În trecut, laptele de vacă sau de oaie era un aliment nelipsit din casele oamenilor care locuiau la țară. Chair dacă nu dețineau ei animalele respective, aveau probabil vecini de la care procurau lapte proaspăt. Laptele se consuma fie proaspăt, fie procesat sub formă de iaurt, de brânză sau de unt. Toate aceste produse preparate în casă erau și gustoase, dar și foarte sănătoase.
Laptele se folosea natural, nediluat cu apă sau nedegresat, iar produsele erau de o calitate incomparabilă cu cea de azi.
Descoperă și o rețetă de lapte de migdale preparat în casă.
Ce proprietăți are untul
Chiar dacă consumul de unt nu este foarte recomandat, servit cu moderație, nu poate aduce decât beneficii organismului. Untul are un conținut bogat nutrienți și grăsimi saturate, importante pentru sănătatea organismului.
Untul natural este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.
Vitamina A este benefică pentru o vedere bună și un sistem imunitar puternic. Despre vitamina D se știe că ajută organismul să își fixeze calciu acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este foarte importantă pentru sănătatea si frumusețea pielii. Vitamina K este esențială pentru menținerea sănătății vaselor sanguine.
Dintre minerale prezente în unt, cel mai important este seleniul, dar conține și multe altele necesare unui organism sănătos.
Poți prepara untul de casă în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.