Reclamă

Unt preparat în casă. Două metode simple de preparare

Dacă ai avut bunici care au locuit la țară, cu siguranță ai avut ocazia să deguști unt preparat în casă. Aroma era inconfundabilă, iar textura foarte cremoasă, se întindea perfect pe felia de pâine.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 6 aprilie 2023, 6:05

În trecut, laptele de vacă sau de oaie era un aliment nelipsit din casele oamenilor care locuiau la țară. Chair dacă nu dețineau ei animalele respective, aveau probabil vecini de la care procurau lapte proaspăt. Laptele se consuma fie proaspăt, fie procesat sub formă de iaurt, de brânză sau de unt. Toate aceste produse preparate în casă erau și gustoase, dar și foarte sănătoase.

Laptele se folosea natural, nediluat cu apă sau nedegresat, iar produsele erau de o calitate incomparabilă cu cea de azi.

Descoperă și o rețetă de lapte de migdale preparat în casă.

Ce proprietăți are untul

Chiar dacă consumul de unt nu este foarte recomandat, servit cu moderație, nu poate aduce decât beneficii organismului. Untul are un conținut bogat nutrienți și grăsimi saturate, importante pentru sănătatea organismului.

Reclamă

Untul natural este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.

Vitamina A este benefică pentru o vedere bună și un sistem imunitar puternic. Despre vitamina D se știe că ajută organismul să își fixeze calciu acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este foarte importantă pentru sănătatea si frumusețea pielii. Vitamina K este esențială pentru menținerea sănătății vaselor sanguine.

Dintre minerale prezente în unt, cel mai important este seleniul, dar conține și multe altele necesare unui organism sănătos.

Poți prepara untul de casă în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.

Reclamă

Unt preparat în casă din lapte proaspăt

Dacă ai de unde procura lapte proaspăt, despre care să știi că este natural, vei obține o bunătate de unt. În plus, îți rămâne și laptele degresat, perfect pentru a fi consumat după preferințe.

Presupunând că ai doi litri de lapte, pune la fiert un litru, apoi adaugă-l fierbinte peste celălalt litru de lapte. Lasă vasul cu lapte la temperatura camerei timp de 24 de ore sau până când acesta se îngroașă ca iaurtul.

Gospodinele din mediul rural îi spuneau lapte prins. Laptele prins formează la suprafață un strat generos de grăsime, care este de fapt smântâna naturală. Poți să separi această smântână și prepari din ea untul, dar la fel de bine poți amesteca tot laptele, pentru că untul se va forma la suprafață. Amestecă intens cu un mixer sau cu blenderul, apoi separă untul de la suprafață și pune-l într-un bol. Laptele rămas în vas este lapte bătut, pe care îl poți consuma ca atare.

Mai amestecă untul din bol timp de 10-15 minute și îndepărtează lichidul care se formează. Acesta se numește zer și are diferite întrebuințări. Abia după ce nu se mai formează zer este gata untul. Pune untul într-o sită și trece-l pin apă rece pentru a elinina zerul. Apoi îl poți pune într-o caserolă pentru a-i da formă dretunghiulară. Pune untul la rece pentru a se întări precum cel din comerț.

Unt preparat în casă din smântână pentru frișcă

Această metodă este mai simplă și mai rapidă. Lasă smântâna la temperatura camerei timp de cel puțin o oră. Apoi introduci mixerul în ea și amesteci până când obții o frișcă tăiată. Frișca tăiată este atunci când se formează și cremă, dar și lichid.

Pasul de amestecare a smântânii cu mixerul, pentru a prepara unt
Smântâna se mixează energic până când se obține și cremă și lichid / Shutterstock

Descoperă și cum se bate frișca din smântână.

Separă lichidul format și continuă amestecarea. Pe măsură ce se formează din nou lichid, separă-l. Amestecă până când nu se va mai forma deloc lichid.

Procedezi ca la pasul anterior și pui untul într-o sită deasă. Îl treci prin apă rece pentru a elimina tot zerul, apoi îl modelezi într-un bol sau o caserolă.

Bol alb cu unt preparat în casă și felie de pâine tartinată cu unt
Untul de casă este mai cremos și mai sănătos / Shutterstock

Poți adăuga și puțină sare în unt, doar dacă dorești să păstrezi untul timp îndelungat în frigider. Nesărat îl poți păstra până la 2 săptămâni, iar sărat până la o lună.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Kate Middleton într-o fotografie portret în care poartă zos și cercei cu perle
Divertisment
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales a participat la nunta regală din Iordania
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales s-a aflat printre participanții la nunta regală din Iordania. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Prințul William. Viitoarea Regină a Marii Britanii i-a...
2
O balerină într-o rochie albastră cu alb pentru a ilustra una dintre cele tri zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023
Horoscop
Zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Trei nativi care se vor confrunta cu probleme
Astrele vorbesc despre trei zodii ghinioniste în ziua de 4 iunie 2023. Acești trei nativi se vor confrunta cu multe probleme. Zodiile sunt influențate de energia venită din partea planetei Neptun. Cele mai multe...
3
O femeie îmbrăcată în rochie cu tul, care ține reprezentarea lunii în mână
Horoscop
Luna Plină în Săgetător pe 4 iunie 2023. Ce aduce Luna Căpșună pentru 3 nativi ai zodiacului
Luna Plină în Săgetător pe 4 iunie 2023 va afecta aceste 3 semne astrologice. Această Lună plină în Săgetător va fi un eveniment cosmic puternic, care are potențialul de a avea un impact profund...
4
O femeie care își îndepărtează părul din bărbie cu ajutorul unei pensete
Frumusețe
Motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie. Procesul care are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă
Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care îți pot crește fire de păr în bărbie? Procesul acesta are loc pe măsură ce înaintezi în vârstă și este unul complet normal. Pilozitatea nu ar...
5
Un congelator în care se află mai multe pungi cu legume congelate
Sănătate
Cât de sănătoase sunt alimentele congelate. Nutriționiștii avertizează cu privire la consumul lor
Nutriționiștii au dezvăluit cât de sănătoase sunt alimentele congelate. Noi studii arată beneficiile acestora, dar și contraindicații privind consumul lor. La fel ca orice alte produse, alimentele congelate ar trebui consumate cu măsură. Alimentele...
PARTENERI
×