Reclamă

Unt preparat în casă. Două metode simple de preparare

Dacă ai avut bunici care au locuit la țară, cu siguranță ai avut ocazia să deguști unt preparat în casă. Aroma era inconfundabilă, iar textura foarte cremoasă, se întindea perfect pe felia de pâine.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 6 aprilie 2023, 6:05

În trecut, laptele de vacă sau de oaie era un aliment nelipsit din casele oamenilor care locuiau la țară. Chair dacă nu dețineau ei animalele respective, aveau probabil vecini de la care procurau lapte proaspăt. Laptele se consuma fie proaspăt, fie procesat sub formă de iaurt, de brânză sau de unt. Toate aceste produse preparate în casă erau și gustoase, dar și foarte sănătoase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Laptele se folosea natural, nediluat cu apă sau nedegresat, iar produsele erau de o calitate incomparabilă cu cea de azi.

Descoperă și o rețetă de lapte de migdale preparat în casă.

Ce proprietăți are untul

Chiar dacă consumul de unt nu este foarte recomandat, servit cu moderație, nu poate aduce decât beneficii organismului. Untul are un conținut bogat nutrienți și grăsimi saturate, importante pentru sănătatea organismului.

Reclamă

Untul natural este bogat în vitamine liposolubile, precum vitamina A, D, E și K.

Vitamina A este benefică pentru o vedere bună și un sistem imunitar puternic. Despre vitamina D se știe că ajută organismul să își fixeze calciu acolo unde este nevoie de el. Vitamina E este foarte importantă pentru sănătatea si frumusețea pielii. Vitamina K este esențială pentru menținerea sănătății vaselor sanguine.

Dintre minerale prezente în unt, cel mai important este seleniul, dar conține și multe altele necesare unui organism sănătos.

Poți prepara untul de casă în două variante: din lapte proaspăt, nedegresat sau din smântână grasă pentru frișcă.

Reclamă

Unt preparat în casă din lapte proaspăt

Dacă ai de unde procura lapte proaspăt, despre care să știi că este natural, vei obține o bunătate de unt. În plus, îți rămâne și laptele degresat, perfect pentru a fi consumat după preferințe.

Presupunând că ai doi litri de lapte, pune la fiert un litru, apoi adaugă-l fierbinte peste celălalt litru de lapte. Lasă vasul cu lapte la temperatura camerei timp de 24 de ore sau până când acesta se îngroașă ca iaurtul.

Gospodinele din mediul rural îi spuneau lapte prins. Laptele prins formează la suprafață un strat generos de grăsime, care este de fapt smântâna naturală. Poți să separi această smântână și prepari din ea untul, dar la fel de bine poți amesteca tot laptele, pentru că untul se va forma la suprafață. Amestecă intens cu un mixer sau cu blenderul, apoi separă untul de la suprafață și pune-l într-un bol. Laptele rămas în vas este lapte bătut, pe care îl poți consuma ca atare.

Mai amestecă untul din bol timp de 10-15 minute și îndepărtează lichidul care se formează. Acesta se numește zer și are diferite întrebuințări. Abia după ce nu se mai formează zer este gata untul. Pune untul într-o sită și trece-l pin apă rece pentru a elinina zerul. Apoi îl poți pune într-o caserolă pentru a-i da formă dretunghiulară. Pune untul la rece pentru a se întări precum cel din comerț.

Unt preparat în casă din smântână pentru frișcă

Această metodă este mai simplă și mai rapidă. Lasă smântâna la temperatura camerei timp de cel puțin o oră. Apoi introduci mixerul în ea și amesteci până când obții o frișcă tăiată. Frișca tăiată este atunci când se formează și cremă, dar și lichid.

Pasul de amestecare a smântânii cu mixerul, pentru a prepara unt
Smântâna se mixează energic până când se obține și cremă și lichid / Shutterstock

Descoperă și cum se bate frișca din smântână.

Separă lichidul format și continuă amestecarea. Pe măsură ce se formează din nou lichid, separă-l. Amestecă până când nu se va mai forma deloc lichid.

Procedezi ca la pasul anterior și pui untul într-o sită deasă. Îl treci prin apă rece pentru a elimina tot zerul, apoi îl modelezi într-un bol sau o caserolă.

Bol alb cu unt preparat în casă și felie de pâine tartinată cu unt
Untul de casă este mai cremos și mai sănătos / Shutterstock

Poți adăuga și puțină sare în unt, doar dacă dorești să păstrezi untul timp îndelungat în frigider. Nesărat îl poți păstra până la 2 săptămâni, iar sărat până la o lună.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×