Reclamă

Pâine de casă fără frământare

Dacă adori pâinea preparată în casă, dar nu ai timp și răbdare să frămânți aluatul, îți oferim o rețetă de pâine de casă fără frământare. Nu necesită multe ingrediente, nu necesită frământare, nici aparat de pâine, sau mixer. Pur și simplu amesteci aluatul cu o spatulă de lemn și îl lași la dospit cel puțin 2 ore.

Publicat: 2 februarie 2022, 7:06

Timpul de dospire este esențial pentru reușita aluatului și modul de împachetare al acestuia. Împachetarea aluatului constă în întinderea acestuia într-o foaie, apoi plierea foii și realizarea unei forme prin care se consolidează glutenul din aluat. Aceasta este responsabilă cu formarea texturii miezului de pâine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru coacerea pâinii este necesară o oală cu capac. Poate fi oală metalică, de inox, dar cea mai potrivită este oala cu interior ceramic sau una de fontă.

Aluat pentru pâine de casă – Ingrediente

  • 500 gr făină tip 650;
  • 300 ml apă caldă;
  • 2 gr drojdie uscată;
  • 10 gr sare.

Pâine de casă fără frământare – Mod de preparare

Într-un bol încăpător, pune apa călduță, drojdia uscată și sarea, apoi adaugă făina.

Reclamă

Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă toate ingredientele pana când obții un aluat compact și moale.

Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit la temperatura camerei timp de 30 de minute. După acest interval, amestecă din nou aluatul cu spatula. Acoperă-l și pune bolul cu aluat la frigider pentru cel puțin 1 oră.

Timpul total de dospire poate varia între 2 ore și 20 de ore, în funcție de cât timp ai la dispoziție. Cu cât timpul de dospire este mai îndelungat, cu atât va avea un miez mai pufos. Noi vom prezenta rețeta de pâine cu timpul mai scurt de dospire.

Reclamă

Cum împachetezi aluatul pentru pâinea fără frământare

După dospirea la rece transferă aluatul pe masa de lucru presărată cu făină. Întinde-l într-o foaie, nu foarte subțire și presară făină peste ea. Împachetează-l în trei, pe lățime, apoi în trei pe lungime. Acest procedeu se numește stretch and fold, adică întinde și pliază. Lasă aluatul pliat 10 minute la odihnit, la temperatura camerei. Apoi, întinde-l din nou, pliază-l în trei, pe lungime și rulează-l foarte strâns ca un cilindru.

Transferă aluatul pentru pâine de casă fără frământare într-un coș rotund de dospit.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!

Aluat de pâine în coș de dospire
Pâinea se dospește într-un coș rotund pentru o formă perfectă / Shutterstock

Presară făină peste el și acoperă-l cu un ștergar. Mai lasă-l la dospit 30-40 de minute, la temperatura camerei.

Pornește cuptorul la 230 de grade Celsius.

Transferă aluatul în oala rotundă tapetată cu hârtie de copt. Crestează-l cu o lamă subțire de cuțit și acoperă oala cu capac. Pune oala pe raftul de la mijloc al cuptorului, iar sub acesta pune o tavă cu apă fierbinte.

După 20 de minute scoate tava cu apa din cuptor și înlătură capacul de la oală. Continuă coacerea pentru 20-25 de minute, la 200 de grade Celsius. Pâinea va căpăta o crustă crocantă și rumenă, iar interiorul va fi pufos și foarte aerat.

Pâine coaptă în oală rotundă tapetată cu hârtie de copt
Un rol important în coacerea pâinii îl are vasul de copt cu capac / Shutterstock

Iar pentru atunci când timpul nu-ți permitea așteptarea îndelungată a dospirii aluatului, îți recomandăm o rețetă de pâine indiana Naan, preparată la tigaie.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×