felie de pâine. Cu toate acestea, sunt puțini cei care știu care este cea mai sănătoasă pâine.

Publicat: 22 aprilie 2023, 6:00 / Actualizat: 22 aprilie 2023, 7:18

Multe dintre pâinea ambalată de la magazinul alimentar se laudă că reprezintă cea mai sănătoasă opțiune, dar cum poți determina acest lucru? Pâinea este într-adevăr bună pentru tine? Cât de mult?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care este cea mai sănătoasă pâine

Cea mai sănătoasă pâine pe care o poți cumpăra este pâinea 100% din cereale integrale. Cu toate acestea, orice pâine poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Iată câteva dintre cele mai bune opțiuni de pâine sănătoasă pe care specialiștii îți sugerează să le verifici data viitoare când mergi într-un un magazin alimentar.

Pâine cu cereale integrale

Pâinea integrală este făcută din făină de grâu integral. Acest lucru înseamnă că boabele de cereale rămân intacte atunci când se prepară pâinea. Alte tipuri de pâine îndepărtează germenii și tărâțele din boabele de cereale în procesul de fabricație. Procesul elimină și o parte din vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți importante, care previn deteriorarea celulelor.

Reclamă

Pâinea cu cereale integrale poate conține și alte cereale, cum ar fi ovăzul, orzul sau secara, care pot adăuga diversitate nutrițională dietei tale, spun specialiștii.

Chiar și în cazul pâinii e important să verifici eticheta nutrițională și ingredientele. Dacă un produs este cu adevărat 100% grâu integral, nu te baza doar pe partea din față a ambalajului. Ar trebui să se menționeze făina de grâu integrală ca prim ingredient fără niciun alt fel de făină.

Pâine integrală de grâu

Reclamă

O altă alegere sănătoasă este pâinea integrală, care este făcută numai cu făină integrală de grâu.

Există patru tipuri principale de pâine făcută cu grâu:

  • Pâine albă: Fabricată cu făină de grâu îmbogățită
  • Pâine de grâu: Fabricată cu o combinație de grâu îmbogățit și făină de grâu integral
  • Pâine albă integrală: făcută cu grâu alb mai degrabă decât cu grâu roșu, care se găsește de obicei în pâinea integrală.
  • Pâine integrală: Se face numai din făină integrală de grâu

Un miez de cereale are trei părți principale: endospermul, germenul și tărâțele, unde se află multe dintre vitamine și minerale. Când fac pâine albă, producătorii îndepărtează germenii și tărâțele și folosesc doar endospermul.

Pâinea integrală, pe de altă parte, reține germenii și tărâțele. Pe de altă parte, grâul integral alb are aproximativ aceeași cantitate de fibre, carbohidrați, vitamine și minerale ca și pâinea integrală, dar are un gust similar cu pâinea albă.

Pâine cu maia

Pâinea cu maia este recomandată ca o pâine sănătoasă pentru cei care își gestionează nivelul zahărului din sânge. Un studiu de la Universitatea din Guelph din Canada a descoperit răspunsuri glicemice mai scăzute în comparație cu cele ale pâinii integrale.

pH-ul scăzut al aluatului și timpul lung de fermentare înseamnă că pâinea este mai digerabilă decât cea fermentată cu drojdie de brutărie. Nutrienții din aluat au mai mult timp să se descompună. Aluatul are, de asemenea, minerale sporite pentru a fi absorbite de intestin, conform Universității de Stat din Colorado. Spre deosebire de drojdia de brutărie din comerț, organismele de aluat pot descompune rapid complexul de fitat, o moleculă care reține calciul, sodiul, zincul și magneziul.

Pâine de secara

Pâinea de secară contribuie la o dietă variată. Secara este doar una dintre acele cereale pe care nu le primim foarte mult.

De asemenea, secara pare să aibă proprietăți de scădere a colesterolului și ajută la pierderea în greutate în comparație cu pâinea din cereale integrale sau cu grâu rafinat. De asemenea, susține funcțiile cognitive. Un studiu din 2018, de exemplu, a constatat că consumul de pâine de secară a dus la îmbunătățirea stării de spirit, a toleranței la glucoză și a răspunsului la insulină, care este corelat pozitiv cu performanța memoriei.

Cât de bună este pâinea

Pâinea, la fel ca și alte alimente, poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Una dintre principalele temeri în ceea ce privește pâinea este legată de procesarea acesteia.

Există, de asemenea, o cantitate bună de carbohidrați în pâine, motiv pentru care cei care sunt adepții dietelor sărace în carbohidrați o pot elimina complet din dieta lor.

Adevărata problemă este însă cea legată de cantitatea de pâine pe care oamenii o pot mânca. Pâinea poate fi devorată din câteva mușcături, în timp ce o salată durează mai mult pentru a fi mâncată și ai nevoie de ustensile pentru a o consuma.

Pe de o parte, pâinea a fost o bază culturală importantă de-a lungul istoriei. Este făcută în mod unic de culturile din întreaga lume. Pe de altă parte, pâinea poate fi un liant pentru alte alimente hrănitoare. De exemplu, un sandvici conține pâine, dar ar putea avea și proteine, legume și surse de grăsimi sănătoase care sunt esențiale pentru alimentația zilnică. Concluzia, potrivit experților, este că ar trebui să permiți pâinii să fie o parte normală a dietei tale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×