Reclamă

Lactatele provoacă inflamație: mit sau realitate. Care sunt explicațiile dieteticienilor

Lactatele provoacă inflamație este o informație care a stârnit controverse în ultimul timp. Și pentru că nu se știe dacă e vorba despre un mit sau informații relevante, venim în ajutorul tău cu sfaturile dieteticienilor.

Publicat: 25 decembrie 2022, 7:30

Găsirea unor modalități de a gestiona inflamația cronică poate fi mai ușor de spus decât de făcut, în parte, din cauza tuturor informațiilor confuze și, uneori, contradictorii de pe internet.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În timp ce majoritatea oamenilor sunt de acord că includerea uleiului de măsline, somonului și nucilor într-o dietă poate ajuta la reducerea inflamației, alte alimente sunt catalogate ca fiind proinflamatorii, chiar dacă nu există dovezi solide care să susțină aceste afirmații.

Alimentele lactate provoacă cu adevărat inflamație sau este această informație doar un alt mit care a scăpat de sub control?

Ce este inflamația

Înainte de a analiza dacă lactatele provoacă inflamație, este important să înțelegi ce este inflamația în primul rând.

Pe scurt, inflamația este răspunsul natural al organismului de a se proteja de rău. Există două tipuri de inflamație – cronică și acută. Inflamația acută apare atunci când o persoană se rănește. Acest tip de inflamație este de obicei localizat și dispare odată ce vătămarea sau infecția se vindecă.

Reclamă

Inflamația cronică, pe de altă parte, poate persista în organism. Acest tip de inflamație poate fi rezultatul unei multitudini de factori, inclusiv fumatul, obezitatea și anumite opțiuni alimentare. Poate fi cauzată și de prezența unei boli autoimune sau a unei infecții care nu va dispărea.

Apariția inflamației cronice este legată de rezultate care includ un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer și diabet. Se anticipează că prevalența bolilor asociate cu inflamația cronică va crește pe măsură ce trec anii.

Dietele care promovează inflamația sunt bogate în amidon rafinat, zahăr, grăsimi saturate și trans și sărace în acizi grași omega-3, antioxidanți naturali și fibre din fructe, legume și cereale integrale. Consumul de lactate favorizează inflamația sau poate face parte dintr-o dietă echilibrată, antiinflamatoare?

Reclamă

Lactatele provoacă inflamație: mit sau realitate

Produsele lactate sunt cunoscute a fi delicioase și susțin sănătatea oaselor în dieta zilnică. Dar, eliminarea lactatelor a devenit un obicei la modă din mai multe motive. Unul dintre ele fiind că se poate declanșa un răspuns proinflamator în organism.

Parțial de vină este faptul că unele produse lactate conțin grăsimi saturate, un nutrient care este legat de inflamație. Dar, conform unei recenzii din 2017 publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition, bazată pe date din 52 de studii clinice umane, lactatele pare să aibă de fapt efecte antiinflamatorii asupra organismului, indiferent de conținutul de grăsimi al produselor consumate.

O revizuire sistematică care evaluează efectul consumului de produse lactate (lapte, brânză și iaurt) și consumul de proteine lactate asupra inflamației la adulți a fost publicată în 2021, rezultatele arătând că consumul de lactate nu are niciun efect asupra inflamației.

Așadar, în ciuda afirmațiilor că lactatele provoacă inflamație, literatura medicală pare să sugereze contrariul. De reținut este faptul că, în timp ce consumul unui pahar de lapte pare a fi în regulă într-o dietă antiinflamatoare, alegerea opțiunilor care conțin cantități mari de zahăr poate funcționa împotriva obiectivelor de sănătate.

Opțiuni precum laptele cu ciocolată și băuturile cu aromă de lapte pe bază de zahăr, sirop de porumb sau alte ingrediente care conțin zahăr pot să nu aibă efectele antiinflamatorii sau neutre pe care le cauți, deoarece zahărul poate avea efecte proinflamatorii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×