O altă alegere sănătoasă este pâinea integrală, care este făcută numai cu făină integrală de grâu.
Există patru tipuri principale de pâine făcută cu grâu:
- Pâine albă: Fabricată cu făină de grâu îmbogățită
- Pâine de grâu: Fabricată cu o combinație de grâu îmbogățit și făină de grâu integral
- Pâine albă integrală: făcută cu grâu alb mai degrabă decât cu grâu roșu, care se găsește de obicei în pâinea integrală.
- Pâine integrală: Se face numai din făină integrală de grâu
Un miez de cereale are trei părți principale: endospermul, germenul și tărâțele, unde se află multe dintre vitamine și minerale. Când fac pâine albă, producătorii îndepărtează germenii și tărâțele și folosesc doar endospermul.
Pâinea integrală, pe de altă parte, reține germenii și tărâțele. Pe de altă parte, grâul integral alb are aproximativ aceeași cantitate de fibre, carbohidrați, vitamine și minerale ca și pâinea integrală, dar are un gust similar cu pâinea albă.
Pâine cu maia
Pâinea cu maia este recomandată ca o pâine sănătoasă pentru cei care își gestionează nivelul zahărului din sânge. Un studiu de la Universitatea din Guelph din Canada a descoperit răspunsuri glicemice mai scăzute în comparație cu cele ale pâinii integrale.
pH-ul scăzut al aluatului și timpul lung de fermentare înseamnă că pâinea este mai digerabilă decât cea fermentată cu drojdie de brutărie. Nutrienții din aluat au mai mult timp să se descompună. Aluatul are, de asemenea, minerale sporite pentru a fi absorbite de intestin, conform Universității de Stat din Colorado. Spre deosebire de drojdia de brutărie din comerț, organismele de aluat pot descompune rapid complexul de fitat, o moleculă care reține calciul, sodiul, zincul și magneziul.
Pâine de secara
Pâinea de secară contribuie la o dietă variată. Secara este doar una dintre acele cereale pe care nu le primim foarte mult.
De asemenea, secara pare să aibă proprietăți de scădere a colesterolului și ajută la pierderea în greutate în comparație cu pâinea din cereale integrale sau cu grâu rafinat. De asemenea, susține funcțiile cognitive. Un studiu din 2018, de exemplu, a constatat că consumul de pâine de secară a dus la îmbunătățirea stării de spirit, a toleranței la glucoză și a răspunsului la insulină, care este corelat pozitiv cu performanța memoriei.
Cât de bună este pâinea
Pâinea, la fel ca și alte alimente, poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Una dintre principalele temeri în ceea ce privește pâinea este legată de procesarea acesteia.
Există, de asemenea, o cantitate bună de carbohidrați în pâine, motiv pentru care cei care sunt adepții dietelor sărace în carbohidrați o pot elimina complet din dieta lor.
Adevărata problemă este însă cea legată de cantitatea de pâine pe care oamenii o pot mânca. Pâinea poate fi devorată din câteva mușcături, în timp ce o salată durează mai mult pentru a fi mâncată și ai nevoie de ustensile pentru a o consuma.
Pe de o parte, pâinea a fost o bază culturală importantă de-a lungul istoriei. Este făcută în mod unic de culturile din întreaga lume. Pe de altă parte, pâinea poate fi un liant pentru alte alimente hrănitoare. De exemplu, un sandvici conține pâine, dar ar putea avea și proteine, legume și surse de grăsimi sănătoase care sunt esențiale pentru alimentația zilnică. Concluzia, potrivit experților, este că ar trebui să permiți pâinii să fie o parte normală a dietei tale.