Găsirea unor modalități de a gestiona inflamația cronică poate fi mai ușor de spus decât de făcut, în parte, din cauza tuturor informațiilor confuze și, uneori, contradictorii de pe internet.
În timp ce majoritatea oamenilor sunt de acord că includerea uleiului de măsline, somonului și nucilor într-o dietă poate ajuta la reducerea inflamației, alte alimente sunt catalogate ca fiind proinflamatorii, chiar dacă nu există dovezi solide care să susțină aceste afirmații.
Alimentele lactate provoacă cu adevărat inflamație sau este această informație doar un alt mit care a scăpat de sub control?
Ce este inflamația
Înainte de a analiza dacă lactatele provoacă inflamație, este important să înțelegi ce este inflamația în primul rând.
Pe scurt, inflamația este răspunsul natural al organismului de a se proteja de rău. Există două tipuri de inflamație – cronică și acută. Inflamația acută apare atunci când o persoană se rănește. Acest tip de inflamație este de obicei localizat și dispare odată ce vătămarea sau infecția se vindecă.
Inflamația cronică, pe de altă parte, poate persista în organism. Acest tip de inflamație poate fi rezultatul unei multitudini de factori, inclusiv fumatul, obezitatea și anumite opțiuni alimentare. Poate fi cauzată și de prezența unei boli autoimune sau a unei infecții care nu va dispărea.
Apariția inflamației cronice este legată de rezultate care includ un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer și diabet. Se anticipează că prevalența bolilor asociate cu inflamația cronică va crește pe măsură ce trec anii.
Dietele care promovează inflamația sunt bogate în amidon rafinat, zahăr, grăsimi saturate și trans și sărace în acizi grași omega-3, antioxidanți naturali și fibre din fructe, legume și cereale integrale. Consumul de lactate favorizează inflamația sau poate face parte dintr-o dietă echilibrată, antiinflamatoare?