Reclamă

Lactatele provoacă inflamație: mit sau realitate. Care sunt explicațiile dieteticienilor

Lactatele provoacă inflamație este o informație care a stârnit controverse în ultimul timp. Și pentru că nu se știe dacă e vorba despre un mit sau informații relevante, venim în ajutorul tău cu sfaturile dieteticienilor.

Publicat: 25 decembrie 2022, 7:30

Găsirea unor modalități de a gestiona inflamația cronică poate fi mai ușor de spus decât de făcut, în parte, din cauza tuturor informațiilor confuze și, uneori, contradictorii de pe internet.

În timp ce majoritatea oamenilor sunt de acord că includerea uleiului de măsline, somonului și nucilor într-o dietă poate ajuta la reducerea inflamației, alte alimente sunt catalogate ca fiind proinflamatorii, chiar dacă nu există dovezi solide care să susțină aceste afirmații.

Alimentele lactate provoacă cu adevărat inflamație sau este această informație doar un alt mit care a scăpat de sub control?

Ce este inflamația

Înainte de a analiza dacă lactatele provoacă inflamație, este important să înțelegi ce este inflamația în primul rând.

Pe scurt, inflamația este răspunsul natural al organismului de a se proteja de rău. Există două tipuri de inflamație – cronică și acută. Inflamația acută apare atunci când o persoană se rănește. Acest tip de inflamație este de obicei localizat și dispare odată ce vătămarea sau infecția se vindecă.

Reclamă

Inflamația cronică, pe de altă parte, poate persista în organism. Acest tip de inflamație poate fi rezultatul unei multitudini de factori, inclusiv fumatul, obezitatea și anumite opțiuni alimentare. Poate fi cauzată și de prezența unei boli autoimune sau a unei infecții care nu va dispărea.

Apariția inflamației cronice este legată de rezultate care includ un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer și diabet. Se anticipează că prevalența bolilor asociate cu inflamația cronică va crește pe măsură ce trec anii.

Dietele care promovează inflamația sunt bogate în amidon rafinat, zahăr, grăsimi saturate și trans și sărace în acizi grași omega-3, antioxidanți naturali și fibre din fructe, legume și cereale integrale. Consumul de lactate favorizează inflamația sau poate face parte dintr-o dietă echilibrată, antiinflamatoare?

Reclamă

Lactatele provoacă inflamație: mit sau realitate

Produsele lactate sunt cunoscute a fi delicioase și susțin sănătatea oaselor în dieta zilnică. Dar, eliminarea lactatelor a devenit un obicei la modă din mai multe motive. Unul dintre ele fiind că se poate declanșa un răspuns proinflamator în organism.

Parțial de vină este faptul că unele produse lactate conțin grăsimi saturate, un nutrient care este legat de inflamație. Dar, conform unei recenzii din 2017 publicată în Critical Reviews in Food Science and Nutrition, bazată pe date din 52 de studii clinice umane, lactatele pare să aibă de fapt efecte antiinflamatorii asupra organismului, indiferent de conținutul de grăsimi al produselor consumate.

O revizuire sistematică care evaluează efectul consumului de produse lactate (lapte, brânză și iaurt) și consumul de proteine lactate asupra inflamației la adulți a fost publicată în 2021, rezultatele arătând că consumul de lactate nu are niciun efect asupra inflamației.

Așadar, în ciuda afirmațiilor că lactatele provoacă inflamație, literatura medicală pare să sugereze contrariul. De reținut este faptul că, în timp ce consumul unui pahar de lapte pare a fi în regulă într-o dietă antiinflamatoare, alegerea opțiunilor care conțin cantități mari de zahăr poate funcționa împotriva obiectivelor de sănătate.

Opțiuni precum laptele cu ciocolată și băuturile cu aromă de lapte pe bază de zahăr, sirop de porumb sau alte ingrediente care conțin zahăr pot să nu aibă efectele antiinflamatorii sau neutre pe care le cauți, deoarece zahărul poate avea efecte proinflamatorii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×