Reclamă

Lipii de casă fără drojdie, preparate la tigaie

Dacă ești în căutarea unei rețete de lipii, pe care să le savurezi cu diverse gustări, îți oferim rețeta celor mai simple lipii de casă fără drojdie, preparate la tigaie. Aluatul se realizează simplu și rapid și nu necesită timp de așteptare pentru dospire.

Publicat: 26 august 2021, 7:23

Aceste lipii au o textură subțire și elastică, fiind asemănătoare cu lipiile de shaorma din comerț. Le poți folosi pentru a le savura cu diverse preparate precum hummus, guacamole, etc. Însă, le poți umple și cu diferite ingrediente, așa cum este recomandat ]n cazul rețetelor de tortillas. Le poți savura la mic dejun, tartinate cu dulceață sau miere, alături de un ceai bun.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu lipii de casă delicioase.

Lipii de casă preparate la tigaie – Ingrediente

  • 500 gr făină tip 650
  • 5 gr praf de copt
  • 6 gr sare
  • 100 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 275 ml apă caldă sau lapte

Rețetă de lipii de casă fără drojdie – Mod de preparare

Trece făina prin sită pentru a deveni aerată și fină. Amestecă făina, într-un bol, cu praful de copt și sarea. Adaugă untul moale, ținut la temperatura camerei și, folosind vârfurile degetelor, frământă ingredientele până când obții un aluat nisipos, cu o textura ca a pesmetului.

Reclamă

Încălzește apa sau laptele, dar fără a atinge punctul de fierbere. Toarnă treptat apa fierbinte și amestecă cu o spatulă toate ingredientele din bol. Când aluatul pentru lipii capătă consistență, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină.

Frământă-l cu mâinile până se omogenizează bine și nu mai este lipicios. Acoperă aluatul cu folie de plastic și lasă-l așa câteva minute, până când se răcește.

Împarte aluatul în bucăți mici de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde fiecare bucată de aluat în câte o foaie subțire, de formă circulară. Folosește făină pentru a nu se lipi aluatul de masa de lucru sau de sucitor.

Reclamă

Pune tigaia la încins, la foc mediu și coace minunatele lipii de casă fără drojdie, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă până când se rumenesc ușor. Lipiile nu se coc în exces pentru a nu deveni casante. Când încep să se formeze bule de aer deasupra aluatului, lipiile se întorc de pe o parte pe cealaltă. Se întorc de 2-3 ori pe parcursul coacerii. Astfel se păstrează culoarea și elasticitatea lipiilor.

După coacere, acoperă lipiile cu un ștergar ușor umed, pentru a se frăgezi și a le putea modela. Spor și poftă bună!

Colaj de poze cu pașii de preparare ai rețetei pentru lipii de casă
Lipiile se întorc de pe o parte pe cealaltă de mai multe ori pe parcursul coacerii / Shutterstock

Cum alegi făina pentru aluaturi de casă

De cele mai multe ori eșecurile culinare în ceea ce privește aluaturile de casă sunt cauzate de alegerea greșită a tipului de făină. Este bine de știut că în comerț există mai multe tipuri de făină. Fiecare tip de făină este destinat anumitor tipuri de aluaturi.

Făina tip 000 este cea mai des întâlnită pe rafturile magazinelor. Este făina cea mai fină, cea mai rafinată, care are un procent mic de proteină, în jur de 7-9%. Se știe că proteina din făină ajută la dezvoltarea glutenului din aluat, iar glutenul ajută aluatul să devină mai elastic sau mai moale. Este folosită la aluaturi ușoare și aerate cum sunt blaturile de tort, de pandișpan, de tarte, clătite, etc.

Făina tip 450 este tot o făină albă și slabă în conținutul proteic. Se găsește mai greu în magazine pentru că este folosită de cofetării pentru torturi și prăjituri.

Faina tip 550 este o făină universală, care poate fi folosită la toate tipurile de aluaturi. Are un conținut proteic între 10 și 12%. Poate fi folosită atât la torturi și prăjituri, cât și la pâine sau pizza.

Faina tip 650 este o făină preparată din grâu dur. Are un conținut mai mare de proteină, între 12 și 14%. Este tipul de făină potrivită pentru rețetele de aluat pentru pâine și pizza, care necesită dospire, dar și la lipii de casă fără drojdie sau alte aluaturi ce folosesc diferiți agenți de creștere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×