Reclamă

Care este cea mai sănătoasă pâine. Doar una este cea mai bună, dar opțiunile sunt numeroase

Pâinea este un aliment de bază pentru majoritatea. Fie că vorbim de micul dejun, prânz, cină sau gustările dintre ele, multe opțiuni includ o felie de pâine. Cu toate acestea, sunt puțini cei care știu care este cea mai sănătoasă pâine.

Publicat: 22 aprilie 2023, 6:00 / Actualizat: 22 aprilie 2023, 7:18

Multe dintre pâinea ambalată de la magazinul alimentar se laudă că reprezintă cea mai sănătoasă opțiune, dar cum poți determina acest lucru? Pâinea este într-adevăr bună pentru tine? Cât de mult?

Care este cea mai sănătoasă pâine

Cea mai sănătoasă pâine pe care o poți cumpăra este pâinea 100% din cereale integrale. Cu toate acestea, orice pâine poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.

Iată câteva dintre cele mai bune opțiuni de pâine sănătoasă pe care specialiștii îți sugerează să le verifici data viitoare când mergi într-un un magazin alimentar.

Pâine cu cereale integrale

Pâinea integrală este făcută din făină de grâu integral. Acest lucru înseamnă că boabele de cereale rămân intacte atunci când se prepară pâinea. Alte tipuri de pâine îndepărtează germenii și tărâțele din boabele de cereale în procesul de fabricație. Procesul elimină și o parte din vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți importante, care previn deteriorarea celulelor.

Reclamă

Pâinea cu cereale integrale poate conține și alte cereale, cum ar fi ovăzul, orzul sau secara, care pot adăuga diversitate nutrițională dietei tale, spun specialiștii.

Chiar și în cazul pâinii e important să verifici eticheta nutrițională și ingredientele. Dacă un produs este cu adevărat 100% grâu integral, nu te baza doar pe partea din față a ambalajului. Ar trebui să se menționeze făina de grâu integrală ca prim ingredient fără niciun alt fel de făină.

Pâine integrală de grâu

Reclamă

O altă alegere sănătoasă este pâinea integrală, care este făcută numai cu făină integrală de grâu.

Există patru tipuri principale de pâine făcută cu grâu:

  • Pâine albă: Fabricată cu făină de grâu îmbogățită
  • Pâine de grâu: Fabricată cu o combinație de grâu îmbogățit și făină de grâu integral
  • Pâine albă integrală: făcută cu grâu alb mai degrabă decât cu grâu roșu, care se găsește de obicei în pâinea integrală.
  • Pâine integrală: Se face numai din făină integrală de grâu

Un miez de cereale are trei părți principale: endospermul, germenul și tărâțele, unde se află multe dintre vitamine și minerale. Când fac pâine albă, producătorii îndepărtează germenii și tărâțele și folosesc doar endospermul.

Pâinea integrală, pe de altă parte, reține germenii și tărâțele. Pe de altă parte, grâul integral alb are aproximativ aceeași cantitate de fibre, carbohidrați, vitamine și minerale ca și pâinea integrală, dar are un gust similar cu pâinea albă.

Pâine cu maia

Pâinea cu maia este recomandată ca o pâine sănătoasă pentru cei care își gestionează nivelul zahărului din sânge. Un studiu de la Universitatea din Guelph din Canada a descoperit răspunsuri glicemice mai scăzute în comparație cu cele ale pâinii integrale.

pH-ul scăzut al aluatului și timpul lung de fermentare înseamnă că pâinea este mai digerabilă decât cea fermentată cu drojdie de brutărie. Nutrienții din aluat au mai mult timp să se descompună. Aluatul are, de asemenea, minerale sporite pentru a fi absorbite de intestin, conform Universității de Stat din Colorado. Spre deosebire de drojdia de brutărie din comerț, organismele de aluat pot descompune rapid complexul de fitat, o moleculă care reține calciul, sodiul, zincul și magneziul.

Pâine de secara

Pâinea de secară contribuie la o dietă variată. Secara este doar una dintre acele cereale pe care nu le primim foarte mult.

De asemenea, secara pare să aibă proprietăți de scădere a colesterolului și ajută la pierderea în greutate în comparație cu pâinea din cereale integrale sau cu grâu rafinat. De asemenea, susține funcțiile cognitive. Un studiu din 2018, de exemplu, a constatat că consumul de pâine de secară a dus la îmbunătățirea stării de spirit, a toleranței la glucoză și a răspunsului la insulină, care este corelat pozitiv cu performanța memoriei.

Cât de bună este pâinea

Pâinea, la fel ca și alte alimente, poate face parte dintr-o dietă echilibrată. Una dintre principalele temeri în ceea ce privește pâinea este legată de procesarea acesteia.

Există, de asemenea, o cantitate bună de carbohidrați în pâine, motiv pentru care cei care sunt adepții dietelor sărace în carbohidrați o pot elimina complet din dieta lor.

Adevărata problemă este însă cea legată de cantitatea de pâine pe care oamenii o pot mânca. Pâinea poate fi devorată din câteva mușcături, în timp ce o salată durează mai mult pentru a fi mâncată și ai nevoie de ustensile pentru a o consuma.

Pe de o parte, pâinea a fost o bază culturală importantă de-a lungul istoriei. Este făcută în mod unic de culturile din întreaga lume. Pe de altă parte, pâinea poate fi un liant pentru alte alimente hrănitoare. De exemplu, un sandvici conține pâine, dar ar putea avea și proteine, legume și surse de grăsimi sănătoase care sunt esențiale pentru alimentația zilnică. Concluzia, potrivit experților, este că ar trebui să permiți pâinii să fie o parte normală a dietei tale.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton într-o fotografie portret în care poartă zos și cercei cu perle
Divertisment
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales a participat la nunta regală din Iordania
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales s-a aflat printre participanții la nunta regală din Iordania. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Prințul William. Viitoarea Regină a Marii Britanii i-a...
2
O balerină într-o rochie albastră cu alb pentru a ilustra una dintre cele tri zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023
Horoscop
Zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme
Astrele vorbesc despre trei zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Acești trei nativi se vor confrunta cu multe probleme. Zodiile sunt influențate de energia venită din partea planetei Neptun. Cele mai multe...
3
O femeie îmbrăcată în rochie cu tul, care ține reprezentarea lunii în mână
Horoscop
Luna Plină în Săgetător pe 4 iunie 2023. Ce aduce Luna Căpșună pentru 3 nativi ai zodiacului
Luna Plină în Săgetător pe 4 iunie 2023 va afecta aceste 3 semne astrologice. Această Lună plină în Săgetător va fi un eveniment cosmic puternic, care are potențialul de a avea un impact profund...
4
O femeie care își îndepărtează părul din bărbie cu ajutorul unei pensete
Frumusețe
Motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie. Procesul care are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă
Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie? Procesul acesta are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă și este unul complet normal. Pilozitatea nu ar...
5
Un congelator în care se află mai multe pungi cu legume congelate
Sănătate
Cât de sănătoase sunt alimentele congelate. Nutriționiștii avertizează cu privire la consumul lor
Nutriționiștii au dezvăluit cât de sănătoase sunt alimentele congelate. Noi studii arată beneficiile acestora, dar și contraindicații privind consumul lor. La fel ca orice alte produse, alimentele congelate ar trebui consumate cu măsură. Alimentele...
PARTENERI
×