Timpul de dospire este esențial pentru reușita aluatului și modul de împachetare al acestuia. Împachetarea aluatului constă în întinderea acestuia într-o foaie, apoi plierea foii și realizarea unei forme prin care se consolidează glutenul din aluat. Aceasta este responsabilă cu formarea texturii miezului de pâine.
Pentru coacerea pâinii este necesară o oală cu capac. Poate fi oală metalică, de inox, dar cea mai potrivită este oala cu interior ceramic sau una de fontă.
Aluat pentru pâine de casă – Ingrediente
- 500 gr făină tip 650;
- 300 ml apă caldă;
- 2 gr drojdie uscată;
- 10 gr sare.
Pâine de casă fără frământare – Mod de preparare
Într-un bol încăpător, pune apa călduță, drojdia uscată și sarea, apoi adaugă făina.
Cu o spatulă de lemn sau de silicon, amestecă toate ingredientele pana când obții un aluat compact și moale.
Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă aluatul la dospit la temperatura camerei timp de 30 de minute. După acest interval, amestecă din nou aluatul cu spatula. Acoperă-l și pune bolul cu aluat la frigider pentru cel puțin 1 oră.
Timpul total de dospire poate varia între 2 ore și 20 de ore, în funcție de cât timp ai la dispoziție. Cu cât timpul de dospire este mai îndelungat, cu atât va avea un miez mai pufos. Noi vom prezenta rețeta de pâine cu timpul mai scurt de dospire.