Focaccia este un fel de pâine tradițională italiană. Se prepară dintr-un aluat dospit, cu mult ulei de măsline și un topping din diferite ingrediente. Se coace în tavă dreptunghiulară, nu în tavă specială de pâine. Aluatul se întinde în tavă și nu va depăși grosimea de 2-3 cm, după coacere. Uleiul de măsline se folosește atât în interiorul aluatului, cât și deasupra, la topping.
Aluatul pentru focaccia va fi unul de textură ușor fluidă. Se întinde în tavă și se lasă la dospit, la fel ca în cazul aluatului de pâine clasică sau aluatului de pizza. Apoi se stropește din abundență cu ulei de măsline aromatizat cu usturoi și oregano. Se adaugă ingredientele pentru topping și se coace la temperatură mai ridicată.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu această rețetă de focaccia.
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi – Ingrediente
Ca și în cazul rețetelor de pizza, și pentru rețeta de focaccia ai nevoie de două tipuri de ingrediente: pentru aluat și topping.
Pentru aluat:
- 500 gr făină albă pentru pâine
- 350 ml apă caldă
- 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr drojdie granulată
- 1 linguriță de zahăr
- 50 ml ulei de măsline
- 1 linguriță de sare.
Pentru topping:
- 30-40 ml ulei de măsline
- 200 gr roșii cherry
- 150 gr măsline verzi, fără sâmburi
- 1 linguriță oregano uscat
- 2 căței de usturoi.